Η εξωστρέφεια, η φωτιά και η ωριμότητα

Στον απόηχο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κοινωνίας Μελών Άρη βρίσκεται η κιτρινόμαυρη οικογένεια. Έχουν περάσει ώρες από την ολοκλήρωση του …πρώτου ημιχρόνου μιας ιστορικής, όπως και άκρως καθοριστικής συνεδρίασης, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν θα γίνει σημείο αναφοράς στα διοικητικά πεπραγμένα του συλλόγου.

Τι λέει το ένστικτό σου για τον μεγάλο τελικό Μπάγερν – Τσέλσι; Πόνταρε στην expekt.com, με Bonus εγγραφής 125 €!

 

Η μαραθώνια διακοπείσα συνεδρίαση έδειξε τάσεις, διαθέσεις, ψυχολογία μελών, θέσεις, αλλά πάνω απ’ όλα έδειξε ωριμότητα. Οι μικροεντάσεις και αντεγκλήσεις δεν στάθηκαν ικανές να πυροδοτήσουν την ατμόσφαιρα σε μια τόσο «ανοιχτή κουβέντα», αυτό είναι το κέρδος του φορέα και μεγαλομετόχου της ΠΑΕ. Για τον λόγο αυτό ιδρύθηκε και για τον λόγο αυτό ο Άρης αποτελεί (παρά τα προβλήματά του) πρωτοστάτη σε μια τόσο σημαντική παρέμβαση στα ελληνικά ποδοσφαιρικά χρονικά.

Η ωριμότητα για την οποία κάνουμε λόγο, έχει να κάνει με όλη τη διαδικασία. Είναι γνωστό πως ο Άρης πλαισιώνεται από ανθρώπους που τον αγαπούν, αλλά πολλοί έχουν διαφορετική αντίληψη για τον τρόπο δράσης και διοίκησής του. Είναι επίσης γνωστό, πώς τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφωθεί «πόλοι» στα εσωτερικά θέματα του συλλόγου, η αντιπαράθεση των οποίων είναι εμφανής σε παλαιότερες γενικές συνελεύσεις, καθώς και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ανοίγοντας μια παρένθεση θα πρέπει να επισημάνουμε το τίμημα αυτής της ριζοσπαστικής διαδικασίας. Η εξωστρέφεια που διέπει τον Άρη από την μέρα ίδρυσης της Κοινωνίας Μελών, έχει όπως είναι φυσιολογικό και αρνητικά της. Η δυνατότητα που έχει κάθε μέλος να παίζει τόσο ενεργό ρόλο σε μια συμμετοχική διαδικασία, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για «στεγανά». Αναφέρομαι κυρίως σε οικονομικά στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα.

Όχι ότι ο Άρης τα χρειάζεται (με την αρνητική έννοια του όρου), αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα «αυστηρώς προσωπικά» κι εδώ μιλάμε για τον Άρη, έναν σύλλογο για τον οποίο ο κόσμος του έχει όραμα και μεγάλη αγωνία για το μέλλον. Αν κρίνουμε τι γίνεται σε άλλες ΠΑΕ, η διαφορά είναι χαώδης.

Αυτό και μόνο το γεγονός, η δυνατότητα δηλαδή το απλό μέλος να ασκεί κριτική, να εκφράζει απορίες και να έ χει απέναντί του το πρόεδρο της αγαπημένης του ομάδας, είναι μια κατάκτησή, η οποία για κανένα λόγο δεν πρέπει να απαξιωθεί.

Πραγματικά ήταν συγκινητική η ομιλία του μέλους που διαμένει μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο Αγρίνιο και η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε προκειμένου να αναδείξει απλά καθημερινά πράγματα που αφορούν στην ιδέα που έχουν όλοι για έναν δυνατό Άρη.

Επι της ουσίας, η βούληση για ενότητα που εκφράστηκε ανοιχτά αρκετές φορές το βράδυ της Παρασκευής είναι μια σημαντικότατη παράμετρος και αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα σε όσα αναμένεται να ακολουθήσουν. Μπορεί να ακούγεται σαν ευχολόγιο, ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας πως είναι η μοναδική διέξοδος.

Όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο Τάσος Δεσύπρης «όταν καίγεται το σπίτι σου, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να σβήσεις τη φωτιά και μετά να μάθεις ποιος την έβαλε». Αυτή είναι η πραγματικότητα, η πάσα αλήθεια μέσα από τις λίγες λέξεις που περιβάλουν τη λαϊκή αυτή ρήση.

Ευθύνες έχουν όλοι. Όσοι ασκούν εξουσία, όσοι αποκτούν δικαίωμα ψήφου, όσοι έχουν εργασιακή σχέση, όσοι ενημερώνουν, όλοι. Σε ό,τι έχει να κάνει με το δικό μας το κομμάτι, η διαδικασία αντιπαράθεσης για τα όσα μας καταμαρτυρούν είναι ατέρμονη και ουσιαστικά άσκοπη. Θα χρησιμοποιήσω πρώτο ενικό για την αποφυγή παρεξηγήσεων. Ναι, λάθη, σφάλματα και παραλήψεις γίνονται. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει διάθεση επανόρθωσης και όχι υστεροβουλία.

Σε κάθε περίπτωση, δεν ωφελεί σε τίποτα το σώμα των μελών της ΚΜΑ να λειτουργήσει με την ψυχολογία που εκφράζουν οι σφυγμομετρήσεις των ελλήνων πολιτών για τις βουλευτικές εκλογές (μέρα που ναι). Ο Αρειανός δεν διαμαρτύρεται με την ψήφο του, απλά καθορίζει το μέλλον της ομάδας του με γνώμονα το συμφέρον της και μόνο αυτό. Με άλλα λόγια δεν θέλει να τιμωρήσει κανέναν. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

Το χρονικό διάστημα που ακολουθεί είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Κυρίως για αυτούς που με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο έχουν εκφράσει τη βούληση να συνδράμουν, να ενεργοποιηθούν, να μπουν στρατιώτες στην υπηρεσία της ομάδας. Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουν ότι προτεραιότητα έχει ο σύλλογος.

 

To Top