Η μέρα που υποκλίθηκε (και) η Ρόζενμποργκ! (photogallery & videos)

Ακριβώς πριν από ένα χρόνο, στις 16 Δεκεμβρίου 2010, ο Άρης σφράγιζε τη μεγαλύτερη επιτυχία της ευρωπαϊκής ιστορίας του, κατακτώντας την πρόκριση για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ. Η αξέχαστη νίκη 2-0 επί της Ρόζενμποργκ αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας ονειρεμένης πορείας και έδωσε στους «κίτρινους» το δικαίωμα να παραμείνουν… «Ευρωπαίοι» μέχρι το Φεβρουάριο, διανύοντας τη μακρύτερη πορεία τους στο διεθνές στερέωμα!

Όταν στις 28 Αυγούστου 2010 ο Άρης κληρωνόταν στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, με την υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης και κάτοχο του τροπαίου, Ατλέτικο Μαδρίτης, με μία από τις μεγάλες δυνάμεις του γερμανικού ποδοσφαίρου, Μπάγερ Λεβερκούζεν και με την επί σειρά ετών πρωταθλήτρια Νορβηγίας, Ρόζενμποργκ, πολλοί έσπευσαν να θέσουν νοκ άουτ τους «κίτρινους». Τα… κλισέ πια «όμιλος Τσάμπιονς Λιγκ» και «ας έχουμε μία αξιοπρεπή παρουσία», άρχισαν να ακούγονται, με τον Έκτορ Ραούλ Κούπερ όμως να διαφωνεί. Ο Αργεντινός τεχνικός γνώριζε πως για να έρθει μία πρόκριση και μία πορεία μεγάλη και λαμπρή, θα έπρεπε και τα ονόματα των αντιπάλων να είναι αναλόγως μεγάλα.

Έτσι, δύο εβδομάδες μετά το έπος της Μαδρίτης, το θριαμβευτικό 2-3 μέσα στο «Βιθέντε Καλντερόν», ο Άρης όριζε ο ίδιος τη μοίρα του: Μια εντός έδρας νίκη επί της Ρόζενμποργκ, την τελευταία αγωνιστική, θα ήταν αρκετή για να του χαρίσει την πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, ανεξάρτητα από το τι θα έκανε την ίδια ώρα στη Γερμανία η Ατλέτικο, η οποία από την πλευρά της ήθελε δική της νίκη και «γκέλα» της ελληνικής ομάδας.

Έλιωσαν οι… παγωμένοι Νορβηγοί

Στη Θεσσαλονίκη το κρύο ήταν ιδιαιτέρως τσουχτερό, όμως το «Κλεάνθης Βικελίδης», θύμιζε τη… Γη του Πυρός! Οι οπαδοί της ομάδας γέμισαν κάθε γωνιά του και με το… καλημέρα έσπρωξαν το σύνολο του Κούπερ, στη νίκη. Με τη δύναμη και την ορμή που του έδωσε ο κόσμος του, ο Άρης άγγιξε με τους Τόχα και Χαβίτο το γκολ σε ένα δίλεπτο μέσα (13′ – 15′), όμως αυτό δεν ήρθε. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού ο Αυστριακός διαιτητής, Τόμας Αϊνβάλερ, αρνήθηκε καταφανέστατο πέναλτι στον Τσέζαρεκ κι όσο περνούσε η ώρα το άγχος άρχισε να αυξάνεται στο Χαριλάου.

Όλο το άγχος όμως έσβησε ξαφνικά… Στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου ο Κόκε πήρε την μπάλα και με ατομική προσπάθεια, σούταρε, η μπάλα κόντραρε στον Λούστιγκ και πήρε περίεργη τροχιά βρίσκοντας στην οριζόντια δοκό του Όρλουντ, με τον Τσέζαρεκ σε κενό τέρμα να «ανοίγει» το σκορ και να… γκρεμίζει παράλληλα το γήπεδο!

Άγχος και αποθέωση

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους και με τα νέα από το Λεβερκούζεν να είναι εξαιρετικά (η Μπάγερ κέρδιζε 1-0), ο Άρης κοίταξε να διαφυλάξει το υπέρ του αποτέλεσμα και στο 55′ έφτασε με τον Κόκε… φάτσα στο 2-0, όμως τον αρχηγό του Άρη ανέτρεψε ο Ντεμίντοφ, με το ρέφερι να λέει «παίζετε». Στο τελευταίο τέταρτο άρχισε ο κόσμος στο γήπεδο να αγχώνεται. Κάτι η αγωνιστική ανάκαμψη των Νορβηγών, κάτι το γκολ της ισοφάρισης της Ατλέτικο, άρχισαν να κάνουν πιο βαριά τα πόδια των «κίτρινων».

Στο 77′ ο Σηφάκης σταμάτησε εντυπωσιακά τον Ντόρσιν, στη πιο σημαντική ευκαιρία των Σκανδιναβών και στις καθυστερήσεις, στο 92′, η ανησυχία διαλύθηκε οριστικά από το Χαριλάου, με το εξαιρετικό τέρμα του Φατί, με το οποίο ο Γάλλος χαφ διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Ήταν το επιστέγασμα της πρόκρισης στους «32», όπου ο Άρης θα διασταυρωνόταν με τη Μάντσεστερ Σίτι, ολοκληρώνοντας τη μακρύτερη πορεία της ευρωπαϊκής ιστορίας του…

Γκολ: Τσέζαρεκ (45’+1′), Φατί (90’+2′)

Διαιτητής: Τόμας Αϊνβάλερ (Αυστρία)
Βοηθοί: Ρόλαντ Χάιμ, Κλάους Στράσερ
Βοηθοί περιοχής: Ρενέ Άισνερ, Χάραλντ Λέχνερ
Τέταρτος διαιτητής: Μάνφρεντ Κράσνιτσερ

Κίτρινη κάρτα:
Πρίτσα

Οι συνθέσεις:
ΑΡΗΣ (Εκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Κουλοχέρης, Μίσελ, Λαζαρίδης, Βανγκέλι, Πρίττας, Χαβίτο, Μενδρινός (83′ Κασναφέρης), Τόχα, Τσέζαρεκ (79′ Ρουίς), Κόκε (88′ Φατί).
ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ (Νιλς Άρνε Έγκεν): Ορλουντ, Λούστιγκ, Ντορσίν, Ανάν, Μπιάρσμιρ, Γιάμτφαλ (66′ Ιβερσεν), Μόλντσκρεντ, Ντεμίντοφ, Σκιέλμπρεντ, Χένρικσεν, Πρίτσα.

Η τελική βαθμολογία του ομίλου:
1. Μπάγερ Λεβερκούζεν 12 (8-2)
2. Άρης 10 (7-5)
3. Ατλέτικο Μαδρίτης 8 (9-7)
4. Ρόζενμποργκ 3 (3-13)

Θυμηθείτε καρέ – καρέ την ιστορική νίκη – πρόκριση επί της Ρόζενμποργκ:
{gallery}karaoglanidis/rosenborg{/gallery}

Τα χαρτάκια και το απίστευτο choreo του Super 3 κατά την είσοδο των ομάδων, με την κάμερα του Sportena:
{youtube}Jn1eqeJKpuk|576|324|1{/youtube}

Το 1-0 από τον Ντάνιελ Τσέζαρεκ:
{youtube}PEp_uPlsocc|576|432|1{/youtube}

Το 2-0 από τον Ρίκι Φατί:
{youtube}hHtCYBTbxro|576|432|1{/youtube}

Η πανηγυρική αποχώρηση της ομάδας από το γήπεδο, μετά το θρίαμβο:
{youtube}22In-8R3EJs|576|324|1{/youtube}

Ξεκίνα τώρα με Bonus 125 € από την expekt.com!

To Top