Ιστορίες ρετρό: Η απόδραση θρίλερ του Άρη από την Πάτρα το 1984!

Με αφορμή την Δευτεριάτικη αναμέτρηση του Άρη με τον Απόλλωνα Πατρών στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ δημοσιεύεται θέμα με τον τίτλο «Μπρος – πίσω, μέσα κι έξω!» που αναφέρεται στην πιο συγκλονιστική αναμέτρηση των δυο ομάδων, τη σεζόν 1984-85.

Οι κίτρινοι είχαν κατακτήσει τη νίκη μετά από έναν επεισοδιακό αγώνα που κρίθηκε στην παράταση. Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

“Υπόθεση εργασίας ενόψει του δευτεριάτικου αγώνα στην Πάτρα: εάν η μοίρα  (ξανα)θελήσει να εξελιχθεί σε θρίλερ και να κριθεί από ένα σουτ στο τέλος ο αγώνας του Απόλλωνα με τον Άρη και εάν η μπάλα (ξανα)βρεθεί στα χέρια του Λιανού, ε, ας φροντίσει να σουτάρει ένα κλικ πιο γρήγορα από τον πατέρα του!
Πέρασαν κιόλας 28 χρόνια από τότε… Ήταν πάλι Νοέμβριος όπως τώρα, για την ακρίβεια το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο 10 του μηνός και στο πλαίσιο της τέταρτης αγωνιστικής της Α’ Εθνικής ο Απόλλων υποδεχόταν (καλή ώρα όπως και τώρα) τον Αρη, σε ένα ματς που έμεινε στην ιστορία, αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο αναμνησιακών συζητήσεων και συν τοις άλλοις σημάδεψε ανεξίτηλα την καριέρα ενός παίκτη: του νυν γενικού αρχηγού των “μελανόλευκων” Βασίλη Λιανού του οποίου ο (γεννημένος μετά από εννιά μήνες) γιος, Γιάννης συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση στην ίδια ομάδα!

Μπίνγκο!

Το θρίλερ των 18 δευτερολέπτων

Εκείνο το βράδυ το παλιό γήπεδο του Απόλλωνα ήταν πατείς με πατώ σε! Απομένουν  24 δευτερόλεπτα για τη λήξη του αγώνα, ο οποίος μεταδιδόταν απ’ ευθείας από την ΕΡΤ-1, το σκορ είναι 78-75 και ο (νυν προπονητής του Αρη) Βαγγέλης Αγγέλου κατεβάζει την μπάλα στην επίθεση του Απόλλωνα. Ο Γιώργος Δοξάκης ορμάει πάνω του και κλέβει την μπάλα  η οποία όμως καταλήγει στα χέρια του Βασίλη Λιανού, στον οποίο 18 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ο διαιτητής Πολύβιος Κόσσυβαςκαταλογίζει “μπρος-πίσω”. Οι “κίτρινοι” κάνουν την επαναφορά και ο Νίκος Γκάλης  με τρίποντο ισοφαρίζει σε 78-78!

Ο Απόλλων έχει στη διάθεση του 10 δευτερόλεπτα για την τελευταία επίθεση, ωστόσο μετά το άστοχο σουτ η μπάλα καταλήγει στα χέρια του Πέτρου Σταμάτη, ο οποίος που πετάει την μπάλα από το ένα καλάθι προς το άλλο και δέχεται φάουλ. Οι διαιτητές το σφυρίζουν κι επειδή επρόκειτο για φάουλ σε σουτ τριών πόντων, καταλογίζουν τρεις βολές. Ο γκαρντ του Αρη  αστοχεί και στις τρεις (!), ο Βασίλης Λιανός παίρνει το ριμπάουντ, εξαπολύει ένα σουτ της απελπισίας  το σουτ της απελπισίας δύο μέτρα έξω από τη ρακέτα της ομάδας του και -ω του θαύματος- η μπάλα καταλήγει στο καλάθι (σκορ 81-78)!

Από τα ντουζ και τους δρόμους  στο γήπεδο για την παράταση! 

Το ταμπλό γράφει 81-78, το σκορ αποτυπώνεται και στην κάρτα της τηλεοπτικής μετάδοσης, τη στιγμή που ο Φίλιππος Συρίγος προσπαθεί να βρει άκρη μέσα στο κομφούζιο, που επικρατεί. Την ίδια στιγμή οι οι οπαδοί του Απόλλωνα εισβάλλουν  στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν και στη συνέχεια ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης, χωρίς να υποψιάζονται τι έμελλε να  συμβεί. Οι παίκτες των δυο ομάδων κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια κι ενώ έκαναν ντουζ, ειδοποιήθηκαν ότι έπρεπε ν α ξαναφορέσουν την αθλητική περιβολή τους και να επιστρέψουν στο γήπεδο για να παίξουν την παράταση, διότι το καλάθι εκ των υστέρων είχε κριθεί εκπρόθεσμο!

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα οι δύο ομάδες, οι διαιτητές και η γραμματεία έπιασαν πάλι δουλειά, μπροστά στους θεατές που είχαν ξεμείνει ή έμαθαν τα καθέκαστα και επέστρεψαν. Στο συμπληρωματικό πεντάλεπτο ο Αρης σημείωσε 12 πόντους έναντι 9 των γηπεδούχων και εντέλει επιβλήθηκε με 90-87, ωστόσο την ώρα που ακουγόταν η κόρνα της λήξης της παράτασης άνοιγε κιόλας ο ασκός του Αιόλου των ενστάσεων, των διαμαρτυριών και της φασαρίας που μάλιστα κράτησαν μέρες.

Στη λήξη του αγώνα έγινε χαμός! Οι Πατρινοί πολιορκούσαν τα αποδυτήρια των διαιτητών και του Αρη, η αποστολή του οποίου έφυγε συνοδεία περιπολικών, μάλιστα πάνω στην αναμπουμπούλα δέχτηκε μπουνιά ο Γιάννης Ιωαννίδης!

Το λάθος στο μπρος πίσω και η απειλή της μήνυσης

Οι Απολλωνιστές υπέβαλαν ένσταση ενώ ο διαιτητής Πολύβιος Κόσσυβας φέρεται ειπών  ότι “παρασύρθηκα από τους παλιούς κανονισμούς και έκανα λάθος στον καταλογισμό του ”μπρος-πίσω”,  αλλά είμαι διατεθειμένος να το δηλώσω δημοσίως και να αναλάβω την ευθύνη”. Σε πείσμα αυτής της καλής πρόθεσης, οι δυο διαιτητές “τα γύρισαν” την επόμενη μέρα για να καλυφθούν. “Το καλάθι είναι 100% εκπρόθεσμο. Εγώ δεν έκανα ποτέ σήμα προς τη γραμματεία για να μετρήσει. Θα κάνω μήνυση σε όποιον το υποστηρίζει” είπε ο Γρηγόρης Μαργέλης, ενώ ο Κόσσυβας τόνισε: “Ορθώς σφύριξα την παράβαση του “μπρος-πίσω” στον Λιανό και αναλύω τη φάση στην έκθεση μου προς την ΕΟΚ”.

Ο παρατηρητής διαιτησίας Κώστας Λυκουρέσης απεφάνθη ότι “ο καταλογισμός του ”μπρος-πίσω” ήταν λανθασμένος, αλλά για το σουτ του Λιανού δεν έχω προσωπική άποψη” . Ο πρόεδρος της ΕΣΚΑΗ Βασίλης Δημόπουλος αποκάλυψε ότι στα αποδυτήρια ο Μαργέλης παραδέχθηκε  ότι το καλάθι του Λιανού ήταν εμπρόθεσμο, αλλά, ως γνωστόν, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνσιν εκ του ταμείου!

– Τα στοιχεία του αγώνα:
Απόλλων Πατρών-Αρης 87-90 (ημίχρονο 40-44, κανονική διάρκεια 78-78)
ΑΠΟΛΛΩΝ: Αγγέλου 12, Κ. Πετρόπουλος 28 (1τρ.), Πολυδωρόπουλος 5, Λιανός 18 (4τρ.), Μέλις 12, Κιτσούκαλης 10, Αγγελόπουλος 2, Μπερδέσης, Παπαδάτος. Προπονητής: Βόισλαβ Βέζοβιτς
ΑΡΗΣ: Γκάλης 38 (3τρ.), Γιαννάκης 13 (1τρ.), Κοκολάκης 12, Ρωμανίδης 8, Φιλίππου 10, Σταμάτης 7, Δοξάκης, Παραμανίδης 2, Τσιτάκης. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης
Διαιτητές: Κόσσυβας-Μαργέλης
Με πέντε φάουλ αποβλήθηκαν οι Μέλις, Κ. Πετρόπουλος, Γιαννάκης, Κοκολάκης
 

To Top