Η καλύτερη ενδεκάδα της Ευρώπης στην εκκίνηση της σεζόν

Δύο μήνες δράσης έχουν συμπληρωθεί για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, με την δράση να μαίνεται σε επίπεδο εθνικών πρωταθλημάτων αλλά και ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η διακοπή του Οκτωβρίου για τα προκριματικά του Euro 2020 ήταν μια καλή ευκαιρία για το Contra.gr να κάνει μια γύρα στο Top-5 των πρωταθλημάτων της ηπείρου (Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga, Ligue 1) και να επιστρέψει με τους παίκτες που συνθέτουν την καλύτερη ενδεκάδα της Ευρώπης μέχρι στιγμής.

Stoiximan.gr: Το Παιχνίδι σου Καλύτερο με Live Streaming και Cash-out (ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)!

1. Γιαν Όμπλακ

Ο mr. 100 εκατ. ευρώ γκολκίπερ της Ατλέτικο Μαδρίτης πραγματοποιεί εξαιρετικό ξεκίνημα στην σεζόν και αυτή τη στιγμή φαντάζει ως ο κορυφαίος στη θέση του, ή τουλάχιστον μέσα στο Top-3 παγκοσμίως. Οι ‘ροχιμπλάνκος’ δέχονται γκολ (4) με αίτηση στην La Liga και ήδη ο Όμπλακ έχει 6 clean sheets σε 8 ματς πρωταθλήματος και συνολικά 7 σε 10 αναμετρήσεις. Μέχρι σήμερα ο 26χρονος τερματοφύλακας επιτρέπει 1 γκολ ανά σχεδόν 150 λεπτά…

2. Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ

Ο δεξιός μπακ της Λίβερπουλ λογίζεται πια ως ένα πολύ σημαντικό γρανάζι στην ‘μηχανή’ των ‘κόκκινων’, με τον Γιούργκεν Κλοπ να στηρίζει πολλά και στις δημιουργικές ικανότητες. Δεν είναι λίγοι οι ποδοσφαιράνθρωποι που υποστηρίζουν πως ο 21χρονος σήμερα μπακ στο άμεσο μέλλον θα μετατεθεί σε έναν ρόλο κεντρικού μέσου, εξαιτίας της ικανότητας του να βλέπει γήπεδο. Είναι βασικός σε όλα τα ματς για το 8/8 της Λίβερπουλ στην Premier League, ενώ συνολικά μετράει 12 συμμετοχές με απολογισμό 1 γκολ και 3 ασίστ σε 997 αγωνιστικά λεπτά.

3. Χουάν Μπερνάτ

Με το πόδι στο… γκάζι έχει μπει στη σεζόν ο Ισπανός μπακ της Παρί Σεν Ζερμέν. Η συνεισφορά του στο παιχνίδι των Παριζιάνων είναι κυρίως επιθετική μέσω της δημιουργίας, ωστόσο κρίνεται κομβική για την παραγωγή της ομάδας του Τόμας Τούχελ στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. Ο Χουάν Μπερνάτ έχει αγωνιστεί σε 11 συνολικά αναμετρήσεις της Παρί μέχρι σήμερα, παρουσιάζοντας τον εντυπωσιακό αριθμό των 5 ασίστ σε 873 αγωνιστικά λεπτά. Σε μια περίοδο που η ομάδα του δυσκολεύεται αρκετά μέχρι να ανοίξει το σκορ, η συμβολή του 26χρονου μπακ στο επιθετικό κομμάτι είναι πολύτιμη.

4. Χοσέ Χιμένες

Η Ατλέτικο Μαδρίτης πλήρωσε στην Ντανούμπιο 1 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2013, επενδύοντας στο ταλέντο του 18χρονου τότε Ουρουγουανού στόπερ. Έξι χρόνια αργότερα, στα 24 του, ο Χοσέ Χιμένες έχει εξελιχθεί σε έναν κεντρικό αμυντικό πρώτης γραμμής. Η συμβολή του στην ανασταλτικά απροσπέλαστη Ατλέτικο είναι τεράστια. Έχει αγωνιστεί σε 7 ματς της φετινής La Liga και στα 5 οι ‘ροχιμπλάνκος’ δεν έχουν δεχθεί γκολ, ενώ με αυτόν παρόντα στο χορτάρι ο συνολικός απολογισμός είναι 6 clean sheets σε 8 ματς. Ο Χιμένες μετράει 810 αγωνιστικά λεπτά σε La Liga και Champions League, χωρίς να έχει δεχθεί έστω μια κάρτα. Η καλή του τεχνική κατάρτιση του επιτρέπει να δίνει λύσεις ως δεξί μπακ ή και αμυντικός μέσος. Μετράει 1,6 επιτυχημένα τάκλιν, 1,1 κλεψίματα, 3,9 απομακρύνσεις και 0,3 μπλοκ σε προσπάθειες του αντιπάλου να απειλήσει, ενώ δέχεται μόλις 0,4 ντρίμπλες. Αυτοί είναι οι μέσοι όροι του αμυντικά ανά 90 λεπτά αγώνα.

5. Γεράι Άλβαρεθ

Ο Βάσκος στόπερ έχει αποδείξει πως είναι μεγάλο παλικάρι, έχοντας νικήσει τον καρκίνο (όρχεις) δύο φορές μέχρι τα 23 του χρόνια! Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι η δεύτερη ομάδα της La Liga που έχει παθητικό μόλις 4 τερμάτων μετά από 8 αγωνιστικές και το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική παρουσία του Άλβαρεθ στο ξεκίνημα της σεζόν. Ο 24χρονος σήμερα κεντρικός αμυντικός έχει αγωνιστεί σε 7 από τα 8 ενενηντάλεπτα του πρωταθλήματος και σε αυτά τα ματς η Αθλέτικ έχει παθητικό μόλις τρία τέρματα. Με τον Άλβαρεθ να μετράει μόλις μια κίτρινη στο σύνολο. Σύμφωνα με το whoscored.com, ο Βάσκος έχει 1 επιτυχημένο τάκλιν, 2,3 κλεψίματα, 3,6 απομακρύνσεις και 0,6 μπλοκ σε προσπάθειες του αντιπάλου να απειλήσει, ενώ δέχεται μόλις 0,3 ντρίμπλες. Όλα αυτά ανά 90 λεπτά αγώνα.

6. Στέφανο Σένσι

Η απόφαση της Ίντερ να δαπανήσει 30 εκατ. ευρώ (5 εκατ. για τον δανεισμό και άλλα 25 εκατ. που προβλέπει η οψιόν αγοράς) για την απόκτηση του 24χρονου Ιταλού χαφ από την Σασουόλο μοιάζει σοφή σήμερα, έστω κι αν το δείγμα αγώνων δεν είναι τόσο μεγάλο. Σε 625 λεπτά συμμετοχής σε Serie A και Champions League συνολικά, ο Σένσι έχει απολογισμό 3 γκολ και 4 ασίστ, μα το σημαντικότερο είναι πως ήδη λογίζεται ως ο πιο σημαντικός κρίκος στον άξονα της μεσαίας γραμμής των ‘νερατζούρι’. Με 1,7 ανά 2,2 επιτυχημένες ντρίμπλες, ποσοστό ευστοχίας άνω του 90% στις μεταβιβάσεις και 3 key passes ανά 90 λεπτά, ο διεθνής μέσος εντυπωσιάζει με τις ικανότητες του στο ξεκίνημα σεζόν και εμφανίζει ηγετικά χαρακτηριστικά στο χορτάρι.

7. Τζέιντον Μαλίκ Σάντσο

Εντυπωσιακό είναι το ξεκίνημα του 19χρονου εξτρέμ στην φετινή σεζόν με τη φανέλα της Ντόρτμουντ. Το ταλέντο του ήταν γνωστό, όμως φροντίζει να το βγάζει στο χορτάρι αποδεικνύοντας πως κάθε μέρα ωριμάζει το παιχνίδι του. Ο Σάντσο σε 861 αγωνιστικά λεπτά για όλες τις διοργανώσεις που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα, έχει απολογισμό 4 γκολ και 7 ασίστ. Αριθμοί εντυπωσιακοί, ενδεικτικοί της ποιότητας του, που του χαρίζουν και μια θέση τα πλάνα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, προπονητή της εθνικής Αγγλίας. Καθόλου συμπτωματικό το γεγονός πως από το ξεκίνημα της σεζόν μέχρι σήμερα, η χρηματιστηριακή του αξία έχει πάρει την… ανηφόρα και πλέον φτάνει στα 100 εκατ. ευρώ! (transfermarkt)

8. Κέβιν Nτε Μπράινε

Μπορεί η Μάντσεστερ Σίτι να κάνει… νερά, ειδικά στην Premier League, αλλά η αγωνιστική εικόνα του Κέβιν Nτε Μπράινε είναι θηριώδης. Ο Βέλγος παικταράς έχει συνολικά 9 συμμετοχές και 697 λεπτά παρουσίας στο χορτάρι τη φετινή σεζόν, με απολογισμό 2 γκολ και 9 ασίστ! Ξεκάθαρα είναι το σημείο αναφοράς των ‘πολιτών’ στο κομμάτι που αφορά την δημιουργία στην επίθεση και μοιάζει ανεξάντλητος από ιδέες και τρόπους να απειλεί την αντίπαλη εστία. Από τα δικά του πόδια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η τύχη της φετινής Σίτι, τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στο Champions League.

9. Τάμι Άμπραχαμ

Ένας από τους λόγους που η Τσέλσι μπορεί να αισθάνεται τυχερή για την καμπάνα της απαγόρευσης μεταγραφών, είναι οι Τομόρι, Μάουντ και Άμπραχαμ. Ειδικά ο τελευταίος κάνει ‘παπάδες’ στην επίθεση των ‘μπλε’ του Λονδίνου και η παρουσία του στην εθνική Αγγλίας μοιάζει με απολύτως φυσιολογική εξέλιξη. Ο 22χρονος φορ μοιάζει να μην νιώθει καθόλου πίεση ως ο Νο1 φορ στα πλάνα του Φρανκ Λάμπαρντ και τα νούμερα του μιλάνε από μόνα τους: 9 γκολ και 1 ασίστ σε μόλις 802 λεπτά συμμετοχής για όλες τις διοργάνωσεις. Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Τσέλσι, αρπάζει την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε και την… ξεμαλλιάζει.

10. Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι

Είναι… τρελός ο Πολωνός. Προφανώς και μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ‘βομβαρδίζοντας’ τα ευρωπαϊκά γήπεδα εδώ και χρόνια. Η εκκίνηση που πραγματοποιεί την φετινή σεζόν είναι εκρηκτική. Τόσο, όσο μαρτυρούν τα 15 γκολ που έχει σκοράρει ήδη σε μόλις 11 συμμετοχές και 961 αγωνιστικά λεπτά. Ο Λεβαντόφσκι βρίσκει δίχτυα με την τρομακτική συχνότητα του ενός τέρματος κάθε 64 λεπτά! Διόλου τυχαίο πως η Μπάγερν Μονάχου επέκτεινε φέτος τον Αύγουστο την συνεργασία της με τον 31χρονο διεθνή φορ για τέσσερα ακόμη χρόνια…

11. Ραχίμ Στέρλινγκ

Φορτσάτος έχει μπει στο πρώτο δίμηνο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου ο διεθνής κυνηγός, που με ορμητήριο την αριστερή πλευρά βρίσκει συνεχώς τρόπους να ‘τρυπάει’ την αντίπαλη άμυνα. Ο απολογισμός του Στέρλινγκ μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακός, καθώς σε 11 συμμετοχές και 913 αγωνιστικά λεπτά έχει προσφέρει 9 γκολ και 2 ασίστ στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα. O 25χρονος ακραίος επιθετικός έχει 2 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά 90 λεπτο και απειλεί κυρίως μέσα από την περιοχή – τρεις φορές κάθε 90 λεπτά όπως μαρτυρά η στατιστική του, ενώ σπανίως χάνει την κατοχή – 1,9 φορές/90 λεπτά. Ο Σαντιό Μανέ φλέρταρε έντονα με μια θέση στην ενδεκάδα, έχοντας παρόμοια στατιστικά με τον Στέρλινγκ, με τον Σενεγαλέζο να μετρά 8 γκολ και 2 ασίστ σε 21 λεπτά λιγότερα από τον κυνηγό της Σίτι. Ωστόσο 4 από τα γκολ του Σενεγαλέζου έχουν μπει όταν ο Κλοπ τον χρησιμοποίησε ως σέντερ φορ.

To Top