Η τεχνολογία στην «μάχη» κατά των ιώσεων σε ομάδες της Γαλλίας

Από την εποχή της μεγάλης κρίσης με την Covid-19, η διοίκηση της Παρί Σεν Ζερμέν, καθώς επίσης η εθνική ομάδα της Γαλλίας, αλλά και 14 κορυφαίοι γαλλικοί σύλλογοι, «εξοπλίσθηκαν», με εξειδικευμένη τεχνολογία, βασισμένη στην υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία εξαλείφει τα μικρόβια στον αέρα.

Δεδομένου του κορονοϊού, αλλά και της γρίπης, οι σύλλογοι προσπαθούν να προστατευθούν από τους διάφορους ιούς που μπορούν να κυκλοφορήσουν γρήγορα στα αποδυτήρια. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία, ονομάζεται Lod’Air και σκοπός της, είναι να σκοτώνει ιούς και μικρόβια που κυκλοφορούν στον αέρα ενός καθορισμένου χώρου, χάρη στην χρήση υπεριωδών ακτίνων (UVC).

«Εχουμε εφεύρει εκ νέου, απλοποιήσει και μικροποιήσει αυτό που κάνουμε για να απολυμάνουμε το νερό ή τα χειρουργεία εδώ και χρόνια χάρη στην UVC», εξηγεί ο Ολιβιέ Μογέν, εφευρέτης της ιδέας και προσθέτει: «Το σύστημά μας, το οποίο μπορεί να βρεθεί με την μορφή λαμπτήρων δρόμου, σε κρεμαστά φωτιστικά, σε πλακάκια οροφής, σε συστήματα για ανελκυστήρες, σε λεωφορεία και σε αυτοκίνητα, αντλεί αέρα χρησιμοποιώντας μια τουρμπίνα αναρρόφησης. Στην συνέχεια, περνά μέσα από μια σήραγγα απολύμανσης όπου υπάρχουν UVC led».

Σε έναν χώρο αποδυτηρίων, μπορεί να υπάρχουν 70 μέτρα LED μέσω δύο διαφορετικών συσκευών. Ο Ολιβιέ Μογέν, κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και είχε το σύστημά του σε σφραγισμένο θάλαμο, στον οποίο έχουν εισαχθεί διάφοροι ιοί (Covid-19, γρίπη κ.λπ.), εγκεκριμένο από πιστοποιημένο από την Cofrac (σ.σ. Γαλλική Επιτροπή Διαπίστευσης). Αυτά τα τεστ επικύρωσαν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη τεχνική, εξάλειψε τους ιούς που εντοπίσθηκαν σε ένα δωμάτιο.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, όπως και άλλοι γαλλικοί σύλλογοι, έχει εξοπλίσει τους χώρους στο προπονητικό κέντρο του «Camp des Loges», αλλά και άλλους χώρους φροντίδας και διαμονής, προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο μόλυνσης και μετάδοσης. Διαθέτει επίσης και μεταφερόμενα μοντέλα, για χρήση στα ταξίδια της ομάδας.

Ο εξοπλισμός για τα αποδυτήρια, κοστίζει 250 ευρώ το μήνα, ενώ το μεταφερόμενο σύστημα, κοστίζει 3.700 ευρώ ανά μονάδα και καλύπτει έκταση 120 τετραγωνικών μέτρων.

Με παρότρυνση του Γάλλου ιατρού της ομάδας, Φρανκ Λε Γκαλ, η γαλλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, εγκατέστησε αυτό το σύστημα στα αποδυτήρια και σε πολλούς χώρους στο προπονητικό κέντρο των «πετεινών», το «Clairefontaine», ενώ φορητές μονάδες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους «τρικολόρ» κατά την διάρκεια των ταξιδιών τους. Αυτό όμως, δεν συνέβη κατά την διάρκεια του Μουντιάλ στο Κατάρ, όπου αρκετοί παίκτες προσβλήθηκαν από ίωση.

Στην Γαλλία, πολλές επαγγελματικές ομάδες ποδοσφαίρου και ποδηλασίας, χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνική καθαρισμού αέρα. Και η εταιρεία Lod’Air, της οποίας το μητρικό εργοστάσιο βρίσκεται κοντά στην Νάντη, έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με συλλόγους της La Liga και της Premier League, συμπεριλαμβανομένης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι περισσότερες από 15.000 από αυτές τις συσκευές έχουν ήδη πουληθεί στην Γαλλία.

To Top