Η άθληση είναι δικαίωμα όλων των πολιτών!

Η Ελλάδα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην παχυσαρκία όλων των ηλικιακών ομάδων και την υποκινητικότητα.

Του Κωνσταντίνου Αναγνωστάρα

Σύμφωνα με τους επιστημονικές μελέτες, οι μέσοι δεκαοκτάχρονοι Έλληνες και Ελληνίδες παρουσιάζουν τα τελευταία 20 χρόνια μία αύξηση του σωματικού τους βάρους κατά 15 και 7 κιλά αντίστοιχα, δηλαδή έχουν 2-4 κιλά περισσότερα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους στην Αμερική, και 3-5 κιλά περισσότερα σε σχέση με άλλους ευρωπαίους.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εντείνεται με το πέρασμα των ετών δημιουργώντας σοβαρά  προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας σε πολλούς συμπολίτες μας, επιβαρύνοντας μεσομακροπρόθεσμα πέρα από την υγεία αυτή καθαυτή συνολικά το σύστημα υγείας της χώρας μας.  Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και αντιμετώπισης του είναι φυσικά η σωματική άσκηση!

Η σωματική άσκηση σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή είναι ο ενδεδειγμένος συνδυασμός για τη καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Ο δήμος δεν πρέπει να μένει αμέτοχος και  οφείλει να παρέχει σε όλους τους δημότες ευκαιρίες άθλησης και γιατί όχι και δωρεάν!

Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε μηνιές ή ετήσιες συνδρομές σε γυμναστήρια ή διστάζουν να προχωρήσουν σε αυτό το βήμα μόνοι τους. Η άθληση όμως είναι δικαίωμα όλων μας και μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στη ζωη μας!

Πως μπορεί να συμβάλλει ο δήμος σε αυτό;

Δημοτικά γυμναστήρια

Στον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ λειτουργούν ορισμένα δημόσια δημοτικά γυμναστήρια, δεν φτάνουν επ ουδενί να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών.

Το πρόγραμμα πρέπει να ενισχυθεί, αλλά και να εξελιχθεί. Είναι ανάγκη να υπάρχουν χώροι που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, και φυσικά εγκαταστάσεις με πλήρη πρόσβαση για ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία και παιδιά.

Ήδη αφήνουμε εκτός, κακώς φυσικά, συγκεκριμένες ομάδες συμπολιτών μας από δημόσιες δομές. Ας μπει ένα τέλος επιτέλους στις διακρίσεις και ας κάνουμε την προσβασιμότητα για όλους μέρος της καθημερινότητας μας!

Δράσεις σε εξωτερικούς χώρους σε όλες τις γειτονιές

Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και ακόμα λιγότερους ελεύθερους χώρους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν ανεκμεταλευτοι.

Οι πλατείες και τα πάρκα σε κάθε γειτονία της πανέμορφης πόλης μας,το σειχ σου καθώς και η Νέα Παραλία, είναι κατάλληλοι χώροι για προγράμματα μαζικού αθλητισμού όπως είναι η yoga, το pilates, ο χορός κάθε είδους και πολλά άλλα αθλήματα που μπορούν να οργανωθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Άλλωστε μη ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει πολύ καλό καιρό όλο το χρόνο και αυτός είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για διοργάνωση αθλητικών events ή ακόμα και νέων, πρωτότυπων φεστιβάλ. Ας κάνουμε κάθε σαββατοκύριακο μια γιορτή που συμπολίτες μας κάθε ηλικίας θα μπορούν να χαρούν την άσκηση.

Συνεργασία με τις ομάδες και φορείς της πόλης

Η Θεσσαλονίκη, είναι μια πόλη που αγαπά τον αθλητισμό, έχει κερδίσει εκατοντάδες διακρίσεις και έχει «γεννήσει» σπουδαίους αθλητές που μας έχουν κάνει όλους περήφανους.

Οι δεκάδες ομάδες που έχουν αφήσει το στίγμα τους ανά τα χρόνια και έχουν δυναμική παρουσία σε κάθε άθλημα, δε γίνεται να μη είναι σε συνεχή επικοινωνία και σε μια ανοιχτή συνεργασία με τη δημοτική αρχή!

Από την ιστιοπλοΐα και την κωπηλασία, μέχρι το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο, είναι απαραίτητη η δημιουργία από κοινού δράσεων.

Σε συνέργεια με το  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ειδικότερα το Τ.Ε.Φ.Α.Α. θεσσαλονίκης πρέπει να οργανωθούν δράσεις και προγράμματα τα οποία θα συνδέουν την επιστημονική έρευνα και καινοτομία με την ποιότητα ζωής των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Αυτός είναι άλλωστε ένας τρόπος, μέσω των αξιών και των ιδανικών που προωθεί και διδάσκει ο αθλητισμός, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα κατά της αθλητικής βίας για να μη θρηνήσουμε ποτέ ξανά άλλα θύματα όπως ο  Άλκης.

* Ο Κωνσταντίνος Αναγνωστάρας είναι Κ.Φ.Α., MSc, Υπ. Διδάκτωρ ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης με την κίνηση «Θεσσαλονίκη Για όλους», με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Πέγκα

 

To Top