Η νομική… ψηλάφηση της ποινικής δίωξης για τους 16!

Ο ποινικολόγος, Πέτρος Καϊμακάμης μίλησε με αφορμή την άσκηση ποινικών διώξεων σε 16 άτομα για την ύπαρξη και τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, αλλά και άλλες κατηγορίες.

Ο κ. Καϊμακάμης αρχικά ξεκαθάρισε ότι δεν εκπροσωπεί κάποιον από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση και ότι απλά θα μιλήσει για κάποιες γενικές έννοιες, καθώς δεν θέλει να υπεισέλθει στα δικαιώματα άλλων.

Οσο για το χρονοδιάγραμμα, επεσήμανε ότι με βάση την εμπειρία του από άλλες υποθέσεις «παρόμοιας βαρύτητας όπως η συγκεκριμένη, με 2-3 κακουργήματα», θα χρειαστούν περίπου 3 χρόνια για να υπάρξει απόφαση δικαστηρίου σε πρώτο βαθμό.

 Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον Sentra 103,3 

Για το λόγο που σε αντίθεση με το 2011 δεν υπάρχει αυτόφωρη διαδικασία, ονόματα και συλλήψεις: «Το 2011 επέλεξε η εισαγγελέας την αυτόφωρη διαδικασία. Συνελήφθησαν άτομα, αν και αμφισβητήθηκε πάρα πολύ και έχει διεξαχθεί έρευνα από τον Αρειο Πάγο, για το πώς ανακοινώθηκαν τα ονόματα χωρίς πριν να έχουν ανακοινωθεί στους κατηγορούμενους οι κατηγορίες, αλλά και στους συνηγόρους τους.

Σήμερα, ο εισαγγελέας ακολουθεί μια ακραία τυπική διαδικασία, προφανώς γιατί δε θέλει να παραβιάσει ούτε στο ελάχιστο τους κανόνες του κώδικα ποινικής δικονομίας. Δεν μπορούσε να εφαρμόσει αυτόφωρη διαδικασία, γιατί φαίνεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε μετά την άδεια του συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ύστερα από δικό του αίτημα, για να παρακολουθηθούν τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων ατόμων. Οι φερόμενες ως πράξεις, όταν απομαγνητοφωνήθηκαν, έχασαν την αυτόφωρη διαδικασία.

Ο εισαγγελέας έκρινε ότι έπρεπε να διατάξει προκαταρκτική εξέταση, προφανώς για να τη δέσει δικονομικά, όχι καν προανάκριση. Κάλεσε τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ως ύποπτους, έδωσαν διευκρινίσεις και άσκησε ποινική δίωξη και την παρέπεμψε στον ανακριτή. Η δικονομική συμπεριφορά του κ. Κορέα είναι καθ’ όλα σύννομη και επιβεβλημένη. Δεν ήθελε να διασύρει κάποια άτομα πριν ακόμα ασκήσει ποινικές διώξεις».

Για το λόγο που δεν δημοσιοποιήθηκαν τα ονόματα: «Πρώτα θα το μάθει ο κατηγορούμενος και μετά εγώ ή εσείς. Δεν είναι λογικό πρώτα να κοινοποιηθεί η όποια κατηγορία στον κατηγορούμενο και μετά σε τρίτους;»

Για το αν αυτή τη στιγμή, με την τυπική έννοια του όρου, έχουμε κατηγορούμενους: «Δεν το ξέρω, γιατί δεν ξέρω τι δίωξη άσκησε ο κ. εισαγγελέας. Μπορεί να είπε ότι ασκώ ποινική δίωξη εναντίον του `Χ’ ή `Ψ’ για παραβάσεις αυτών των άρθρων. Αν έχουμε μια τέτοια δίωξη, με το που θα γνωστοποιηθεί η κατηγόρια δια του κ. ανακριτού και όχι του εισαγγελέα, γιατί αυτός θα πάρει την δικογραφία και θα τη δει και μετά δημοσιοποιείται η υπόθεση. Τώρα δεν ξέρω αν έχουμε συγκεκριμένους κατηγορούμενους ή αν άσκησε ποινική δίωξη in rem, γενική δηλαδή. Μήπως ζήτησε από τον ανακριτή να συγκεκριμενοποιήσει αυτός τις κατηγορίες για συγκεκριμένα αδικήματα, χωρίς να έχει ταυτοποιήσει ο ίδιος ποιες από τις συγκεκριμένες κατηγόριες αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα».

Για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων διαδικασιών: «Μια υπόθεση που έχει 2-3 κακουργήματα, όπως η συγκεκριμένη, που δεν έχει συλληφθέντες… Ο μέσος χρόνος για να καλέσει ο ανακριτής σε απολογία είναι περίπου 1 έτος. Αν χαρακτηριστεί κατεπείγουσα, δεν το ξέρω και πώς θα ενεργήσει ο ανακριτής. Κατά την άποψή μου τότε θα πάει σε ειδικό ανακριτή, αφού αναφέρονται οικονομικά αδικήματα που έχουν σχέση με το δημόσιο. Ο ειδικός ανακριτής θα αποφασίσει, ανάλογα με το τι υποθέσεις έχει, γιατί μπορεί να έρθουν άλλοι, με άλλες υποθέσεις, που περιμένουν καιρό και να πουν ‘γιατί πρώτα αυτοί’;

Η άσκηση ποινικής δίωξης δε σημαίνει τίποτα ούτε μπορούμε να καταδικάσουμε κάποιον με μόνη την άσκηση ποινικής δίωξης. Αν είχε ψηφιστεί ο νέος αθλητικός νόμος, τότε υπάρχει διάταξη που λέει ότι η άσκηση ποινικής δίωξης σημαίνει έκπτωση από τα εταιρικά αξιώματα. Κάτι τέτοιο τώρα δεν υφίσταται, άρα υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Η τελική χρονική εκκαθάριση θα είναι σε πρώτο βαθμό μετά από περίπου 3 χρόνια, μιλώ για το δικαστήριο του πρώτου βαθμού. Το πόρισμα δεν είναι και ιδιαίτερα μεγάλο».

Για το τι θα κάνει πρώτα ο ανακριτής: «Πρώτη δουλειά του ανακριτή είναι να καλέσει τους μάρτυρες κατηγορίας, αν το κρίνει απαραίτητο, ή να ζητήσει να συγκεντρωθούν κάποια στοιχεία που κατά τη γνώμη του είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η υπόθεση. Στο τέλος θα καλέσει τους κατηγορούμενους. Αυτοί πρώτα θα λάβουν γνώση του κατηγορητηρίου, μετά γνώση της δικογραφίας, θα ζητήσουν προθεσμία και θα απολογηθούν, είτε μόνο προφορικά είτε και με απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο συνήθως παρατίθενται οι νομικές απόψεις για τις κατηγόριες.

Υπάρχουν πολλά νομικά θέματα. Δεν έχει λυθεί ακόμα το θέμα των απομαγνητοφωνήσεων αλλά και ο τρόπος των απομαγνητοφωνήσεων. Όταν φτάσουμε στο ακροατήριο, με την πρώτη δίκη, θα έχουμε πολλά να πούμε για τη νομιμότητα και τον τρόπο των απομαγνητοφωνήσεων από κάποια άτομα στα οποία ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να καταθέσει αίτηση εξαιρέσεως.

Να σας πω για παράδειγμα ότι σε μια σοβαρή υπόθεση στην Κρήτη, αυτοί που απομαγνητοφωνούσαν όχι μόνο ήταν γνωστοί, αλλά και μάρτυρες στη δίκη! Ενα κόμμα αν μπει σε μια πρόταση, μπορεί να αλλάξει όλο το νόημα».

Για το αν μπορεί να κινηθεί διαφορετικά, παράλληλα και ανεξάρτητα η ποινική και η αθλητική δικαιοσύνη: «Η μια διαδικασία με την άλλη δεν εμπλέκονται, μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα. Οταν πάει η δικογραφία στον ανακριτή, μπορεί, αν κρίνει ο αθλητικός εισαγγελέας, να δει αν έχουν τελεστεί πειθαρχικά

αδικήματα που έχουν σχέση με το ποδόσφαιρο. Γιατί μια εγκληματική οργάνωση μπορεί να μην έχει σχέση με το ποδόσφαιρο ή η ιδιότητα ενός μέλους, ενός ατόμου από τους κατηγορούμενους μπορεί να μην επηρεάζει την πορεία της ομάδας της οποίας είναι πρόεδρος ή ο,τιδήποτε άλλο. Είναι κάτι που πρέπει να κρίνει ο αθλητικός εισαγγελέας.

Εύχομαι από εδώ και πέρα η ανάκριση να γίνει με ψυχραιμία, με αντικειμενικότητα και χωρίς επηρεασμό από το είδος των προσώπων, από τα συγκεκριμένα πρόσωπα και τις ιδιότητες. Με ψυχραιμία μπορούμε να οδηγηθούμε στην ουσιαστική και στην δικονομική αλήθεια. Αλίμονο αν η δικαιοσύνη θα καθοδηγείτο από τον Τύπο. Νομίζω έχει τη δύναμη, τη θέληση και τη δυνατότητα να διαλευκάνει κάθε υπόθεση που αφορά κοινωνικά αγαθά, όπως το ποδόσφαιρο, αλλά και χωρίς να αδικήσει κάποιον κατηγορούμενο, αποστερώντας των δικαιωμάτων του».

To Top