ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ιστορία των αναμετρήσεων Προμηθέας – Άρης

Στην Πάτρα θα αρχίσει να γράφεται αύριο (2/3, 16:45, ΕΡΤ3) η ιστορία της 19ης αγωνιστικής, με την οποία η Stoiximan Basket League επιστρέφει στη δράση μπαίνοντας παράλληλα στην τελική ευθεία της κανονικής περιόδου. Ο Προμηθέας περιμένει τον Άρη Midea στο «Δ.Τόφαλος».

Η ομάδα της Πάτρας (5η, 10-8) πριν τη διακοπή επικράτησε του Απόλλωνα Carna, δίνοντας παράλληλα τέλος σε ένα σερί τριών ηττών της. Ο Προμηθέας ηττήθηκε στα δύο προηγούμενα (από το Περιστέρι bwin και τον Ολυμπιακό) και συνολικά στα τρία από τα τέσσερα τελευταία παιχνίδια που έδωσε στην έδρα του. Έτσι έχει πλέον σε αυτήν ρεκόρ 6-3 ξεπερνώντας τον αριθμό ηττών που έκανε στην περσινή σεζόν (9-2). Μόνο δύο φορές είχε περισσότερες εντός έδρας ήττες στην κανονική περίοδο, το 2016-17 (6-7) και το 2021-22 (8-4).

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης (4η, 11-7) προέρχεται από ένα σερί τεσσάρων νικών, για δεύτερη φορά στη φετινή Stoiximan Basket League. Νίκησε κατά σειρά την ΑΕΚ Betsson εκτός, τον Κολοσσό H Hotels εντός, τον Παναθηναϊκό AKTOR εκτός και τον ΠΑΟΚ mateco εντός. Με αυτό το σερί και ενώ απομένουν τέσσερις αγωνιστικές για το τέλος της κανονικής περιόδου, ο Άρης Midea έφτασε ήδη στον αριθμό νικών που είχε στις δύο προηγούμενες (11-13 στο 2021-22 και 11-11 στο 2022-23) και ξεπέρασε εκείνους των τεσσάρων προηγούμενων.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Προμηθέας και Άρης Midea θα συναντηθούν για 15η φορά στο πλαίσιο της Stoiximan Basket League και η ομάδα της Θεσσαλονίκης, παρότι στον πρώτο γύρο έχασε το εντός έδρας αήττητο της, διατηρεί ένα προβάδισμα. Γενικότερα πάντως, στη σχετική μικρή, έστω, ιστορία αυτών των αγώνων, οι έδρες διαδραμάτισαν πρωτεύοντα ρόλο. Στα 14 προηγούμενα παιχνίδια λοιπόν σημειώθηκαν μόνο τρία διπλά.

Ως προς τα ματς της Πάτρας, ο Προμηθέας έχει το προβάδισμα αλλά είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα έξι από τα επτά κρίθηκαν με διψήφιες διαφορές. Μοναδική εξαίρεση ήταν το περσινό όταν στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής η αχαϊκή ομάδα επικράτησε με 64-61 χάρη σε τρίποντο του Αρνόλντας Κουλμπόκα στα 2,7’’ πριν το τέλος. Ο Λιθουανός ήταν και ο κορυφαίος της με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ ενώ από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Τολιόπουλος είχε ξεχωρίσει για τον Άρη Midea (15π, 4ρ, 3ασ, 2κλ).

Τι έγινε στον πρώτο γύρο: Άρης Midea και Προμηθέας προσέφεραν ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι στις 25 Νοεμβρίου με την αχαϊκή ομάδα να φεύγει για πρώτη φορά στην ιστορία της, με τη νίκη από το Nick Galis Hall. Επικράτησε με 77-73 αφού όμως χρειάστηκε να αντισταθεί ως τέλος, στην προσπάθεια του Άρη Midea για μία σπουδαία ανατροπή. Αυτό γιατί ο Προμηθέας προηγήθηκε με 20 πόντους στις αρχές της τέταρτης περιόδου (45-65), ωστόσο ο Άρης Midea δεν τα παράτησε και πλησίασε στους τέσσερις (73-77) στα 18’’, ωστόσο δεν είχε τον χρόνο για κάτι περισσότερο.

Για τους νικητές κορυφαίοι ήταν οι Άντονι Κάουαν (21π, 16/21β, 4ρ, 4ασ) και Χάιμε Ετσενίκε (17π, 10ρ.) ενώ από την άλλη πλευρά είχαν ξεχωρίσει ο Λευτέρης Μποχωρίδης (16π, 7ρ, 2ασ.) και ο Βασίλης Τολιόπουλος (13π, 3/6τρ, 5ασ, 3κλ).

Οι αριθμοί αυτών των αγώνων…

ΣΥΝΟΛΙΚΑ
Προμηθέας – Άρης Midea 6-8

ΜΕ ΓΗΠΕΔΟΥΧΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΑ
Προμηθέας – Άρης Midea 5-2

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΜΑΤΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
2017-18: Προμηθέας – Άρης Midea 70-40

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΠΟΝΤΩΝ
2016-17: Προμηθέας – Άρης Midea 79-89 (Ο Μάικλ Τζένκινς 29 για τον Άρη Midea)

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

MILESTONE

* Ο Άντονι Κάουαν απέχει πέντε εύστοχες βολές από τις 300. Ο Αμερικανός εκτελεί ως τώρα στη Stoiximan Basket League με 75,83% (295/389).

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ο Χάιμε Ετσενίκε απέχει έξι ριμπάουντ από τα 100, έναν αριθμό στον οποίο έφτασαν 26 παίκτες στην ιστορία του Προμηθέα στο επαγγελματικό Πρωτάθλημα.

* Συνολικά εννιά επιδόσεις 5+ εύστοχων τριπόντων έχει ως τώρα ο Προμηθέας. Τις έξι από αυτές σημείωσε ο Χάντερ Χέιλ, δύο ο Κάμερον Ρέινολντς και μία ο Άντονι Κάουαν.

* Ο Προμηθέας «έχτισε» διαφορές 20+ πόντων στα εννιά από τα 18 παιχνίδια του στη φετινή Stoiximan Basket League.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Προμηθέας είναι η δεύτερη πιο εύστοχη ομάδα στα τρίποντα της φετινής Stoiximan Basket League. Εκτελεί με 37,71% έναντι του 31,94% που είχε στην κανονική περίοδο της περσινής σεζόν που τον κατέταξε στην 9η θέση.

– Η αχαϊκή ομάδα έχει 32,61 ριμπάουντ ανά αγώνα, επίδοση που είναι 8η στη σχετική λίστα του φετινού Πρωταθλήματος.

ΑΡΗΣ MIDEA

MILESTONE

* Ο Δημήτρης Κατσίβελης απέχει εννιά ριμπάουντ από τα 600. Ο διεθνής γκαρντ έχει μέσο όρο καριέρας 2,11.

FACTS / RANKINGS / ΣΕΡΙ

* Ένα εύστοχο δίποντο χρειάζεται ο Διαμαντής Σλαφτσάκης προκειμένου να γίνει ο 58ος στην ιστορία του Άρη, στα χρόνια του επαγγελματικού Πρωταθλήματος, που θα φτάσει τα 100.

* Ο Ρόνι Χάρελ έχει τα ρεκόρ περιόδου του Άρη στα ριμπάουντ, με τα 10 που είχε εκτός έδρας με το Μαρούσι και στα κλεψίματα, με τα επτά που έκανε στο εντός έδρας ματς με τον ΠΑΟΚ mateco.

* Ο Άρης Midea έχει ένα σερί έξι αγώνων με διψήφιο αριθμό πόντων από επιθετικά ριμπάουντ. Είναι κάτι που έκανε μόνο τρεις φορές στις πρώτες 12 αγωνιστικές.

ΤΑ + ΚΑΙ ΤΑ –

+ Ο Άρης Midea είναι η πιο εύστοχη ομάδα της Stoiximan Basket League, ως τώρα, στις βολές. Εκτελεί με 75,19% ενώ στην περσινή κανονική περίοδο είχε το χειρότερο ποσοστό της κατηγορίας, σουτάροντας με 66,75%.

– Οι «κιτρινόμαυροι» κάνουν περισσότερα φάουλ (25,27) και έχουν λιγότερες ασίστ από κάθε άλλη ομάδα της φετινής Stoiximan Basket League (13,83).

To Top