Η Ουκρανία ξημέρωσε στην κόλαση (photos)

Στο χείλος του εμφυλίου πολέμου η Ουκρανία με το Κίεβο να μετρά 25 νεκρούς στην πιο βίαιη νύχτα από την αρχή των ταραχών που ξέσπασαν στα τέλη του περασμένου Νοέμβρη. Μια κρίση που πυροδοτήθηκε από την απόφαση του προέδρου της χώρας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς να κλείσει την πόρτα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε. για χάρη της Μόσχας του Πούτιν με αντάλλαγμα το φθηνότερο φυσικό αέριο.

Η επόμενη μέρα της πρωτοφανούς αιματοχυσίας βρίσκει το Κίεβο σε εμπόλεμη κατάσταση, τα νοσοκομεία γεμάτα από τραυματίες, τους πολιτικούς σε αδιέξοδο και την διεθνή κοινότητα να παρατηρεί τις εξελίξεις εκτοξεύοντας απειλές για κυρώσεις και συστάσεις για αυτοσυγκράτηση.

Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ στις φλόγες παραδόθηκε και κτίριο που χρησιμοποιούσαν οι διαδηλωτές ως αρχηγείο. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 14 διαδηλωτές, επτά αστυνομικοί και ένας δημοσιογράφος. Χιλιάδες άνθρωποι είναι συγκεντρωμένοι στην Πλατεία.

Ο Βίκτωρ Γιανούκοβιτς πετάει το μπαλάκι της ευθύνης για την αιματοχυσία στην αντιπολίτευση και στους ακραίους,. Κάλεσε μάλιστα την αντιπολίτευση να «αποστασιοποιηθεί από τους ακραίους», λέγοντας πως «δεν είναι αργά για να αποφευχθεί η σύρραξη». Ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, είπε ο Γιανούκοβιτς, «ξεπέρασαν τα όρια» καλώντας, όπως είπε, τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην κεντρική διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Ο ουκρανός πρόεδρος απείλησε με διώξεις τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «ξεπέρασαν τα όρια» με τις βίαιες απόπειρες «κατάληψης της εξουσίας».

Ο λεγόμενος «Δεξιός Τομέας», ακροδεξιά οργάνωση, είχε καλέσει τους διαδηλωτές να φέρουν όπλα στην πλατεία για να προστατεύσουν την κατασκήνωση.  Οι αρχηγοί των κομμάτων, είπε ο Γιανούκοβιτς, πρέπει να «διαχωρίσουν εαυτούς από τους ακραίους, ειδάλλως θα μιλήσουμε διαφορετικά μαζί τους».
Νωρίτερα, ο πρόεδρος είχε συναντηθεί με τον Βιτάλι Κλίτσκο, αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Udar, και τον Αρσένι Γιατσένιουκ, αρχηγό του έτερου μεγάλου κόμματος της αντιπολίτευσης (της πρώην πρωθυπουργού Τιμοσένκο). «Είπα στον Γιανούκοβιτς ότι η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποσύρει τις ένοπλες δυνάμεις από το δρόμο για να λήξη η αιματηρή σύγκρουση, επειδή κόσμος πεθαίνει» είπε ο Κλίτσκο μετά την νυχτερινή συνάντηση. «Πώς μπορούμε να συνομιλούμε ενώ χύνεται αίμα;» προσέθεσε, αποσαφηνίζοντας πως η συνάντηση με τον πρόεδρο κατέληξε σε ναυάγιο.

Πηγή: thetoc.gr

Φωτογραφίες: Reuters

To Top