Η ελληνική παράδοση στα γάντια και ο… Κέλεμεν

Η… παράδοση των Ελλήνων πορτιέρο στον Άρη τα τελευταία χρόνια φαίνεται πώς θα συνεχισθεί. Ο Μάρκος Βελλίδης έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα γι αυτό και το PRESSARIS.gr θυμάται τον τελευταίο…  ξένο που προσπάθησε να πάρει τα… ελληνικά γάντια κάτω από τα δοκάρια.

Ο λόγος φυσικά για τον Μάριαν Κέλεμεν, ο οποίος μπήκε… σφήνα στους Κώστα Χαλκιά και Μιχάλη Σηφάκη. Ποια είναι όμως η ιστορία του υψηλόσωμου Σλοβάκου;

Την περασμένη περίοδο ο Κέλεμεν έβαλε τα… χεράκια του ώστε σεζόν, η Σλασκ Βρότσλαβ να βγει δεύτερη στο πρωτάθλημα Πολωνίας, κερδίζοντας έτσι την έξοδό της στο Γιουρόπα λιγκ!

Ο Κέλεμεν ήταν βασικός και αναντικατάστατος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κάτω απ’ τα δοκάρια της, παίζοντας σε 29 αγώνες και αποκρούοντας τα σουτ των αντιπάλων επιθετικών, ενώ… σημείωσε και ένα γκολ (σ.σ. με πέναλτι, κόντρα στην Άρκα Γκντίνια την τελευταία αγωνιστική)!
Όπως είναι γνωστό ο Άρης απέκτησε τον 31χρονο άσο το καλοκαίρι του 2007. Προσπάθησε τότε να… πετάξει έξω από την ενδεκάδα τον Κώστα Χαλκιά, αλλά ο τότε τερματοφύλακας των κίτρινων βρήκε τη γη της επαγγελίας και αναγεννήθηκε αγωνιστικά φτάνοντας μέχρι την Εθνική Ελλάδας και πάλι. Την πρώτη του χρόνια έπαιξε σε οκτώ αγώνες.

Ήταν βασικός, όμως, και το απόγευμα της 17ης Μαΐου 2008, όταν οι κίτρινοι αντιμετώπισαν τον Ολυμπιακό στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο Καυταντζόγλειο (2-0).

 Την επόμενη σεζόν ο Σλοβάκος ξεκίνησε βασικός, αλλά εκεί έδειξε τα… δόντια του ο Μιχάλης Σηφάκης και σε συνδυασμό με τις μέτριες εμφανίσεις του αναγκάστηκε να τα… μαζέψει και αποχώρησε τον Δεκέμβριο.

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Μάριαν Κέλεμεν γεννήθηκε στο Μιχαλόβιτσε, που βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της πατρίδας του με την Ουκρανία. Στα πρώτα βήματά του στο χώρο έπαιζε ως…σέντερ φορ, όμως αργότερα μετατοπίστηκε στη θέση του γκολκίπερ. Επαγγελματικά πρωτόπαιξε το 1999 στη Σλόβαν Μπρατισλάβας (προερχόμενος από την άσημη Μπαρντεγιόφ). Τον Ιανουάριο του 2002 αποφάσισε να ξενιτευτεί: υπέγραψε στην τουρκική Μπούρσασπορ.

Φόρεσε συνολικά 50 φορές τη φανέλα των «πράσινων κροκοδείλων». Τα οικονομικά προβλήματα που τότε αντιμετώπιζε ο σύλλογος όμως τον ώθησαν να επαναπατριστεί για χάρη της Σλόβαν. Η τελευταία ακολούθως τον δάνεισε στη λετονική Βέντσπιλς (7 συμμ.). Το 2004 μεταγράφηκε στην ισπανικήΤενερίφη (Σεγούντα Ντιβισιόν). 

Με τα χρώματα των «κυανόλευκων» ο Σλοβάκος πήρε πολύ χρόνο συμμετοχής (47 ματς)! Το καλοκαίρι του 2006 μετακόμισε στην (επίσης ισπανική) Βεθιντάριο (που τότε μετείχε στη Β’ κατηγορία). Κάθισε κάτω απ’ τα δοκάρια της σε 34 αναμετρήσεις, όμως στο τέλος της χρονιάς ήπιε το πικρό ποτήρι του υποβιβασμού!

Επόμενος «σταθμός» του ήταν ο Άρης.
Αφήνοντας τους «κίτρινους», ο Μάριαν Κέλεμεν γύρισε στην Ισπανία και έγινε παίκτης της Νουμάνθια (Α’ κατηγορίας τότε). Στο βασικό σχήμα της οποίας όμως δεν κατόρθωσε να καθιερωθεί. 
Και, με τη λήξη της σεζόν, που βρήκε τους «νουμαντίνος» να υποβιβάζονται, αποδέχθηκε την πρόταση της Σλασκ. Εκεί όπου τον… βρήκαμε τώρα!

To Top