Η μαγική πρόκριση στη Γενεύη (video & photostory)

Σαν σήμερα, πριν από 12 χρόνια, ο Άρης πανηγύριζε την πρώτη του μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκριση έπειτα από μία ολόκληρη εικοσαετία, κάνοντας και πάλι το όνομά του να ακουστεί δυνατά. Ήταν η 30ή Σεπτεμβρίου 1999, όταν οι «κίτρινοι» κέρδιζαν μέσα στην Ελβετία την Σερβέτ με 1-2 στην παράταση και έπαιρναν το εισιτήριο για το 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Η ομάδα του Ίλια Πέτκοβιτς είχε ταξιδέψει στη Γενεύη με την υποχρέωση να κυνηγήσει την ανατροπή, αφού δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε περιοριστεί σε ισοπαλία 1-1 (10′ Μάντζιος – 87′ Πετρόφ) στο Χαριλάου. Ωστόσο, με την συμπαράσταση σχεδόν 1.000 οπαδών που «κιτρίνισαν» το «Λε Σαρμίγ», κατόρθωσε να φτάσει στο θρίαμβο έπειτα από 120 λεπτά αγώνα και παρότι είχε αριθμητικό μειονέκτημα από το 71′ λόγω αποβολής του Κολτσίδα με δεύτερη κίτρινη.

Ο Άρης αναζήτησε από το ξεκίνημα το γκολ που χρειαζόταν, αλλά ο γκολκίπερ των γηπεδούχων απέκρουσε την κεφαλιά του Γκλούστσεβιτς στο 10′ και το σουτ του Αντριόλι στο αμέσως επόμενο λεπτό, ενώ το δυνατό σουτ του Λουμπούτη στο 20′ δεν βρήκε στόχο.

Αντίθετα, οι Ελβετοί στάθηκαν πιο τυχεροί στο 35′, όταν ο Λονφά άνοιξε το σκορ με ωραίο σουτ από το ύψος της περιοχής. Η χαρά τους πάντως κράτησε ελάχιστα, αφού στο 37′ ήρθε η απάντηση από τον Πάουλο Αντριόλι, με μια μαγική εκτέλεση φάουλ, πολλά μέτρα έξω από την περιοχή, ένα γκολ που έχει περάσει στην συλλογική μνήμη όλων των οπαδών του Άρη… Το ασύλληπτο σουτ του Βραζιλιάνου έφερε την απόλυτη ισορροπία, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα (1-1) και όλα ξεκινούσαν πάλι από την αρχή.

Στο β’ ημίχρονο η Σερβέτ προσπάθησε να πιέσει, αλλά ο ψυχωμένος Άρης δεν ήταν διατεθειμένος να φύγει δίχως την πρόκριση, την οποία μάλιστα θα μπορούσε να εξασφαλίσει από το 65′, όταν ο Αγαθοκλέους και ο Ναγκόλι έχασαν απίστευτη διπλή ευκαιρία. Οι γηπεδούχοι βγήκαν μπροστά και στο 70′ είχαν δοκάρι με σουτ του Τούρε, ενώ από το 71′ τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα για την ελληνική ομάδα λόγω αποβολής του Κολτσίδα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Στο εικοσάλεπτο που απέμενε, η ομάδα του Ίλια Πέτκοβιτς αναγκάστηκε να αμυνθεί με κάθε τρόπο, περιμένοντας την ευκαιρία της. Ειδικά το διάστημα από το 85′ και μετά αποτέλεσε πραγματική δοκιμασία, με τους Ελβετούς να πιέζουν συνεχώς για το νικητήριο γκολ. Οι καρδιές όλων σταμάτησαν για μια στιγμή στο 88′, όταν ο Ρέι βρέθηκε φάτσα με το 2-1, αλλά ο Άκης Μάντζιος τον πρόλαβε με ένα τάκλιν αυτοθυσίας.

Το σφύριγμα της λήξης επέτρεψε στους «κίτρινους» να πάρουν ανάσα και να σχεδιάσουν αυτό που θα ακολουθούσε, στην παράταση. Η κατάλληλη στιγμή, αυτή που έκρινε τα πάντα, ήρθε στο 97′: Ο Λουμπούτης σέντραρε από αριστερά και ο Κυζερίδης, που είχε μπει ως αλλαγή μετά την αποβολή του Κολτσίδα, έγραψε με κεφαλιά το 1-2.

Από εκεί και πέρα ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, μέχρι να γίνει πραγματικότητα η μεγάλη πρόκριση. Ο εκ των κορυφαίων της ομάδας, Φάνης Κατεργιαννάκης, απέκρουσε δύσκολα την κεφαλιά του Ρέι στο 107′ και δεν επέτρεψε στην Σερβέτ να ξαναμπεί στο παιχνίδι. Με εξαιρετικό στήσιμο και τεράστια ψυχικά αποθέματα, οι «κίτρινοι» πέρασαν τα υπόλοιπα λεπτά χωρίς να κινδυνέψουν ουσιαστικά, περιμένοντας το τέλος της αναμέτρησης, που αποτέλεσε το έναυσμα για να στηθεί πανηγύρι, τόσο στον αγωνιστικό χώρο όσο και στην εξέδρα του «Λε Σαρμίγ»…

Δικαιωμένος δήλωνε λίγο αργότερα ο Ίλια Πέτκοβιτς, που είχε προβλέψει εκ των προτέρων ότι η ομάδα του θα πετύχαινε δύο γκολ στη Γενεύη: «Το είχα πει ότι θα βάλουμε δύο γκολ και να που έγινε πραγματικότητα. Οι παίκτες μου προσπάθησαν σκληρά γι’ αυτή την πρόκριση και τους αξίζουν συγχαρητήρια».

Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Ολλανδός Ρενέ Τέμινκ, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα στους Ρέι (85′), Λουμπούτη (53′), Κούτση (84′) και Κυζερίδη (97′), ενώ απέβαλε τον Κολτσίδα με δύο κίτρινες (9′, 71′). Τα εισιτήρια που είχαν κοπεί ήταν 5.228.

Οι συνθέσεις:
ΣΕΡΒΕΤ: Πεντά, Βολφ, Ζανερέ, Λονφά, Ελ Μπραζί, Μπίλμαν, Ντούριξ (91′ Πετρόφ), Βέιγκα (68′ Βούρενς), Βαρέλα (46′ Βανέτα), Ρέι, Τούρε.
ΑΡΗΣ: Κατεργιαννάκης, Γεωργιάδης (90′ Έρακ), Μάντζιος, Λουμπούτης, Μαλλούς, Ν. Παπαδόπουλος, Κολτσίδας, Ναγκόλι, Αντριόλι, Αγαθοκλέους (72′ Κυζερίδης), Γκλούστσεβιτς (80′ Κούτσης).

Δύο ημέρες αργότερα, ο Άρης κληρώθηκε να αντιμετωπίσει στο 2ο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ τη Θέλτα, με την οποία αναδείχθηκε ισόπαλος 2-2 (44′ Αντριόλι, 69′ Κυζερίδης – 40′, 42′ Κάρπιν) στη Θεσσαλονίκη, ενώ στη ρεβάνς του Βίγκο ηττήθηκε με 2-0 (66′ Τζόροβιτς, 90′ Τουρδό) και αποκλείστηκε.

Δείτε τα γκολ και θυμηθείτε τον αξέχαστο θρίαμβο του Άρη στη Γενεύη:

{youtube}IIC6ANcbBKI|480|360|1{/youtube}

{youtube}6-NpflhUScU|480|360|1{/youtube}

Εικόνες από την αξέχαστη νίκη του Άρη στη Γενεύη:

{gallery}karaoglanidis/servette1{/gallery}

Φωτογραφίες – ντοκουμέντα του SUPER 3 από τις εξέδρες του «Λε Σαρμίγ»:

{gallery}karaoglanidis/servette2{/gallery}

Φωτογραφίες του SUPER 3 από την υποδοχή των θριαμβευτών στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»:

{gallery}karaoglanidis/servette3{/gallery}

To Top