ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Παίκτες που υπερέβαλλαν εαυτούς, σκορ που αδικεί τον Άρη..

Κάθε ομάδα που έχει τον πρώτο αγώνα στην έδρα της, σε ευρωπαϊκούς προκριματικούς, έχει καθήκον να κερδίζει για να μπορεί να ελπίζει ότι θα προκριθεί στην επόμενη φάση. Ο ΑΡΗΣ έκανε ακριβώς αυτό.

Κέρδισε και ελπίζει να πετύχει το αποτέλεσμα που θα του δίνει την πρόκριση μέσα στο Βουκουρέστι. Μια νίκη απέναντι σε έναν μεγάλο, λόγω της ιστορίας του, αντίπαλο όπως η Δυναμό Κιέβου. Η νίκη έδωσε το κίνητρο που έλειπε από τον ΑΡΗ για να συγκεντρωθεί σε έναν μεγάλο στόχο. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που η ομάδα πετύχαινε προκρίσεις και μεγάλες νίκες. Η νίκη επί των ουκρανών ήρθε σε μια κατάλληλη στιγμή , για να θυμίσει ότι ο ΑΡΗΣ είναι μία μεγάλη και υπολογίσιμη ομάδα. Ότι μπορεί να καταφέρνει την επιβολή των θέλω του στον αγωνιστικό χώρο. Η φάση στις καθυστερήσεις ήταν η πλέον κομβική του παιχνιδιού. Με δεύτερο τέρμα η πλάστιγγα της πρόκρισης θα είχε γύρει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό υπέρ του ΑΡΗ, αλλά ταυτόχρονα θα ήταν και η δικαίωση μιας υπέροχης εμφάνισης. Γιατί ο ΑΡΗΣ δικαιούνταν από το παιχνίδι κάτι περισσότερο από τη νίκη με 1-0.

Τα λόγια για την εμφάνιση του ΑΡΗ μόνο θριαμβικά μπορούν να είναι. Πρόκειται για μία εκτός προβλέψεων απόδοση. Κανείς δεν ήταν σε θέση να προδικάσει τον τρόπο που έπαιξε η ομάδα. Η 100% συγκέντρωση των παικτών στο παιχνίδι, η απόλυτη εφαρμογή ενός πλάνου που δεν έδινε κανένα δικαίωμα απειλής στον αντίπαλο, η μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, τα πολλά τρεξίματα σε όλους τους χώρους, τα διπλομαρκαρίσματα και οι αλληλοκαλύψεις , τα ανεβάσματα των πλάγιων αμυντικών, η συνολική αμυντική και επιθετική λειτουργία, ήταν όλα αλάνθαστα εφαρμοσμένα. Εξαιρετική εμφάνιση με παίκτες που υπερέβαλαν εαυτό. Ο τρόπος στησίματος της ομάδας έδειξε ότι ήταν αρκετά προετοιμασμένη για να παίξει αυτό το παιχνίδι. Οι αποστάσεις των γραμμών είχαν δημιουργήσει ένα συμπαγές τοίχος άμυνας, ενώ η πίεση μπροστά δημιουργούσε προβλήματα στην ανάπτυξη των ουκρανών, οι οποίοι αναγκάστηκαν πολλές φορές να κάνουν τη λάθος επιλογή πάσας.

Αυτό που έκανε ο ΑΡΗΣ ήταν πολύ δύσκολο. Η Δυναμό Κιέβου είναι μια τυπική ανατολική ομάδα, με χαρακτηριστικά που δείχνουν το υψηλό επίπεδο της. Γρήγορη ομάδα, με αξιοπρόσεκτη τεχνική, με πολλές συνεχείς διαγώνιες κινήσεις των παικτών της, στην πλάτη της άμυνας, με προσπάθεια κάθετης ανάπτυξης, με παίκτες δυναμικούς. Ένας αντίπαλος που μπορεί να σε βάλει δύσκολα από το πρώτο δευτερόλεπτο του αγώνα. Κι όμως ο ΑΡΗΣ έδειξε ότι όχι μόνο μπορούσε να ανταπεξέλθει αλλά ήταν κυρίαρχος σε κομμάτια του παιχνιδιού κι φυσικά αδικείται από το τελικό σκορ. Ήταν φανερό ότι η ομάδα μπήκε πιστεύοντας στον εαυτό της και θα διεκδικούσε τη νίκη. Αυτή η αυτοπεποίθηση , το πάθος, η αυταπάρνηση ευτυχώς δεν ήταν προϊόν κάποιας ηρωικής συνομωσίας. Βασίστηκε στο ρόστερ που αποτελεί τον ΑΡΗ και λειτούργησε ως ένα σύνολο που έχει απαιτήσεις.

Οι ατομικές αποδόσεις των παικτών ήταν όλες σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Από τον Κουέστα που εξουδετέρωσε δύο κρίσιμες φάσεις μέχρι τον Ματαρίτα που μπήκε για να κλείσει τους πλάγιους διαδρόμους. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η εμφάνιση του Μοντόγια, λες και ήταν έτοιμος από καιρό. Ο Μορόν ήταν το σέντερ φορ που πίεσε και ανακάτεψε την άμυνα των ουκρανών , παρότι δεν βρέθηκε σε θέση βολής. Ο Νταρίντα για ακόμη μία φορά έδειξε πόσο απαραίτητος είναι στον ΑΡΗ. Ο Ζουλ καλύπτει την θέση του εξαριού και έχει την πάσα για να ανοίξει το παιχνίδι. Ο Μενέντες ήταν αρκετά κινητικός και έκανε ένα καλό τακτικό παιχνίδι. Ο Πάλμα εμφανίστηκε πιο ομαδικός και βελτιωμένος , ενώ Φαμπιάνο και Οντουμπάτζιο κατάφεραν να κρατήσουν μακριά από την εστία τον αντίπαλο σέντερ φορ. Ο Φεράρι έκανε ένα μεστό και άκρως αποδοτικό παιχνίδι, ενώ στα συν του είναι η εξουδετέρωση του Γιαρμολένκο.

Αυτός ο ΑΡΗΣ δίνει υποσχέσεις. Μας έδειξε ότι μπορεί να καταφέρει δύσκολους στόχους. Μετέφερε την πίεση του αποτελέσματος στην άλλη πλευρά και ο ίδιος καλείται να διαχειριστεί μια ρεβάνς με υπέρ του αποτέλεσμα.

Όσο καλή ομάδα κι αν είναι η Δυναμό, δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά ότι έχει τη νίκη με ευκολία στο δεύτερο παιχνίδι. Πολλά εξαρτώνται πλέον από τον ΑΡΗ. Είναι το κέρδος του από τη νίκη του . Βάζει τους όρους του και δεν είναι αμελητέοι.

Μπράβο στην ομάδα , η νίκη είναι σημαντική, η προσπάθεια συνεχίζεται.

To Top