Η Αγκιλάρ βάζει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία της Ομοσπονδίας της Ισπανίας

Τον Οκτώβριο του 2023 η Ελίσα Αγκιλάρ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ομοσπονδίας μπάσκετ της Ισπανίας. Αντικατέστησε τον Χόρσε Γκαρμπαχόθα, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την θέση αυτή, για να γίνει πρόεδρος της FIBA Europe.

Τώρα, η θρυλική Ισπανίδα αθλήτρια και νυν διοικητικός παράγοντας, παραιτήθηκε από τη θέση της, αλλά όχι έχοντας σκοπό να αποχωρήσει.

Πρόκειται για μία διαδικαστική απόφαση, που την οδηγεί και πάλι στην διαδικασία ψηφοφορίας κατά την οποία αναμένεται να επανεκλεγεί. Στα τέλη του Μαΐου θα ανοίξουν οι κάλπες, μετά την Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 20 του τρέχοντος μήνα.

H Αγκιλάρ έχει την στήριξη όλων (ή σχεδόν όλων) στην Ιβηρική Χερσόνησο και στην μέχρι τώρα πορεία της στην FEB (Ισπανική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει παρουσιάσει χαρακτηριστικά, χαρακτήρα και αποφασιστικότητα που έχουν εντυπωσιάσει.

Ειδικά η απόφασή της στα γραφεία του οργανισμού, από το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού, το 40% να αφορά θέσεις που κατέχουν γυναίκες, έχει αποτυπωθεί με θετικό πρόσημο στην κοινή γνώμη, ενώ οι δράσεις της με στόχο την ισότητα γενικώς και ειδικώς των φύλλων είναι συνεχόμενες.

Η ίδια όμως, αναφέρει με κάθε ευκαιρία πως «δεν με επέλεξαν επειδή είμαι γυναίκα, αλλά λόγω αξιοκρατίας» και έχει εξηγήσει ότι «η Συνέλευση της FEB δεν θα με εξέλεγε αν σκεφτόταν μόνο το φύλλο μου. Το έκανε γιατί με εμπιστεύονται. Το γεγονός ότι είμαι γυναίκα δεν αλλάζει τον τρόπο που σκέφτομαι. Θα ασκήσω τις υπηρεσίες μου για το μπάσκετ, για τους άνδρες και για τις γυναίκες».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ελίσα Αγκιλάρ φορώντας την αθλητική της περιβολή έκανε μία τεράστια καριέρα στο μπάσκετ. Αγωνίστηκε επαγγελματικά από το 1994 μέχρι το 2013, η πορεία την οδήγησε μέχρι τον «μαγικό πλανήτη» του WNBA, ενώ στην Ευρώπη πέραν από τα πέντε πρωταθλήματα Ισπανίας που κατέκτησε (με τη Βαλένθια) και τα οκτώ Κύπελλα, έπαιξε στη Ρωσία (το τέλος της καριέρας της), ενώ με την εθνική ομάδα ανέβηκε έξι φορές στο βάθρο. Πήρε το χάλκινο το 2010 στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ είχε ένα χρυσό, ένα ασημένιο και άλλες τρεις τρίτες θέσεις σε Eurobasket.

To Top