ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η “καυστική” ανάλυση του Αντώνη Πακαλίδη: Ο πρωταθλητισμός σιχαίνεται τα κενά

Αφού λοιπόν συμφωνήσαμε ότι ο ΑΡΗΣ φέτος , αγωνιστικά, μπορεί να διεκδικήσει τους εγχώριους τίτλους, ετοιμαστήκαμε για μεγάλες μάχες.

Προτού ο αλέκτωρ λαλήσει, ήρθε μια σφαλιάρα που ακούστηκε μέχρι το υπερπέραν. Προκύπτει θέμα προπονητή, που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν ο άρχοντας των αποδυτηρίων και σε χρόνο dt βρίσκεται η ομάδα ακέφαλη, χωρίς ηγέτη στον πάγκο. Εμφανίζεται ένα όνομα για αντικαταστάτης του, αλλά δεν προλαβαίνει ούτε αεροπορικό εισιτήριο να κόψει για Θεσσαλονίκη. Λαϊκή οργή κατά πάντων.

Θυμίζει την εποχή που ο οσφπ ήθελε να πάρει προπονητή τον Γεωργιάδη και την πέσανε οι «επιστήμονες» με κορνέδες στο προπονητικό κέντρο.  Μένει η ομάδα με υπηρεσιακό προπονητή, να παίξει το ντέρμπυ της πόλης, με τα πάντα να κινούνται σε ένα μουντό σύννεφο ομίχλης. Ξανά ονόματα για προπονητές , ξανά τα γνωστά «πάμε όλοι μαζί», «ενωμένοι για την ομάδα» και τέτοια, που έχει φάει ο κόσμος με το κουτάλι. Κι όλα αυτά μέσα σε τρεις μέρες από μια τραγική εμφάνιση και σκληρή ήττα.

–  Η εμφάνιση στο Αγρίνιο ήταν μια προπονητική παραφωνία. Κανένας σοβαρός προπονητής δεν βγάζει στο χόρτο ενδεκάδα σαν αυτή που επέλεξε ο Μπούργος. Εμείς πιστέψαμε ότι μπορεί να δώσει ώθηση στο φετινό εγχείρημα, μετά την περσινή πορεία. Μόνος του κατέστρεψε την εικόνα του. Μόνο αν έχει κάποιος ποδοσφαιρικές αυτοκτονικές τάσεις πάει να παίξει ένα παιχνίδι εκτός έδρας όπως ο Μπούργος. Το πλήρωσε και δικαίως αποτελεί παρελθόν. Έδειξε ότι δεν άξιζε το σεβασμό που του είχαμε, γιατί πειστήκαμε για τις υψηλές παραστάσεις που είχε από την Ισπανία, έστω δίπλα σε ένα πρωτοκλασάτο όνομα αλλά δεν μας πήγε παρακάτω. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα που δεν θα μάθουμε όμως κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την αγωνία μας , το άγχος μας, την τρέλα μας για την ομάδα.

-Κάπου εκεί φάνηκε πόσο απροετοίμαστη και ανοργάνωτη είναι η ομάδα σε επικοινωνιακό επίπεδο. Με τσαπατσούλικες κινήσεις, προσπαθώντας να κλείσει γρήγορα την πληγή που άνοιξε, χειρίστηκε το θέμα της απομάκρυνσης του προπονητή όπως τα χωριά που παίζουν στη Γ’ Εθνική. Ξέρετε… διώχνουν το προπονητή στο καφενείο και ο ίδιος το μαθαίνει από την σπιτονοικοκυρά του, που της το είπε ο ξάδερφος της νύφης του γραμματέα του χωριού, που ξέρει τον εργάτη που δουλεύει στο γήπεδο.

Από τη στιγμή που δεν υπήρχε έτοιμη λύση, η υπομονή είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Υπάρχει ένα παιχνίδι τεράστιας σημασίας, και η ομάδα αναλώνεται σε συζητήσεις για την προπονητολογία χωρίς ουσία. Ο κόσμος επηρεασμένος από τους ανακοινωμένους στόχους και την κάκιστη εμφάνιση της προηγούμενης αγωνιστικής , απαιτεί όνομα που θα πληροί  τις προϋποθέσεις μιας καλύτερης συνέχειας. Ο πρόεδρος εμφανίζεται να συζητάει με ανθρώπους , βάσει των δικών του κριτηρίων.  Μέσα σ’ αυτό ο κλίμα χάνεται η σημασία του επόμενου αγώνα. Επικοινωνιακά ο ΑΡΗΣ έχασε κατά κράτος. Διέλυσε την καλή αύρα που είχε δημιουργηθεί υπέρ του. Όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο έμειναν με την απορία πως θέλει μια ομάδα να πάει για πρωτάθλημα και να μην έχει μηχανισμούς προστασίας. Η εσωστρέφεια κατάφερε να χαλάσει όλα όσα χτιζόντουσαν με κόπο το προηγούμενο διάστημα.

– Κερασάκι στη τούρτα; Η φημολογία της πώλησης του Μαντσίνι. Εκεί τελείωσε η υπομονή του κάθε σκεπτόμενου. Να πουλάει η ομάδα και έτσι πρέπει. Τα έχουμε πει αυτά. Αλλά να βγαίνει προς τα έξω πώληση παίκτη που έχει ανοδική πορεία, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη μιας τέτοιας σκέψης, όλο το καλοκαίρι, ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια της ομάδας. Είναι σαν να είσαι κοντά  να κερδίσεις τον πόλεμο και να παύεις από τα καθήκοντα τους επιτελείς που έφτασαν στη νίκη. Απίστευτη διαχείριση του θέματος. Ξενέρωσε ο αρειανός μέσα σε λίγες μέρες. Περίμενε να υπάρχει μια υπεύθυνη στάση σε όλα τα θέματα και βρέθηκε σε έναν κυκεώνα συζητήσεων, αναζητήσεων, αντιδράσεων, χωρίς να το καταλάβει.

–  Όταν θες να κάνεις πρωταθλητισμό δεν έχεις το δικαίωμα να αφήνεις την ομάδα γυμνή. Οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ξεκινάνε από το αγωνιστικό κομμάτι και φτάνουν στην πιο περίεργη απαίτηση του φιλάθλου σου. Είναι αδιανόητο να σύρεται ο ΑΡΗΣ σε κάθε είδους περίεργες συζητήσεις και να μην υπάρχει αντίλογος. Να μην έχει η ΠΑΕ το επικοινωνιακό τμήμα που θα καλύψει και θα καθησυχάσει τους πάντες.

– Μια τέτοια επικοινωνιακή  ήττα, πριν ένα ντέρμπυ, ρίχνει την ψυχολογία της μάζας. Η μάζα όμως είναι ο κρίκος που θα δέσει όλο το οικοδόμημα για να μείνει όρθιο από τις αναταράξεις, που μόνη της η ομάδα δημιούργησε. Για ακόμα μία φορά καλείται ο φίλαθλος να ξεπεράσει τις σκέψεις του και να δώσει την αμέριστη υποστήριξή του. Τα κενά θα συνεχίσουν να υπάρχουν , έως ότου γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικά είναι για την προσπάθεια να γίνει ο ΑΡΗΣ πρωταθλητής. Ο πρωταθλητισμός απαιτεί προσπάθεια και επιτυχία σε όλα τα ζητήματα, δεν ανέχεται κενά.

Υ.Γ Η δικαίωση στο CAS βγάζει ένα πρόβλημα από την ομάδα. Σημαντική εξέλιξη που αφήνει την ομάδα να λειτουργήσει χωρίς δεύτερες σκέψεις, στις επόμενες μεταγραφικές περιόδους.

To Top