ΑΠΟΨΕΙΣ

Η χρονιά τώρα ξεκινάει, ο δρόμος είναι όντως ανηφορικός

Το θέμα μετά τον χθεσινό αποκλεισμό του Άρη δεν είναι γιατί αποκλείστηκε. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουν όλοι ποια είναι η πραγματικότητα σε μια χρονιά που τώρα ξεκινάει.

Stoiximan.gr: Το παιχνίδι σου καλύτερο με 300+ ειδικά στοιχήματα σε κάθε αγώνα του Άρη!

Ο Άρης είναι μία ομάδα που κοστίζει κάτω από 450.000 ευρώ και δημιουργήθηκε σε καθεστώς απαγορευτικού μεταγραφών και αυτό συνεπάγεται ότι είχε συγκεκριμένες επιλογές να κάνει από το ελληνικό πρωτάθλημα.

Θα ήθελε, παραδείγματος χάρη, να αποκτήσει τον Θαντ Μακ Φάντεν και να έχει έναν παίκτη με εύκολο καλάθι, αλλά τα 180.000 δολάρια της Τενερίφης δεν θα τα έφτανε ποτέ ο Άρης…

Από τις επιλογές του αρχικού σχεδιασμού δεν μπόρεσε να αποκτήσει μόνο τον Τι Τζέι Μπρέι, ο οποίος προτίμησε να πάρει την πρόταση μιας μικρομεσαίας γερμανικής ομάδας που του προσέφερε κοντά στα 100.000 δολάρια.

Αν κοιτάξει κανείς τις επιλογές που είχε πέραν των συγκεκριμένων παικτών – όλοι τους διακρίθηκαν πέρσι στις ομάδες τους, και με εξαίρεση τον Μπορίς Νταλό έπαιξαν σε ομάδες με καλύτερη παρουσία από τον Άρη – υπήρχε διαθέσιμος ο Αντουέιν Ουίγκινς στον οποίο έγινε πρόταση αλλά πήγε στον Ήφαιστο Λήμνου με συμβόλαιο κοντά στα 100.000 δολάρια και οι δύο γκαρντ της Κύμης (Λενζέλ Σμιθ και Κάμερον Τζόουνς).

Προτιμήθηκε ο Λάκι Τζόουνς αντί του Σμιθ και ο Λευτέρης Μποχωρίδης αντί του Τζόουνς. Το αν είναι καλύτερες ή χειρότερες επιλογές θα φανεί στην πορεία. Προσωπική άποψη είναι πως και οι δύο είναι – με διαφορά – πιο χρήσιμοι στον φετινό Άρη.

Οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν είχαν πέρσι +70% στις βολές. Ήταν γνωστό ότι το πρόβλημα του Γκάρι ΜακΓκι είναι το χαμηλό ποσοστό στις βολές, όπως και του Ραμόν Χάρις, ωστόσο αποκτήθηκαν διότι πολύ απλά κάνουν άλλα πράγματα στο παιχνίδι μιας ομάδας και καλύπτουν την συγκεκριμένη αδυναμία.

Οι βολές γενικότερα είναι ένα θέμα που περισσότερο άπτεται της ψυχολογίας του παίκτη και λιγότερο της… μπασκετοσύνης του.

Ο Χάρις και ο ΜακΓκι ξέρουν μπάσκετ, παίζουν με μυαλό, αλλά έχουν θέμα στις βολές. Δε τους κάνει… άχρηστους αυτό, τους προσθέτει ένα (σοβαρό) μειονέκτημα, το οποίο στοίχισε χθες στον Άρη και φυσικά δεν αποκλείστηκε μόνο εξαιτίας αυτών, αλλά συνολικά όλη η ομάδα ήταν τραγική από τη γραμμή των βολών.

Συγκεκριμένο “ταβάνι” στην επίθεση, “σταθερά” η άμυνα

Ο Άρης έχει δημιουργήσει ένα ρόστερ που έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ταβάνι ως προς την βελτίωσή του στο επιθετικό κομμάτι, διότι πολύ απλά λείπει η ποιότητα για να κάτι καλύτερο.

Αυτό που μπορεί να βελτιωθεί είναι το παιχνίδι μέσα από συνεργασίες και να έχει την ικανότητα η ομάδα να βγάζει όσο το δυνατόν περισσότερα ελεύθερα σουτ, τα οποία έχουν συνήθως μεγαλύτερες πιθανότητες ευστοχίας.

Ο Άρης έχει δημιουργήσει, επίσης, ένα ρόστερ που έχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης ως προς την αμυντική λειτουργία, διότι όλοι όσοι βρίσκονται σε αυτή είναι παίκτες που είτε θεωρούνται εξαιρετικοί αμυντικοί, είτε δεν… κλέβουν στην άμυνα και βάζουν το κορμί τους και δίνουν τις μάχες τους.

Είναι ομάδα που θα βγάζει ενέργεια στο παρκέ – το έκανε ακόμα και χθες που τα έσπασε, από την ενέργειά της κρατήθηκε στο ματς όσο κρατήθηκε – αλλά θα δυσκολεύεται να μετουσιώνει αυτή την ενέργεια σε σκοράρισμα, σε εύκολο καλάθι.

Το πιο δύσκολο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την άνοδο της ποιότητας του πρωταθλήματος δημιουργούν μια κατάσταση, στην οποία δεν μπορεί κανείς να ορίσει αγωνιστικό στόχο για τον Άρη, διότι υπάρχουν πολλές καλές ομάδες.

Όχι φόβητρα, αλλά ομάδες που έχουν ποιότητα και θέλουν να διακριθούν και έχουν καλά και αρκετά πιο ακριβά ρόστερ. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Προμηθέας, Λαύριο, Κύμη, Περιστέρι, Ήφαιστος είναι ομάδες “γεμάτες”, ομάδες με καλούς Έλληνες και καλούς ξένους.

Ο Άρης θα πρέπει να βγάλει στο παρκέ το dna του συλλόγου, το dna της καθημερινής μάχης μέσα στο γήπεδο και παράλληλα οι παίκτες να προσπαθήσουν καταρχήν για τον ίδιο τους τον εαυτό και κατ’ επέκταση για τη λειτουργία της ομάδας να βελτιωθούν όσο μπορούν.

Μόνο έτσι θα μπορέσει να λειτουργήσει ο Άρης φέτος ή τουλάχιστον όσο υπάρχει απαγορευτικό μεταγραφών και δεν μπορούν να γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι… άλλο ένα μπάτζετ ίδιου επιπέδου με το φετινό διατίθεται για την αποπληρωμή των χρεών.

Ο Άρης επειδή έφυγε ο Νίκος Λάσκαρης και ήρθε ο “Χ” Δημήτρης Γουλιέλμος δεν σημαίνει ότι έγινε αυτόματα υγιές σωματείο με οικονομική ευμάρεια. Δίνεται αγώνας από όλους σε καθημερινό επίπεδο για να μειωθούν τα χρέη και να λειτουργεί η ομάδα όπως αρμόζει στον Άρη να λειτουργεί.

Εν τέλει αυτός ο αγώνας, της καθημερινότητας, είναι που πρέπει να κερδηθεί την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, διότι μόνο έτσι μπορεί να μπει και πάλι σε έναν σωστό δρόμο το τμήμα.

To Top