ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΠΑΕ Άρης τίμησε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος (photos)

Με το σύνθημα «ποτέ ξανά» αλλά και με το μήνυμα οι νέοι να γνωρίσουν την ιστορία τους, φορείς και πολιτικά πρόσωπα τίμησαν την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καταθέτοντας στεφάνια στη Θεσσαλονίκη, ανάμεσα στους οποίους ήταν και η ΠΑΕ Άρης.

Μπροστά από το μνημείο του ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη και σε κλίμα έντονης φόρτισης κατατέθηκαν στεφάνια για τους 6 εκατ. Εβραίους που εξολοθρεύτηκαν από τους ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

«Όπως κάθε χρόνο είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε το έγκλημα που έγινε στους Εβραίους της Ευρώπης και στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Έχουν περάσει 80 χρόνια αλλά δυστυχώς ο αντισημιτισμός είναι εκεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ. Και προσθέτοντας ότι η ισραηλιτική κοινότητα αναμένει το μουσείο του ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, τόνισε το μήνυμα «τα νέα παιδιά να μη πέσουν θύματα ανάλογων ιδεών (σ.σ. φασιστικών), οι οποίες μεταλλάσσονται και εκμεταλλεύονται θέματα όπως οι οικονομικές κρίσεις για να πείσουν τον κόσμο για ακραίες φιλοσοφίες και θέσεις. Είμαστε παρόντες και δεν θα επιτρέψουμε ξανά τέτοια γεγονότα».

 

«Στους ζωντανούς χρωστάμε σεβασμό. Στους νεκρούς μόνο την αλήθεια», δήλωσε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της δίκης του τοποθέτησης, υπογραμμίζοντας τις ευθύνες που βαραίνουν όσους σιώπησαν και αδράνησαν την εποχή που εξαπλώνονταν οι ναζιστικές ιδέες και τα καθεστώτα.

«Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την εποχή η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος αδιαφόρησε και αδράνησε στη διαφαινόμενη ναζιστική θηριωδία παρά το γεγονός ότι τα σημάδια ήταν ήδη εκεί από την αρχή», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

 

«Αυτά που έγιναν εκείνη την εποχή ούτε γράφονται, ούτε μπορεί να τα διηγηθεί κανείς. Μπορεί η ιστορία της ανθρωπότητας να είναι γεμάτη από πολέμους και εγκλήματα, όμως ποτέ ξανά δεν αντίκρισε τέτοιο απόλυτο κακό. Δεν οργανώθηκε με τέτοιο προμελετημένο τρόπο η μαζική εξόντωση 6 εκατ. ανθρώπων μόνο και μόνο επειδή ήταν Εβραίοι. Ποτέ ξανά δεν εξαθλιώθηκε η ανθρώπινη συνείδηση και δεν κατέρρευσαν ολοκληρωτικά ακόμη και οι πιο βασικές αξίες», όπως συμπλήρωσε.

 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τιμούμε σήμερα τη μνήμη των Εβραίων αδελφών μας, μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος. Είναι το χρέος μας απέναντι στα αδέλφια μας τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι το χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν και σε αυτούς που έρχονται. Η απώλεια είναι και δική μας και δεν μπορεί να λησμονείται».

 

Ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε πως τον Φεβρουάριο αναμένεται η προέγκριση για το μουσείο του ολοκαυτώματος. Ειδικότερα: «Η Θεσσαλονίκη θυμάται, οι Έλληνες θυμούνται. Δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί αυτή η θηριωδία. Είναι μια ιερή δέσμευση απέναντι στην ίδια την ανθρωπότητα. Τέτοιες ημέρες σαν κι αυτή έχει σημασία να αναμετράται κάνεις με το τι κάνει, όχι μόνο με το τι λέει. Συμβάλλαμε ουσιαστικά ώστε το μουσείο του ολοκαυτώματος να περάσει από τη σφαίρα των ιδεών στην υλοποίηση. Λύσαμε θέματα χωροταξικά, στάθμευσης και παραχωρήσαμε περισσότερα από δέκα στρέμματα για να προχωρήσει. Μπορώ να σας ανακοινώσω ότι μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται η προέγκριση για το μουσείο του ολοκαυτώματος. Σε τέσσερις μήνες από σήμερα θα έχουμε την οριστική μελέτη για την έκδοση της οικονομικής άδειας. Δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Σχεδιάζουμε ένα μητροπολιτικό πάρκο 100 στρεμμάτων στην περιοχή δίπλα στο μουσείο που θα περιλαμβάνει και τη διαδρομή που θα ακολουθεί η πορεία μνήμης κάθε χρόνο, δίνοντάς της μόνιμα χαρακτηριστικά».

Παράλληλα ανέφερε πως η διοίκηση του δήμου τάσσεται υπέρ της πρότασης για μετονομασία μιας κεντρικής οδού της πόλης σε λεωφόρο Εβραίων μαρτυρων. Ειδικότερα σημείωσε: «Αγκαλιάζουμε την πρόταση της ισραηλιτικής κοινότητας για τη μετονομασία μιας κεντρικής οδού της Θεσσαλονίκης σε λεωφόρο Εβραίων Μαρτύρων. Σύντομα το δημοτικό μας συμβούλιο θα πάρει αυτή την απόφαση».

To Top