ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ TOP

Η ιστορική επιτυχία του Άρη: Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος στα χρονικά που δικαιώθηκε στο CAS για πειθαρχικά θέματα!

Είναι γεγονός ότι η δικαίωση του Άρη στο CAS πέρα από τις πρακτικές και ηθικές ωφέλειες που είχε, αποτέλεσε και την πρώτη τέτοιου είδους μεγάλη επιτυχία για τον κιτρινόμαυρο σύλλογο.

Με μια πιο προσεκτική έρευνα όμως, διαπιστώνεται ότι για μια ιστορική επιτυχία, μια και είναι ο πρώτος ελληνικός σύλλογος στα χρονικά που δικαιώθηκε στο CAS για τέτοιου είδους πειθαρχικά ζητήματα και όχι φυσικά για οικονομικές διαφορές, εκεί όπου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: πλήρωσες ή δεν πλήρωσες! 

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνική ομάδα απαλλάσσεται-αθωώνεται σε πειθαρχικό ζήτημα από το CAS. Θυμίζουμε ενδεικτικά την ήττα του Απόλλωνα Καλαμαριάς (και ουσιαστικά της ΑΕΚ) για την υπόθεση Βάλνερ και την ήττα του Παναθηναϊκού όταν διεκδίκησε την αποβολή Ολυμπιακού λόγω των διώξεων για τα στημένα (για τα οποία αργότερα οι Πειραιώτες απαλλάχθηκαν πλήρως).

Και παλαιότερα ο Άρης το 2005 είχε προσφύγει στο CAS για την υπόθεση με τον Πανιώνιο. Τότε αναρμόδιο να επιβάλλει ποινή δήλωσε το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο στην προσφυγή που έχει καταθέσει η ΠΑΕ Αρης κατά της αντίστοιχης του Πανιωνίου, για το θέμα των οφειλών των «κυανέρυθρων» προς πρώην ποδοσφαιριστές τους. Η γνωμοδότηση δημοσιοποιήθηκε από τους παράγοντες του Αρη τότε, οι οποίοι έλαβαν την 15σέλιδη απόφαση του CAS. Πολλοί μάλιστα φίλαθλοι πίστεψαν ότι η ομάδα γλίτωσε τον υποβιβασμό, καθώς ενδεχόμενη δικαίωση θα οδηγούσε σε διαφοροποίηση της τελικής βαθμολογίας. Κάτι που δεν έγινε.

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ μπορεί να θυμήθηκαν την υποτιθέμενη απαλλαγή τους στο CAS για την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας με την Ξάνθη τον Ιούλιο του 2020. Όπως όπως σχολίασε χθες ο νομικός του Άρη Κωνσταντίνος Ζέμπερης τα πράγματα δεν είναι όπως… παρουσιάστηκαν. Η μεγάλη διαφορά με την υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης είναι ότι τον Ιούλιο του 2020 το CAS δεν απάλλαξε τον ΠΑΟΚ από την υπόθεση της πολυιδιοκτησίας, όπως έπραξε χθες με τον Άρη για την υπόθεση πλαστογραφίας.

Στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθης, το CAS έκρινε αποκλειστικά και μόνο τη δεσμευτικότητα του πορίσματος της Ε.Ε.Α. για την πολυιδιοκτησία. Τα αθλητικά δικαστήρια στην Ελλάδα είχαν κρίνει ως δεσμευτικό το πόρισμα και τιμώρησαν τον ΠΑΟΚ χωρίς να μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Το CAS πράγματι έκρινε ότι το πόρισμα δεν είναι δεσμευτικό και ζήτησε από τα αθλητικά δικαστήρια της Ελλάδας να δικάσουν ξανά την υπόθεση.

Με λίγα λόγια το CAS αναίρεσε την απόφαση. Δεν έκρινε την υπόθεση στην ουσία της. Ζήτησε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ να δικάσει ξανά μπαίνοντας στην ουσία και ας αποφασίσει ξανά να τιμωρήσει τον ΠΑΟΚ.

Από κει και πέρα βέβαια ανέλαβαν και πάλι… δράση τα θεσμικά ελληνικά όργανα που για μια ακόμη φορά αντιληφθήκαμε δια γυμνού οφθαλμού τον ρόλο τους!

To Top