ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζούρος: «Η Γεωργία έχει υπερηφάνεια, η Ελλάδα θα φτάσει ψηλά»

Το Ευρωμπάσκετ πλησιάζει και ο Ηλίας Ζούρος μιλάει στο Eurohoops για την Γεωργία που… κρυφοκοιτά την επιτυχία, αλλά και την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να τα καταφέρει και χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Η Γεωργία είναι μία από τις ομάδες που βρίσκεται με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις στην αφετηρία του Ευρωμπάσκετ. Η εικόνα της ομάδας του Ηλία Ζούρου στα φιλικά ήταν κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα, αφήνοντας υποσχέσεις για κάτι καλό, αρχικά στο Τελ Αβίβ κι αν όλα πάνε καλά γι’ αυτήν, στην Κωνσταντινούπολη!

Προπονητής της Γεωργίας είναι ο δικός μας, Ηλίας Ζούρος, που θα γίνει ο πρώτος Ελληνας head coach σε πάγκο ξένης εθνικής ομάδας σε Ευρωμπάσκετ!

Ο 51χρονος τεχνικός μιλάει στο Eurohoops λίγο πριν το τζάμπολ της διοργάνωσης…

Για τη Γεωργία…
Για τον όμιλό της στο Ευρωμπάσκετ και την προσπάθεια πρόκρισης…
Για το δυνατό σημείο της ομάδας του…
Για την Ελλάδα…
Για την απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο…

Οπως λέει για την ομάδα του “η εικόνα είναι ότι η ομάδα παλεύει σκληρά. Αυτό θέλουμε να βλέπουμε. Θέλουμε η ομάδα να παλεύει, με χαρακτήρα και από εκεί και πέρα το τι θα γίνει θα το δούμε στο τουρνουά. Αυτό δεν κρίνεται από τα φιλικά. Στο τελευταίο μας φιλικό ξεκουράσαμε τον Σενγκέλια, που είναι πολύ σημαντικός παίκτης για το τουρνουά. Πλέον πρέπει να πάρουμε απόφαση για τον Πατσούλια, ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση αυτή τη στιγμή και δείχνει να ξεπερνά το πρόβλημα τραυματισμού του. Ετσι, ελπίζουμε να τον έχουμε διαθέσιμο και να έχουμε έτσι άλλη μία λύση στη ρακέτα για το Ευρωμπάσκετ, όσο για αν μπόρεσε να… κρύψει πράγματα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, έστω κι αν αντιμετώπισε ομάδες που θα βρει και στον όμιλο του Τελ Αβίβ (Λιθουανία, Ιταλία):

“Θα θέλαμε, αλλά δεν μπορούμε να κρύψουμε τίποτα. Στο μπάσκετ όλα είναι φανερά. Ολοι ξέρουν τους αντιπάλους τους. Ολες οι ομάδες έχουν κάνει σκάουτινγκ. Ακόμα και στο παιχνίδι με την Ιταλία που αφήσαμε έξω τον Σενγκέλια για να τον ξεκουράσουμε, δεν ήταν για λόγους τακτικής, ήταν για λόγους προστασίας για να μην τραυματιστεί ο παίκτης μας”.

Οσο για το δυνατό σημείο της ομάδας του: “Η ομάδα έχει υπερηφάνεια και αυτό μετράει πολύ. Η ομάδα θέλει να παίξει άμυνα κι έχει ενστερνιστεί τη φιλοσοφία μου που υποστηρίζει ότι μέσω της άμυνας μπορεί να κερδίζει τα παιχνίδια και ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε”.

Για τον όμιλο του Τελ Αβίβ (Β’) τόνισε: “Είναι πολύ δύσκολος ο όμιλός μας. Πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουμε το Ισραήλ και την Ουκρανία, δύο ομάδες που ουσιαστικά με αυτές θα κριθεί η πρόκριση στην επόμενη φάση στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί και πέρα, στα τρία παιχνίδια με την Λιθουανία, την Ιταλία και τη Γερμανία θα διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε. Ολες αυτές οι ομάδες δείχνουν να είναι πολύ ισχυρές, εμείς παρ’ όλα αυτά θα παλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να δείξουμε καλό πρόσωπο και εκεί”.

Το 2011 ο έμπειρος προπονητής είχε βρεθεί ξανά σε Ευρωμπάσκετ, τότε με την Ελλάδα (6η θέση). Υπάρχει διαφορά; “Για μένα μπορεί να είναι με διαφορετική ομάδα, αλλά δεν έχει κάποια διαφορά. Οταν είσαι προπονητής, είσαι επαγγελματίας και πρέπει να τα δίνεις όλα για την ομάδα, για τη χώρα εν προκειμένω που αντιπροσωπεύεις σε μια διοργάνωση. Εγώ προσπαθώ στη Γεωργία για το καλύτερο, όπου όλοι οι άνθρωποι με έχουν κάνει να νιώσω τη χώρα σαν δεύτερο σπίτι μου, να δώσω τα πάντα και η ομάδα να προχωρήσει και να φτάσει όσο πιο μακριά μπορεί”.

Για την Ελλάδα, θεωρεί πως μπορεί να φτάσει ψηλά και επισημαίνει το πώς: “Ελπίζω πως η Ελλάδα θα τα πάει πολύ καλά. Θέλει απλά λίγο χρόνο. Τίποτε άλλο. Το υλικό υπάρχει, αρκεί να υπάρχει πίστη. Πιστεύω ότι η Εθνική θα πάει πολύ καλά. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή και λίγο χρόνο για να δέσουν οι παίκτες που είναι μαζί αυτή τη στιγμή”, ενώ για το κατά πόσο θα παίξει ρόλο η απουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο:

“Δε νομίζω ότι είναι σωστό να μιλάμε αυτή τη στιγμή για έναν παίκτη που δεν είναι στην ομάδα. Είναι ένας παίκτης ο οποίος μπήκε στην ομάδα, αλλά δεν κατάφερε να μείνει λόγω του τραυματισμού του και δεν είναι σωστό να συζητάμε για αυτό το συγκεκριμένο γεγονός. Υπάρχουν άλλοι παίκτες με πολύ μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά παρκέ, έχουν πετύχει πολλά σε υψηλό επίπεδο και θα πρέπει η ομάδα να μείνει σε αυτό το κομμάτι: Σε αυτούς που θα είναι παρόντες στο Ευρωμπάσκετ και όχι σε κάτι το οποίο θα λείπει από την ομάδα”.

Πηγή: eurohoops.net

To Top