Η Ελλάδα βγήκε και επίσημα στις αγορές!

Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη πενταετή ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το
αγγλικό δίκαιο.

Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον.

Οι πρώτες εγγραφές για το ομόλογο, το οποίο διαθέτει αξιολόγηση Caa3/B-/B- (all stable), ξεκίνησαν με επιτόκιο μεταξύ 4,90-5,25%  ενώ πληροφορίες από dealing room θέλουν τις περισσότερες προσφορές να πραγματοποιούνται στο 4,90%. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτό το επιτόκιο, αυτό θα σημάνει εκτόξευση και για το χρηματιστήριο.  Άλλες πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι οι ως τώρα προεγγραφές δείχνουν υπερκάλυψη κατά δυο φορές.

Αυτό που επισημοποιήθηκε νωρίτερα, σε πρώτη φάση, είναι η έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας, η οποία απευθύνεται στους επενδυτές των ΗΠΑ (λόγω της διαφοράς ώρας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι προεγγραφές ξεκινούν από τώρα και η αποδοχή των προσφορών θα εκκαθαριστεί αύριο.

Ανάδοχοι θα είναι η Bank of America Merill Lynch, η Goldman Sachs, η HSBC, η Deutsche Banκ, η JP Morgan και η Morgan Stanley.

Η έκδοση θα υπόκειται στο βρετανικό δίκαιο ενώ, αναλόγως της προσφοράς και της ζήτησης, την οποία θα διαχειριστεί η JP Morgan, θα οριστεί το επιτόκιο.

Το λεγόμενο βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, Πέμπτη, οπότε θα δοθούν οι προεντολές και θα εξελιχθεί το αποκαλούμενο Book Building. Η έκδοση ενδέχεται να ολοκληρωθεί ακόμη και αύριο, όπως μεταδίδει και το Reuters.

Μάλιστα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο ανεβάζει το συνολικό ποσό της έκδοσης στα 2,5 δισ ευρώ, ενώ πηγή του αναφέρει ότι υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η έκδοση των ομολόγων είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία πλήρους επαναφοράς της χώρας σε συνθήκες ομαλού δανεισμού από τις αγορές.

To Top