Ευρωμπάσκετ 1987: Η μέρα που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ με κορυφαίους τους Γκάλη και Γιαννάκη (video)

Πέρασαν 34 χρόνια από το έπος του 1987. Τότε που η Εθνική Ελλάδος σήκωσε το Ευρωμπάσκετ με τους Γκάλη, Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά. Τότε που άλλαξε η μοίρα του ελληνικού μπάσκετ.

«Τίποτα, τίποτα δεν μας σταματά. Πραγματικά είμαστε τόσο κοντά. Η πρόκριση στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα… 102-101… και μόνο τέσσερα δευτερόλεπτα. 103-101. Βάλτερς, στον Γιοβάισα, θέλει προσοχή… η μπάλα έξω, είναι το τέλος. Η ελληνική ομάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης…». Αυτή ήταν η απίστευτη περιγραφή του αξέχαστου Φίλιππου Συρίγου, όταν ο Αργύρης Καμπούρης με περισσή ψυχραιμία σήκωνε ένα ολόκληρο έθνος στις πλάτες του και υπέγραψε την επιτυχία, που αποτέλεσε την αφετηρία για όλα όσα χάρισε το μπάσκετ στην Ελλάδα τα χρόνια που ακολούθησαν.

Στον μεγάλο τελικό η Ελλάδα κερδίζει στην παράταση τη Σοβιετική Ένωση με 103-101, με τον κανονικό αγώνα να λήγει 89-89. Το ΣΕΦ είναι κατάμεστο. Το παιχνίδι είναι ντέρμπι από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Κώστας Πολίτης χάνει δύο από τα σημαντικότερα όπλα του με πέντε φάουλ λίγο πριν τη λήξη του δευτέρου ημιχρόνου, τον Παναγιώτη Φασούλα και τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Λιβέρης Ανδρίτσος στέλνει το ματς στην παράταση με δύο εύστοχες βολές 39’’ πριν τη λήξη. Η εικόνα του αγώνα δεν αλλάζει στο έξτρα πεντάλεπτο και η μάχη σώμα με σώμα συνεχίζεται.

Ώσπου φτάνουμε στην τελευταία επίθεση. Ο Μέμος Ιωάννου αστοχεί σε σουτ, αλλά ο Αργύρης Καμπούρης ως από μηχανής θεός αρπάζει το επιθετικό ριμπάουντ και κερδίζει το φάουλ που τον στέλνει στις βολές. Ο “τίμιος γίγαντας” κάνει την προσωπική του υπέρβαση και ευστοχώντας με ολύμπια ψυχραιμία και στις δύο βολές δίνει προβάδισμα στην ελληνική ομάδα λιγότερο από τέσσερα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Οι Σοβιετικοί κάνουν βιαστικά την επαναφορά, το τρίποντο του Γιοβάισα με την εκπνοή βρίσκει τη γωνία του ταμπλό και η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ο Νίκος Γκάλης αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 296 πόντους, ο Παναγιώτης Γιαννάκης έρχεται πρώτος στην ασίστ, ενώ δύο μέλη της Greek Team κερδίζουν θέση στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης (Γκάλης, Φασούλας, Μαρτσουλιόνις, Βολκόφ και Χιμένεθ).

Οι πόντοι της ελληνικής ομάδας: Γκάλης 40, Γιαννάκης 10, Καμπούρης 10, Ρωμανίδης 3, Φασούλας 12, Ιωάννου 8, Χριστοδούλου 10, Φιλίππου, Ανδρίτσος.

Έτσι έφτασε η Ελλάδα στον τίτλο
Τετάρτη 3/6: Ρουμανία-Ελλάδα 77-109
Πέμπτη 4/6: Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 84-78
Παρασκευή 5/6: Ελλάδα – Ισπανία 89-106
Σάββατο 6/6: Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 66-69
Κυριακή 7/6: Ελλάδα – Γαλλία 82-69
Τρίτη 10/6: Ελλάδα – Ιταλία 90-78
Παρασκευή 12/6: Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία 81-77
Κυριακή 14/6: Ελλάδα – Σοβιετική Ένωση 103-101 (κανονικός αγώνας 89-89)

To Top