Η 45άρα του Γκάλη, το πρώτο «διπλό» στη Βαρκελώνη και το αλησμόνητο «είναι κλοπή» (videos)

Πριν από ακριβώς 33 χρόνια ο Άρης γινόταν η πρώτη ομάδα που έφευγε με τη νίκη επί ισπανικού εδάφους, κερδίζοντας την Μπαρτσελόνα με 89-88 χάρη στην μαγική εμφάνιση του Νίκου Γκάλη. 

Ήταν 3 Δεκεμβρίου 1989 και η δεύτερη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του -τότε- Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, όταν ο Άρης είχε επισκεφθεί την Βαρκελώνη και το «Palau Blaugrana» για την δύσκολη αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα.

Μέχρι τότε καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν είχε καταφέρει να κερδίσει επί ισπανικού εδάφους και η αλήθεια είναι ότι λίγοι ήταν εκείνοι που έδιναν τύχη στους «κίτρινους» ενόψει του αγώνα με την ομάδα του Αΐτο Ρενέσες.

Όμως ο Νίκος Γκάλης και η παρέα του ήταν έτοιμοι για να διαψεύσουν τους πάντες! Ο σούπερ σταρ του ελληνικού μπάσκετ έκανε άνω-κάτω την άμυνα της Μπαρτσελόνα και ηγήθηκε στη νίκη με 89-88.

Συγκεκριμένα είχε πετύχει 45 πόντους με 19/27 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 7/7 βολές και 7 ασίστ! Μάλιστα ο Άρης «χτύπησε» την Μπαρτσελόνα με το… δικό της όπλο, όπερ και σημαίνει τρέξιμο και καλάθια στον αιφνιδιασμό.

Στο ημίχρονο είχε το προβάδισμα με 39-38 και όλα έδειχναν ότι το ματς θα ήταν… ντέρμπι, παρά το γεγονός ότι οι Γιαννάκης και Σούμποτιτς δεν είχαν βρεθεί σε καλή επιθετικά μέρα. Παρόλα αυτά ο Ελληνοσλοβένος με ένα κρίσιμο τρίποντο έδωσε προβάδισμα με 87-86 στον Άρη αλλάζοντας το μομέντουμ του αγώνα. Μετά την άστοχη επίθεση της Μπαρτσελόνα, η μπάλα πήγε στα χέρια του Νίκου Γκάλη ο οποίος με προσωπική ενέργεια έδωσε αέρα τριών πόντων στον Άρη (86-89).

Στα 4” πριν από το τέλος ο Σούμποτιτς έκανε φάουλ στον Σιμπίλιο σε  προσπάθεια για τρίποντο, αλλά ο παίκτης της Μπαρτσελόνα ευστόχησε στις δύο από τις τρεις βολές, αν και στην τρίτη ευστόχησε… κατά λάθος καθώς πέταξε τη μπάλα με δύναμη προκειμένου να πάρουν το ριμπάουντ οι συμπαίκτες του, αλλά κατέληξε στο καλάθι. Στην επαναφορά ο Άρης κέρδισε φάουλ και τότε υπήρχε η επιλογή της «μίας συν μίας» βολής ή να παίξουν τη μπάλα απ’ έξω.

Φυσικά ο Άρης επέλεξε τη νέα επαναφορά και εκτός φάσης ο Σούμποτιτς κάνει νέο φάουλ! Εκεί ακούστηκε από τον αείμνηστο Φίλιππο Συρίγο το μακρόσυρτο «είναι κλοπή» καθώς ο Πολωνός Ζιχ είχε καταλογίσει «μία συν μία βολές» στην Μπαρτσελόνα! Και ήξερε πολύ καλά για ποιον λόγο φώναζε «είναι κλοπή» καθώς οι γηπεδούχοι δεν είχαν το δικαίωμα των βολών αφού η μπάλα στην επαναφορά ήταν για λογαριασμό του Άρη! Τελικά επικράτησε η… λογική και ο Άρης σημείωσε την πρώτη ελληνική νίκη επί ισπανικού εδάφους.

Δείτε και θυμηθείτε τι είχε γίνει σ’ αυτό το παιχνίδι:

To Top