ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ευρωλίγκα: «Η FIBA επέλεξε τις… ποινές από τον διάλογο»

Η Ευρωλίγκα μέσω ανοικτή επιστολής εξαπολύει… φουλ επίθεση στην FIBA για το γεγονός πως απειλεί τις ομοσπονδίες με αποκλεισμό των εθνικών ομάδων εφόσον δεν επιλέξουν το νεοσύστατο Τσάμπιονς Λιγκ και τονίζει πως από την πλευρά της θα επιθυμούσε διάλογο αντί για απειλές.

Αναλυτικά η επιστολή της Euroleague :

​«Στο τέλος του 2012 η FIBA ενέκρινε το νέο καλεντάρι για τους αγώνες των εθνικών ομάδων – σπάζοντας μονομερώς την συμφωνία της με την Euroleague Basketball του 2004 κι από τέτε παρατηρούμε μία αυξανόμενη επιθετικότητα από την FIBA κατά του οργανισμό που δημιουργήθηκε από τα τα ευρωπαϊκά κλαμπ και που τα τελευταία 15 χρόνια επέβλεπε την πρόοδο, που δεν είχε παρουσιαστεί ποτέ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αυτή η συμπεριφορά της FIBA έχει οξυνθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι ομάδες αρνήθηκαν την πρόταση της FIBA για να ελέγξει τις διοργανώσεις.

Τους τελευταίους μήνες είδαμε πώς η FIBA άλλαξε την πρότασή της από μία διοργάνωση με εγγυημένα 10ετή συμβόλαια για ορισμένες ομάδες, καθώς τώρα ισχυρίζεται πως τα ετήσια αποτελέσματα πρέπει να αποτελούν τα μοναδικά κριτήρια για να συμμετέχουν οι ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκτός από την έλλειψη αξιοπιστίας και συνοχή στη θέση της, έχουμε επίσης δει πως η FIBA επανειλημμένα πιέζει και απειλεί ομάδες για να παραιτηθούν από το δικαίωμά τους να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους,  προκαλώντας σκόπιμα τον διχασμό στον ευρωπαϊκό μπάσκετ. Αντί να επιλέξει τον διάλογο με τις ομάδες, το συμβούλιο της FIBA ανακοίνωσε πως θα υπάρχουν κυρώσεις για τις ομοσπονδίες που θα επιτρέψουν στις ομάδες του να πάνε ενάντια της θέλησης της FΙΒΑ.

Η FIBA λέει πως προτεραιότητά της είναι να υπερασπίζεται τις αθλητικές αρχές, αλλά την ίδια ώρα αγνοεί πως ο αθλητισμός είναι ελεύθερο και εθελοντικό δικαίωμα και όχι καθήκον. Αντίθετα, η FIBA απειλεί εκείνους που ασκούν το δικαίωμα αυτής της ελευθερίας με τιμωρίες.

Η FIBA έχει δείξει έλλειψη σεβασμού σε ευρωπαϊκές ομάδες επιβάλλοντάς τους όρους και κανόνες που δεν συνάδουν με άλλες λίγκες και άτομα που είναι μέλη του οργανισμού. Αυτό δεν δείχνει μόνο μία μεροληπτική συμπεριφορά, αλλά παράλληλα μία καταχρηστική και ασεβής συμπεριφορά προς τις αξίες της διαφάνειας, της συνοχής και της ενότητας που ισχυρίζεται ότι προστατεύει.

Για το λόγο αυτό, οι ομάδες της Euroleague έχουν επικεντρωθεί να συνεχίσουν τη δουλειά τους ειρηνικά πάνω σε αυτό το πρότζεκτ, πεπεισμένες από τις αλλαγές που έγιναν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους φιλάθλους, προκειμένου να τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή μπασκετική διοργάνωση.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2015 η Euroleague κάλεσε όλες τις αρχές των εγχώριων πρωταθλημάτων να εισέλθουν στο πρότζεκτ και από τότε συνεργάζεται στενά ύστερα από τη θετική τους ανταπόκριση, σεβόμενοι παράλληλα εκείνους που επέλεξαν κάτι διαφορετικό, αφήνοντας ακόμη ανοικτές τις προσκλήσεις τους. Η Euroleague ουδέποτε ερωτήθηκε πως η FIBA θα διοργάνωνε άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως έχει συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια και καλωσορίζει τη FIBA να συνεχίσει σ’ αυτό.

Την ίδια ώρα, η Euroleague έχει προκαλέσει επανειλημμένα τη FIBA σε διάλογο για μία διμερής συνεργασία όπου ο καθένας θα αναλάβει τις υποχρεώσεις του. Η FIBA δεν δέχθηκε την πρόσκληση.

Τώρα, η Euroleague και οι ομάδες μπορούν να εκφράσουν τη θλίψη και την απογοήτευσή τους για το γεγονός πως η FIBA θέλει να λύσει μέσω κυρώσεων την κατάσταση, που δεν μπορούσε να λύσει μέσω διαλόγου. Η Euroleague και οι ομάδες της θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους μαζί παραβλέποντας τις απειλές της FIBA και με την ελπίδα πως οι εθνικές ομοσπονδίες θα θυμούνται πως οι ομάδες είναι η βάση του αθλητικού τους συστήματος και πως αναγνωρίζουν την ελευθερία τους να διαλέξουν τη διοργάνωση που θεωρούν καλύτερη για τους φιλάθλους και το καλό του μπάσκετ.

H προσοχή και το καθήκον της Euroleague είναι να καταφέρει στις διοργανώσεις της και να φέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τους φιλάθλους και δεν την ενδιαφέρει να συνεχίσει σε έναν ανοικτό και συνεχιζόμενο διάλογο σε μια ανώμαλη κατάσταση. Από εδώ και πέρα θα την εκφράζουν μόνο οι απόψεις αυτής της ανακοίνωσης και θα αφιερώσει όλες τις προσπάθειές της στις επικείμενες ευρωπαϊκές διοργανώσεις, την Euroleague και το Eurocup».

To Top