Η μέρα που ο Ίαν Κέρτις έβαλε τέλος στη ζωή του (vid)

Άγγλος κιθαρίστας, στιχουργός και τραγουδιστής του συγκροτήματος Joy Division. Σημαντική προσωπικότητα της ροκ μουσικής και «ιδανικός αυτόχειρας».

Ίαν Κέρτις (Ian Curtis) γεννήθηκε στο Ολντ Τράφορντ του Μάντσεστερ στις 15 Ιουλίου 1956 και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο γειτονικό Μάκλσφιλντ. Από μικρός έγραφε ποιήματα και τραγούδια και είχε πάθος με τη μουσική, παράλληλα με τις πολύ καλές του επιδόσεις στο σχολείο. Μετά την αποφοίτησή του δούλεψε σε δισκοπωλείο, ενώ διατέλεσε για ένα μικρό διάστημα δημόσιος υπάλληλος. Μικρός και στα οικογενειακά βάσανα, παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών τη συνομήλική του Ντέμπορα Γούντραφ.

Η μοίρα του άλλαξε ριζικά, όταν παρακολούθησε μια συναυλία των Sex Pistols στο Μάνστεστερ τον Ιούλιο του 1976. Εκείνο το βράδυ αποφάσισε να γίνει μουσικός. Λίγο καιρό μετά, γνώρισε δύο άλλους νεαρούς μουσικούς, τον κιθαρίστα Μπέρναρντ Σάμερ και τον μπασίστα Πίτερ Χουκ, οι οποίοι σκόπευαν να ιδρύσουν ένα συγκρότημα. Κατά τύχη και οι δυο τους είχαν παρακολουθήσει τη συναυλία των Sex Pistols στο Μάντσεστερ, όπως και ο Κέρτις.

To Top