ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η αναδρομή του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον Άρη: Ένας χρόνος, τρεις προπονητές, μια αποτυχία και ένας ονειρεμένος γύρος

Ο Άρης ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του για το 2020 το περασμένο Σάββατο (19/12) με το επιβλητικό πέρασμά του από το Ηράκλειο και το 3-0 επί του ΟΦΗ. Το φινάλε του έτους ήταν εξίσου εντυπωσιακό με το ξεκίνημά του: θρίαμβος με 4-2 επί του ΠΑΟΚ στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Ενδιάμεσα, όμως, συνέβησαν αρκετά – αγωνιστικά και μη – στον ποδοσφαιρικό οργανισμό που λέγεται Άρης.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάνει μια ανασκόπηση στις σημαντικότερες στιγμές του 2020 με άξονα το σύλλογο που έχει έμβλημα το «θεό του πολέμου».

4/1/2020 Άρης – ΠΑΟΚ 4-2: Ο ΠΑΟΚ μετρούσε 51 αγώνες πρωταθλήματος – και περίπου 22 μήνες – αήττητος! Επιδόσεις που έμελλε να γίνουν σκόνη και θρύψαλα στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο πρώτο παιχνίδι των δύο ομάδων για το 2020. Τι κι αν οι «ασπρόμαυροι» προηγήθηκαν στο σκορ; Ντάνιελ Λάρσον, Φραν Βέλεθ, Λίντσεϊ Ρόουζ και Λούκας Σάσα έφεραν τα πάνω κάτω για την ομάδα του Μίχαελ Ένινγκ, για να διαμορφώσουν απλά οι φιλοξενούμενοι στο φινάλε το τελικό 4-2!

9/2/2020 Αστέρας Τρίπολης – Άρης 1-1: Οι «κίτρινοι» χάρη στην κεφαλιά του Βέλεθ αποσπούν ισοπαλία 1-1 από τους Αρκάδες στο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», εξασφαλίζοντας ουσιαστικά τη συμμετοχή τους στα Play Off της Super League. Στα επόμενα τρία ματς πρωταθλήματος που απέμεναν για την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, ο Άρης δεν πέτυχε νίκη (δύο εντός έδρας ήττες και δύο εκτός έδρας ισοπαλίες), ωστόσο ο στόχος ήταν άλλος…

24/6/2002 Άρης – ΑΕΚ 2-2 (παρ.): Άπαντες στο Χαριλάου ζούσαν και ανέπνεαν για τη συμμετοχή σε τελικό Κυπέλλου έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια και, ακόμα περισσότερο, για την κατάκτηση του τροπαίου μετά από 50! Και η ήττα 2-1 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, λίγο πριν το πρώτο Lockdown λόγω της πανδημίας, είχε αφήσει το όνειρο «ζωντανό». Ο Ντάνιελ Μαντσίνι στο 57’ φάνηκε να δίνει σάρκα και οστά στο όνειρο το οποίο έμοιαζε να γίνεται πραγματικότητα όταν ο Νικολά Ντιγκινί στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων «έγραφε» το 2-0! Το πανηγυρικό κλίμα φρόντισε να χαλάσει ο Μάρκο Λιβάγια. Στο 90’+6’ ο Κροάτης σκόραρε στέλνοντας τις δυο ομάδες στην παράταση όπου και πέτυχε και δεύτερο γκολ (στο 102’), αφήνοντας τον Άρη στα κρύα του λουτρού.

11/7/2020 ΟΦΗ – Άρης 0-1: Δύο νίκες σημείωσε στη διαδικασία των Play Off ο Άρης και ήταν αμφότερες επί του ΟΦΗ. Με τη δεύτερη, αυτή στο «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης», η ομάδα του Μίχαελ Ένινγκ ουσιαστικά καπάρωσε την πέμπτη θέση, αφήνοντας πίσω της τους Κρητικούς. Ήταν το μόνο θετικό σε μία σειρά 10 αγώνων στους οποίους ο Άρης ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ λόγω της έλλειψης παικτών – ένεκα του Covid-19 και της πρόωρης αποχώρησης ποδοσφαιριστών των οποίων τα συμβόλαια έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Μελανότερα σημεία οι δύο διαδοχικές «τεσσάρες» που δέχθηκε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» από ΑΕΚ (1-4) και Ολυμπιακό (2-4).

19/7/2020 ΠΑΟΚ – Άρης 0-0: Το φινάλε, ωστόσο, της διαδικασίας άφησε γλυκιά γεύση στον Άρη. Κι αυτό γιατί παρά το ότι πήγε στην Τούμπα έχοντας μόλις 13 ποδοσφαιριστές, κατάφερε να αποσπάσει «λευκή» ισοπαλία! Ήταν κι αυτό ένα παράσημο για τους 19άρηδες Πέτρο Μπαγκαλιάνη, Πέτρο Μπακούτση και Παναγιώτη Τσαγκαλίδη!

17/09/2020 Άρης – Κόλος Κοβαλίβκα 1-2: Η νέα σεζόν ξεκίνησε με τη δύσκολη εντός έδρας νίκη με 3-1 επί της Λαμίας. Η προσγείωση, όμως, ήρθε πολύ απότομα. Η άσημη ουκρανική ομάδα πέρασε νικηφόρα από το «Κλεάνθης Βικελίδης», βάζοντας άδοξο τέλος σε ένα εντός έδρας ευρωπαϊκό αήττητο 28 αγώνων που κρατούσαν οι «κίτρινοι» από το 1968! Η Κόλος Κοβαλίβκα σήμανε, ουσιαστικά, και τη λήξη της συνεργασίας με τον Ένινγκ που επισημοποιήθηκε ένα 24ωρο αργότερα: ο Γερμανός τεχνικός αποχώρησε από τον Άρη μετά από περίπου έναν χρόνο (14 Οκτωβρίου 2019 προσελήφθη, 18 Σεπτεμβρίου απολύθηκε) κι έπειτα από 38 αγώνες, έχοντας έναν σχεδόν απόλυτα ισορροπημένο απολογισμό (13 νίκες, 12 ισοπαλίες και 13 ήττες με τέρματα 49-50 σε όλες τις διοργανώσεις)!

27/9/2020 Άρης – ΠΑΣ Γιάννινα 2-2: Κι αφού ο Απόστολος Τερζής έβγαλε… τα κάστανα από τη φωτιά για μία ακόμη φορά, οδηγώντας τον Άρη στο νικηφόρο πέρασμα από το Βόλο (0-1), ήρθε η ώρα του Άκη Μάντζιου. Το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΣ είχε δυο πρόσωπα: στο πρώτο μέρος εμφανίστηκε η ομάδα του Ένινγκ (0-2 οι Ηπειρώτες) και στο δεύτερο η ομάδα του Μάντζιου (2-2 τελικό αποτέλεσμα), όπως θα αποδεικνυόταν στη συνέχεια.

5/12/2020 Ατρόμητος – Άρης 2-2: Μετά την ισοπαλία με τον ΠΑΣ, ο Άρης πέτυχε πέντε νίκες (στις οποίες δε δέχθηκε γκολ) και γνώρισε μια ήττα (2-1 από τον Ολυμπιακό στη Θεσσαλονίκη), αποτελέσματα που τον κρατούσαν στην πρώτη δυάδα της βαθμολογίας. Στο Περιστέρι, η ομάδα του Μάντζιου βρέθηκε όχι μόνο να χάνει με 2-0 στο 51’ αλλά και να παίζει με παίκτη λιγότερο από το 35’ λόγω αποβολής του Ρόουζ. Και; Έργκις Κάτσε και Σάσα κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια, δείχνοντας ξεκάθαρα πως κάτι έχει αλλάξει τη φετινή σεζόν στον Άρη.

13/12/2020 Άρης – ΠΑΟΚ 1-0: Η επιβεβαίωση ήρθε μερικές ημέρες αργότερα. Ο Άρης είναι αυτός που και πάλι χαλάει το αήττητο του ΠΑΟΚ, χάρη στο πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα. Οι «κίτρινοι» διατηρούν τη δεύτερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα μετά από 12 αγώνες στον πρώτο γύρο (9-2-1 κι ενώ απομένει το ματς με την ΑΕΚ για την 8η αγωνιστική) αφού στη συνέχεια πέρασαν άνετα από το Ηράκλειο με το 3-0 επί του ΟΦΗ. Όσα μεσολάβησαν μεταξύ των δύο αγώνων, με τις καταγγελίες για απόπειρα δωροδοκίας του τερματοφύλακα Μάριου Σιαμπάνη, όχι μόνο δεν κλόνισαν το φρόνημα των παικτών του Άκη Μάντζιου, αλλά το χαλύβδωσαν.

Το ξεκίνημα του 2021 προβλέπεται «καυτό» για τον Άρη που καλείται να δώσει οκτώ (8) αγώνες σε διάστημα 26 ημερών. Το φινάλε του περασμένου χρόνου έδειξε πως στο «Κλεάνθης Βικελίδης» υπάρχει τεράστια πίστη για κάτι πολύ καλό τη χρονιά που έρχεται. Απομένει να φανεί και εντός αγωνιστικών χώρων.

To Top