ΗΠΑ: Η μεγαλύτερη κλοπή κρυπτονομισμάτων – Ζευγάρι συνελήφθη για ξέπλυμα 4,5 δισ. δολ. με bitcoin (video)

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την εξιχνίαση της μεγαλύτερης υπόθεσης κλοπής κρυπτονομισμάτων, με την κατάσχεση 3,6 δισ. δολαρίων σε bitcoin.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τρίτη ότι το ποσό που κατάφεραν να ανακτήσουν (3,6 από τα συνολικά 4,5 δισ.) συνδέθηκε με το χακάρισμα του Bitfinex, ενός εικονικού ανταλλακτηρίου συναλλάγματος του οποίου τα συστήματα παραβιάστηκαν από χάκερ πριν από σχεδόν έξι χρόνια.

Χθες το πρωί συνελήφθησαν στο Μανχάταν ο 34χρονος Ίλια “Ντατς” Λιχτενστάιν και η σύζυγός του Χέδερ Μόργκαν, 31 ετών, από τη Νέα Υόρκη, κατηγορούμενοι ότι βασίστηκαν σε διάφορες εξελιγμένες τεχνικές για να ξεπλύνουν τα κλεμμένα κρυπτονομίσματα και να αποκρύψουν τις συναλλαγές.

Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος καθώς και της εξαπάτησης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπόθεση κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσιγκτον.

«Το μήνυμα προς τους εγκληματίες είναι σαφές: τα κρυπτονομίσματα δεν είναι ένα ασφαλές καταφύγιο. Μπορούμε και θα ακολουθήσουμε τα χρήματα, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχουν», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας, Λίζα Μονακό.

Το ζευγάρι κατηγορείται για ξέπλυμα 119.754 bitcoin που κλάπηκαν μετά το χακάρισμα στο Bitfinex και την έναρξη περισσότερων από 2.000 μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσαν ότι οι συναλλαγές εκείνη την εποχή αποτιμήθηκαν στα 71 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoin, αλλά με την άνοδο της αξίας του νομίσματος, τώρα ξεπερνά τα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Λιχτενστάιν και η σύζυγός του φέρεται να προσπάθησαν επίσης να ξεπλύνουν χρήματα μέσω ενός δικτύου ανταλλακτηρίων συναλλάγματος ή ισχυρίστηκαν ότι τα χρήματα ήταν από πληρωμές προς την startup της Μόργκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν την Τρίτη ότι τα παράνομα έσοδα δαπανήθηκαν σε αντικείμενα, που κυμαίνονται από χρυσό και NFT μέχρι «απολύτως κοσμικά πράγματα, όπως η αγορά μιας δωροκάρτας Walmart για 500 δολάρια».

Ωστόσο, στην υπόθεση προκάλεσε ενδιαφέρον όχι μόνο το αστρονομικό ποσό, αλλά και η διαδικτυακή παρουσία των υπόπτων.

Η Μόργκαν ως @razzlekhan, δημοσίευσε έναν εκτενή κατάλογο με βίντεο ραπ τραγουδιών, τεχνικές DIY και άλλα θέματα του τρόπου ζωής σε πλατφόρμες social media όπως το Instagram και το TikTok, αποκαλώντας τον εαυτό της «Η Τουρκάλα Μάρθα Στιούαρτ» ή «Βασίλισσα της Βάφλας της Κορέας».

Οι αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζουν έναν πλούσιο τρόπο ζωής. Ένα βίντεο δείχνει ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν με θέα στον ουρανό.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook από τον Οκτώβριο, η Μόργκαν άφησε να εννοηθεί ότι ήθελε να αγοράσει έναν πίνακα από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Ένα από τα πρόσφατα κομμάτια της είχε τίτλο, «Συμβουλές για να προστατεύσετε την επιχείρησή σας από κυβερνοεγκληματίες» και περιλάμβανε μια συνέντευξη με έναν ιδιοκτήτη ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων σχετικά με το πώς να αποτρέψετε την απάτη.

Ο Λιχτενστάιν, ο οποίος διατηρεί χαμηλότερο προφίλ στο διαδίκτυο, περιέγραψε τον εαυτό του στο Linkedin ως μοναδικός επενδυτής. Είναι απόφοιτος της διάσημης Y-combinator, μιας εταιρείας που βοήθησε να ξεκινήσει μια σειρά από εξέχουσες νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας.

Σε μία πρώτη ακρόαση, ένας δικαστής έκρινε ότι ο Λιχτενστάιν θα μπορούσε να μπει σε κατ’ οίκον κράτηση με εγγύηση 5 εκατομμυρίων δολαρίων, που συνυπογράφουν οι γονείς του. Το αντίστοιχο ποσό για την Μόργκαν ορίστηκε στα 3 εκατ. δολ.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι δεν έπρεπε να δοθεί εγγύηση για τους κατηγορούμενους καθώς είναι επικίνδυνοι φυγής αφού εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε τεράστια χρηματικά ποσά.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του ζευγαριού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι ερευνητές βρήκαν έναν φάκελο με την ένδειξη «ιδέες διαβατηρίου» που περιείχε πληροφορίες για τον τρόπο απόκτησης πλαστών ταυτοτήτων.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Anirudh Bansal είπε στον δικαστή ότι οι πελάτες του δεν είχαν καμία πρόθεση να διαφύγουν. Είπε ότι γνώριζαν ότι ήταν υπό έρευνα από τα τέλη του περασμένου έτους, «και παρόλα αυτά παρέμειναν». Χαρακτήρισε επίσης τις κατηγορίες υπερβολικές.

Ένα βασικό στοιχείο στην έρευνα μπορεί να προήλθε από την κατάρρευση το 2017 μιας κρυφής, ψηφιακής αγοράς που χρησιμοποιήθηκε για το ξέπλυμα ενός μέρους των κεφαλαίων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένα από τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο AlphaBay, μια έκδοση του eBay που φιλοξενείται στο dark web.

Η Bitfinex ανέφερε σε δήλωσή της ότι συνεργάζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να «εδραιώσει τα δικαιώματά της για την επιστροφή των κλεμμένων bitcoin».

Υποθέσεις σαν αυτές αποδεικνύουν ότι το τμήμα δικαιοσύνης «μπορεί να ακολουθήσει χρήματα σε όλο το blockchain, όπως τα ακολουθούσαμε πάντα στο παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Kenneth Polite, βοηθός γενικός εισαγγελέας του ποινικού τμήματος του τμήματος.

Με πληροφορίες του Guardian

To Top