Ευχές για το 2012 σ’ όλη την… κίτρινη φυλή, από τη Μαρία Τσανγκ! (photogallery)

Η Μαρία – Τζον Χουά Τσανγκ ξεχωρίζει στις πισίνες, όχι μόνο για τις επιδόσεις της αλλά και για την εξωτική ομορφιά της, που οφείλεται στην καταγωγή των γονιών της από την Κίνα. Η 18χρονη κολυμβήτρια, η οποία είναι μέλος της Εθνικής νεανίδων και υπερασπίζεται το «θεό του πολέμου» από τριών ετών, αποκαλύπτεται μέσα από το PRESSARIS και εύχεται ό,τι καλύτερο για το 2012 σε ολόκληρη την… κίτρινη φυλή του Άρη!

Η ανερχόμενη αθλήτρια των «κίτρινων» έβγαλε για λίγο το κολυμβητικό σκουφάκι και φόρεσε εκείνο του… Άγιου Βασίλη, προσφέροντας το ομορφότερο δώρο: Το χαμόγελό της, καθώς και την ευχή να αποδειχθεί η νέα χρονιά καλύτερη σε όλα τα επίπεδα, για τους Έλληνες, για τον ελληνικό αθλητισμό και φυσικά για όλα τα τμήματα του Άρη.

Σε ποια ηλικία εντάχθηκες στον Άρη;
Ξεκίνησα κολύμβηση στον Άρη από τριών χρονών και έχω κλείσει μια δεκαπενταετία στον σύλλογο. Περιστασιακά ασχολήθηκα και με άλλα αθλήματα, αλλά η κολύμβηση ήταν αυτή που με τράβηξε περισσότερο και τελικά με κέρδισε. Τα στιλ στα οποία ειδικεύομαι είναι το ύπτιο, καθώς και η πεταλούδα. Είχα τη χαρά να κερδίσω με τον Άρη μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών: Κορασίδων, νεανίδων, αλλά και γυναικών.

tsang07Δηλώνεις και φίλαθλος του Άρη εκτός από αθλήτριά του;
Φυσικά είμαι Άρης! Η αλήθεια είναι ότι δεν πηγαίνω κάθε Σαββατοκύριακο στο γήπεδο, αλλά μου αρέσει να το κάνω, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία. Πέρσι και πρόπερσι πήγαινα πιο συχνά σε αγώνες ποδοσφαίρου, όμως μου αρέσει εξίσου το μπάσκετ.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου παίκτης του Άρη; Υπάρχει κάποιος που να σου…κινεί επίσης το ενδιαφέρον;
Φέτος έχω πάει περισσότερες φορές στο Παλέ, σε αγώνες μπάσκετ και μπορώ να πω ότι ως παίκτης μου αρέσει πολύ ο Ντόμινικ Τζέιμς.
Από άποψη εμφάνισης δεν μπορώ να πω ότι μου αρέσει κάποιος παίκτης. Άσε με να πάω μερικές φορές ακόμα στο γήπεδο να τους παρατηρήσω καλά και θα σου πω!

Πώς συνδυάζεται η κολύμβηση, αρχικά με το σχολείο και στη συνέχεια με τις σπουδές;
Πέρσι που ήμουν μαθήτρια της Γ’ Λυκείου, κολύμπησα σε όλους τους αγώνες που έγιναν. Να φανταστείς, πέντε μέρες πριν δώσω πανελλήνιες εξετάσεις ήμουν στην Αθήνα για το μίτινγκ «Ακρόπολις»! Η πλάκα είναι ότι οι γονείς μου δε με άφηναν, αλλά ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ να κάνω και τελικά δικαιώθηκα.
Σήμερα είμαι φοιτήτρια στο ΤΕΦΑΑ, που ήταν μία από τις αρχικές επιλογές μου. Απλά επειδή πήρα την απόφαση να κολυμπάω παράλληλα με το διάβασμα για τις πανελλαδικές, δεν περίμενα κάτι παραπάνω. Είχα στο μυαλό μου και την εναλλακτική επιλογή της Φυσικοθεραπείας, όμως τώρα που άρχισα τη σχολή και βλέπω ότι μου αρέσει, είμαι αρκετά ευχαριστημένη.

Έχεις κάποιο ίνδαλμα από το χώρο του αθλητισμού και της κολύμβησης;
Δεν μπορώ να πω κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Θαυμάζω κάποια πράγματα που βλέπω σε άλλους αθλητές, ειδικά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά δεν μπορώ να καταλήξω σε κάποιον συγκεκριμένο. Μπορώ όμως να πω ότι θαυμάζω τη Μαριάννα Λυμπερτά που είναι σχετικά μεγάλη σε ηλικία και παρά τις όλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει το άθλημά μας, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε διεθνές επίπεδο.

Ταυτόχρονα, έχεις ξεχωριστή σχέση με μια άλλη πρωταθλήτρια του Άρη, τη Μαρία Μιχαλάκα…
Ναι, είμαστε πάρα πολύ καλές φίλες! Είμαστε συναθλήτριες από την ηλικία των πέντε ετών, ήμασταν συμμαθήτριες από το Δημοτικό… Μέσα από την Εθνική ομάδα, «δέσαμε» ακόμα περισσότερο. Έχουμε άλλωστε και τον ίδιο προπονητή στον Άρη, τον Γιάννη Νάτσιο, υπό τις οδηγίες του οποίου βρίσκομαι εδώ και οκτώ χρόνια.

tsang22Κατάγεσαι από την Κίνα, αν και έχεις και την ελληνική υπηκοότητα. Στο σπίτι ποια γλώσσα είναι αυτή που μιλάτε συχνότερα;
Εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, όπως και ο μεγαλύτερος αδερφός μου, μια και οι γονείς μου είχαν εγκατασταθεί εδώ αρκετά χρόνια πριν γεννηθώ. Πλέον, στο σπίτι μου μιλάνε στα κινέζικα και απαντώ στα ελληνικά.

Σου έχει δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτείς ποτέ την Κίνα;
Ναι, έχω πάει δύο φορές. Η πρώτη ήταν το 2003 και η δεύτερη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008, στο Πεκίνο. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Ένιωσα πολύ μεγάλη συγκίνηση.
Είχα πάει και το 2004 στην Αθήνα βέβαια, αλλά επειδή το 2008 είχα πλέον μπει στα… βαθιά με την κολύμβηση, στο Πεκίνο είδα περισσότερους αγώνες και μου άρεσε περισσότερο η όλη εμπειρία.

Το όνομα Μαρία πώς προέκυψε;
Είμαι Χριστιανή και το Μαρία προέκυψε από το γεγονός ότι γεννήθηκα τον Δεκαπενταύγουστο! Ωστόσο έχω και δεύτερο όνομα, το Τζον Χουά, που ήταν έμπνευση του πατέρα μου για να μην ξεχάσω τις ρίζες μου. Το Τζον Χουά, όταν το προφέρεις στα κινέζικα, ακούγεται όπως η λέξη «Κίνα». Γράφεται μεν διαφορετικά, αλλά ακούγεται το ίδιο.

Έχεις αντιμετωπίσει ποτέ, είτε στην καθημερινή σου ζωή είτε στο χώρο του αθλητισμού, φαινόμενα ρατσισμού;
Όταν ήμουν πιο μικρή λιγάκι, γιατί δεν έδινα ποτέ το δικαίωμα. Ήμουν πολύ σκληρή σε αυτό το θέμα, δε άφηνα να με ‘χαλάσει’. Απλά στην πρώτη μου μεγάλη διεθνή συμμετοχή, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων του 2009 στην Πράγα, αρκετοί έλεγαν ότι… ‘αυτή είναι Κινέζα, τι σχέση έχει με την Ελλάδα για να βρίσκεται στην αποστολή της Εθνικής;’. Ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε το θέμα με την υπηκοότητά μου και από εκεί και πέρα δεν υπήρξε κάποια άλλη δυσάρεστη κατάσταση. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα, έχω μεγαλώσει και έχω πάει σχολείο εδώ. Η Ελλάδα με έχει αγκαλιάσει και είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω σε αγώνες φορώντας το εθνόσημο.

tsang06Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις για το 2012 και ποιο το μεγάλο σου όνειρο;
Κάθε χρόνο έχω ως στόχο να ξεπεράσω τον εαυτό μου. Από κει και πέρα, κάθε αποτέλεσμα είναι καλοδεχούμενο. Το πρώτο αγωνιστικό μου ραντεβού για το 2012 θα γίνει σε ένα μίτινγκ στο Λουξεμβούργο, από τις 27 έως και τις 29 Ιανουαρίου, όπου ελπίζω να κάνω μια καλή αρχή.
Το μεγάλο μου όνειρο για το απώτερο μέλλον, όπως και κάθε μεγάλου αθλητή, είναι η συμμετοχή σε μια Ολυμπιακή διοργάνωση, αλλά έχουμε πάρα πολύ δουλειά μέχρι να έρθει αυτό.

Ποιες είναι οι ευχές σου για το νέο έτος, για σένα, τους Έλληνες, αλλά και για τον Άρη;
Πάνω απ’ όλα εύχομαι υγεία, γιατί προπάντων αυτό έχει σημασία, μια και τα υπόλοιπα έρχονται. Και φυσικά υπομονή για τις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Επίσης, εύχομαι τα κολυμβητήρια να παραμείνουν ανοιχτά, μια και ως γνωστόν αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα και πριν από περίπου τρεις μήνες είχαν κλείσει…
Τέλος, εύχομαι κάθε είδους επιτυχία στον Άρη μας, με διακρίσεις, μετάλλια και τίτλους σε όλα τα αθλήματα!

Δείτε τη φωτογράφηση της Μαρίας – Τζον Χουά Τσανγκ για το PRESSARIS, στο περιθώριο της συνέντευξής της στην Ελπίδα Φαρδογιάννη:
{gallery}karaoglanidis/tsang{/gallery}

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top