Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο: 700 μετανάστες νεκροί

Παγκόσμιο σοκ προκαλεί η νέα ναυτική τραγωδία, που σημειώθηκε στα ανοικτά της Λιβύης, περίπου 220 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 700 μετανάστες, και κινδυνεύει να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη προσφυγική τραγωδία στα χρονικά στη Μεσόγειο. Μετά την παγκόσμια κατακραυγή, και τις εγκλήσεις Ολάντ-Ρέντσι, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών της ΕΕ, ενώ τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχε ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογό του.

Το αλιευτικό ναυάγησε σε απόσταση περίπου 130 χλμ. από τις λιβυκές ακτές και ενώ μετέφερε περισσότερους από 700 ανθρώπους, σύμφωνα με όσα είπαν οι 28 επιζώντες που διασώθηκαν από ένα πορτογαλικό εμπορικό πλοίο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που συντονίζεται από την Ιταλία, η οποία και ζητά μπροστά στη νέα προσφυγική τραγωδία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «28» με τον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι να δηλώνει ότι δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς ενώπιον μίας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής έχουν περισυλλεγεί 103 πτώματα, σύμφωνα με την ιταλική Ακτοφυλακή, η οποία δεν επιβεβαιώνει τον αριθμό των 700 επιβαινόντων, όμως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της πως αυτό το μήκους 20 μέτρων αλιευτικό «έχει δυνατότητα να μεταφέρει πολλές εκατοντάδες ανθρώπους».

Αν οι αριθμοί αυτοί επιβεβαιωθούν, θα είναι «η χειρότερη εκατόμβη που υπήρξε ποτέ στη Μεσόγειο», τόνισε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καρλότα Σάμι.

Ο επικεφαλής του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού, Φραντσέσκο Ρόκα, έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Twitter την παρακάτω συγκλονιστική φωτογραφία, που δείχνει καλυμμένα πτώματα μεταναστών, καλώντας την ΕΕ να αναλάβει δράση.

Σύσκεψη ΥΠΕΞ και ΥΠΕΣ της ΕΕ

Μετά τη διεθνή κατακραυγή οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών.

Η σύνοδος θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο την Δευτέρα, ενώ θα συμμετέχει και ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, που διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του στην Ισπανία.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Ματέο Ρέντσι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στον Ιταλό πρωθυπουργό τη θλίψη του για τη νέα τραγωδία στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός του περιέγραψε με μελανά χρώματα την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί τόσο στην περιοχή των ερευνών όσο και στη χώρα γενικά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου να είναι αποθήκες ψυχών. Πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ».

Να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι.

Αν ο απολογισμός αυτός επιβεβαιωθεί, “θα είναι η χειρότερη καταστροφή των τελευταίων ετών στη Μεσόγειο”, δήλωσε ο Ολάντ στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+. Πρέπει “να ενισχύσουμε τον αριθμό των πλοίων”, “να πραγματοποιούνται περισσότερες υπερπτήσεις” στην περιοχή “και να αγωνισθούμε πολύ πιο έντονα εναντίον των λαθρεμπόρων διότι αυτοί που βάζουν τους ανθρώπους στα πλοία, είναι λαθρέμποροι, ακόμη και τρομοκράτες”, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.

Αυτοί οι νέοι θάνατοι τροφοδοτούν και άλλες εκκλήσεις για μια ισχυρότερη απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης στην όλο και πιο φονική μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Διεθνείς οργανώσεις αρωγής και οι ιταλικές αρχές έχουν επικρίνει την ευρωπαϊκή επιχείρηση “Τρίτων” για την προστασία των συνόρων, η οποία πρόσφατα αντικατέστησε μια πιο συνολική ιταλική αποστολή έρευνας και διάσωσης.

“Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο και, αν η ΕΕ και ο κόσμος συνεχίσουν να κλείνουν τα μάτια, θα κριθούν με τον χειρότερο τρόπο, όπως κρίθηκαν και στο παρελθόν όταν έκλεισαν τα μάτια τους σε γενοκτονίες, όταν οι βολεμένοι δεν έκαναν τίποτε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μάσκατ.

Ιταλοί αξιωματούχοι έκαναν γνωστό ότι στις έρευνες στην περιοχή του ναυαγίου συμμετέχουν 20 πλοία, κυρίως πολεμικά της Ιταλίας και της Μάλτας, καθώς και εμπορικά πλοία, ενώ τις επιχειρήσεις συντονίζει η ιταλική Ακτοφυλακή.

“Προσπαθούν να βρουν ζωντανούς ανθρώπους ανάμεσα στους νεκρούς που επιπλέουν στο νερό”, πρόσθεσαν.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως η Ευρώπη είναι μάρτυρας “μιας συστηματικής σφαγής στη Μεσόγειο”.

“Πώς μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς, όταν βλέπουμε πληθυσμούς ολόκληρους να πεθαίνουν σε μια εποχή που τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας μας επιτρέπουν να γνωρίζουμε τα πάντα;”, τόνισε ο Ρέντσι μιλώντας σε μια πολιτική εκδήλωση στη Μάντοβα.

Ο ιταλός πρωθυπουργός διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία του στη βόρεια Ιταλία και επέστρεψε στη Ρώμη όπου στις 17:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσει με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησής του για να συζητήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου, που χαρακτηρίζεται από τα ιταλικά μμε “πρωτοφανής κατάσταση έκτακτης ανάγκης”.

Πηγή: voria.gr

To Top