Η νέα προτροπή της UEFA για τα πρωταθλήματα και το ακραίο σενάριο

Τις προθέσεις της σχετικά με το μέλλον των πρωταθλημάτων λόγω του κορωνοϊού έκανε γνωστές η UEFA στη σημερινή τηλεδιάσκεψη.

Όπως έγινε γνωστό μέσω του working group, τα 55 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ενημερώθηκαν ότι θα δοθούν κατευθυντήριες γραμμές σε όσους σκοπεύουν να βάζουν οριστικό «λουκέτο» στα πρωταθλήματά τους. Διότι, σε αυτό το σενάριο, ένα σοβαρό ζήτημα είναι η συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Ωστόσο, υπήρξε προτροπή για ολοκλήρωση της σεζόν, κυρίως σε ό,τι αφορά τα top πρωταθλήματα. Πάντως, θα γίνει αξιολόγηση για τις ειδικές περιπτώσεις. Παράλληλα, ανώτατα στελέχη ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως (κάνοντας συσκέψεις) με τον αντίκτυπο που έχει η πανδημία, διότι παρατηρήθηκε το γεγονός της επιστροφής στις προπονήσεις σε κάποιες χώρες, όπως είναι η Γερμανία.

Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί, κάνει νέα αξιολόγηση σχετικά με το καλεντάρι των αγώνων και προσεχώς θα υποβάλλει προτάσεις για νέες ημερομηνίες. Επιπλέον, έπεσε στο τραπέζι ξανά και το θέμα της χρηματοδότησης των Εθνικών Ομοσπονδιών μέσω του προγράμματος UEFA HatTrick. Η UEFA δεσμεύτηκε για υλοποίηση των καταβολών προς τις Ομοσπονδίες-μέλη.

Προβληματισμός υπάρχει στην UEFA για την επόμενη μέρα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Η επιθυμία της Ομοσπονδίας, όπως προέκυψε και από τη σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι η ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων και κυρίως των δημοφιλών, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλιστούν οι θέσεις για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης χρονιάς.

Τι θα γίνει όμως αν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν την ολοκλήρωση κάποιων πρωταθλημάτων;

Στην UEFA εξετάζεται και αυτό το ενδεχόμενο και φαίνεται πως προκύπτει μια εναλλακτική λύση για να καλυφθούν οι θέσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις του 2020-2021. Αυτό είναι να δοθούν τα εισιτήρια για Champions και Europa League με βάση το ranking των ομάδων.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε το εξής λοιπόν. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην 34η θέση της UEFA (το Champions League απαρτίζεται από 32 ομάδες στη φάση των ομίλων) ενώ ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αρκετά χαμηλά, στην 73η θεση, ενώ η ΑΕΚ στην 92η.

 

To Top