Η προσοχή στην ΚΑΕ στρέφεται στην συνάντηση Σαμαρά – τρόικας

Η προσοχή των διοικούντων της ΚΑΕ Άρης είναι στραμμένη στις εξελίξεις που θα υπάρξουν από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους αξιωματούχους της τρόικας αναφορικά με το θέμα των νέων ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία). Από το τι θα αποφασιστεί εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό και η πορεία εξυγίανσης της ΚΑΕ…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” “σε ενιαία ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, επέμεινε και την Παρασκευή το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, σε ακόμη έναν γύρο διαπραγμάτευσης, ο οποίος έληξε χωρίς συμφωνία. Οι διαφωνίες με το υπουργείο Εργασίας αφορούν τον αριθμό των δόσεων (τα Ταμεία θέλουν 60, η τρόικα αντιπροτείνει 36), το ύψος της ελάχιστης δόσης κ.ά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμμετασχόντων στη συνάντηση, που έγινε την Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας, το τεχνικό κλιμάκιο δεν συμμερίζεται την αγωνία των διοικητών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, αλλά και της ίδιας της ηγεσίας του υπουργείου για τη διαμόρφωση μιας ρύθμισης που θα δώσει τη δυνατότητα να αντληθούν αμέσως έσοδα για τα Ταμεία.

Απογοήτευση

Μετά τη σύσκεψη επικρατούσε απογοήτευση στο υπουργείο Εργασίας διότι η τρόικα φέρεται διατεθειμένη να μη δεχτεί πάνω από 12 δόσεις για την πάγια ρύθμιση και θέτει πλαφόν σε 36 για τη νέα ρύθμιση, για την οποία τα Ταμεία έχουν ζητήσει πάνω από 60 δόσεις για όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι 31.12.12 και καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες.

Συζητήσεων συνέχεια

Πάντως, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και μέσω της ηλεκτρονικής οδού το Σαββατοκύριακο, μολονότι όλα δείχνουν ότι εντέλει το θέμα θα παραπεμφθεί για οριστική λύση στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με την τρόικα την προσεχή εβδομάδα.

Παρ’ όλα αυτά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει οπωσδήποτε νέα ρύθμιση. «Αν χρειαστεί, θα είμαστε εδώ και αύριο και μεθαύριο», ανέφερε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου. «Το νέο σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα θα οριστικοποιηθεί με πράξη νομοθετικού περιεχομένου», δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα ρύθμιση για την άντληση πόρων από ληξιπρόθεσμες οφειλές που φτάνουν τα 14 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον λόγω των προβλημάτων ρευστότητας στα Ταμεία και στην αγορά, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί μέρος της αναμόρφωσης του εισπρακτικού μηχανισμού που προβλέπει δύο στάδια: από την 1.7.2013 το ΙΚΑ θα αναλάβει -μεταβατικά- τον ρόλο εισπράκτορα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των μεγάλων Ταμείων. Από το 2017 οι υποχρεώσεις προς τα Ταμεία θα βεβαιώνονται από την εφορίες οι οποίες θα αναλαμβάνουν και την είσπραξή τους σε ένα ενιαίο ποσό με τον φόρο”.

Πηγή: kathimerini.gr

 

To Top