ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ιστορία της μακρινής πρωτεύουσας των Τατάρων, Καζάν (photos)

Ο Άρης σε λίγες ώρες αντιμετωπίζει για την 3η αγωνιστική του Γιούροκαπ ένα από τα φαβορί τη διοργάνωσης, την Ούνιξ Καζάν. Που βρίσκεται όμως το Καζάν; Από πού προέρχεται η ονομασία; Πόσους κατοίκους έχει; Το PRESSARIS θα σας λύσει κάθε απορία για την μέχρι πρότινος άγνωστη ρωσική πόλη.

Το Καζάν είναι πόλη της Ρωσίας, η πρωτεύουσα του Ταταρστάν. Έχει πληθυσμό 1.154.000 κατοίκους και βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Βόλγα και Καζάνκα στην κεντρική Ευρωπαϊκή Ρωσία.

Η προέλευση του ονόματος του Καζάν είναι αβέβαιη. Θα μπορούσε κάλλιστα να προέρχεται από τους Βούλγαρους – το βουλγαρικό (καζάν) σημαίνει «λέβητας» ή «καζάνι». Επίσης Καζάν “qazan” είναι ένα ειδικό τηγάνι ψησίματος, παρόμοιο με το γουόκ, αλλά βαρύτερο. Η πεποίθηση ότι η πόλη του Καζάν πήρε το όνομά της από αυτό το αντικείμενο προέρχεται από την ομοιότητα του εδάφους με το τηγάνι αυτό.

Υπάρχει βέβαια και μια πιο ρομαντική ιστορία για το πώς πήρε η πόλη Καζάν την ονομασία της. Λέει μια ιστορία πως ένας Τατάρ πρίγκιπας έριξε ένα χρυσό πιάτο (χρυσό qazan) στο ποτάμι και ότι η πόλη ιδρύθηκε σε αυτή τη θέση γι’ αυτό και ονομάστηκε Καζάν.

Η ιστορία της ρωσικής πόλης αρχίζει από τον 13ο αιώνα, την εποχή της Βουλγαρίας του Βόλγα. Το 1438 έγινε η πρωτεύουσα του Χανάτου του Καζάν. Το 1552 την κατέλαβε η Ρωσία με τον Ιβάν τον Τρομερό και το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού σφαγιάστηκε κι η κουλτούρα των Τατάρων τέθηκε υπό διωγμό. Το 1774 καταστράφηκε εκ νέου κατά τη διάρκεια τοπικής επανάστασης, ξαναχτίστηκε όμως στα χρόνια της Αικατερίνης της Μεγάλης οπότε και επιτράπηκε η επανοικοδόμηση τζαμιών. Η Ταταρική κουλτούρα αφέθηκε να επανέλθει μετά τη Ρωσική επανάσταση του 1905.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στη δεκαετία του 1990 , μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ , το Καζάν έγινε και πάλι το κέντρο πολιτισμού του Τατάρ. Με την επιστροφή της εποχής του καπιταλισμού το Καζάν έγινε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας . Η πόλη ανήλθε στη 10η με 6η θέση στην κατάταξη του πληθυσμού των ρωσικών πόλεων. Από το 2000 , η πόλη έχει υποστεί μια πλήρη ανακαίνιση . Το ιστορικό κέντρο, συμπεριλαμβανομένων του Κρεμλίνου , έχει ανακατασκευαστεί . Επιπλέον στο Καζάν βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα τζαμία στη Ρωσία, το Κολσαρίφ (Qolsharif).

 

 

To Top