Η FIBA δημοσίευσε την καταγραφή των πρώτων κανονισμών στην ιστορία του μπάσκετ

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 90 ετών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ, η FIBA παρουσίασε την καταγραφή των πρώτων κανονισμών του αθλήματος το 1932!

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Μπάσκετ συμπληρώνει 90 χρόνια και στο πλαίσιο μιας σειρά «εορταστικών» πρωτοβουλιών, η FIBA παρουσίασε την καταγραφή των πρώτων κανονισμών της καλαθοσφαίρισης το 1932:

«Αν έπρεπε να κατατάξετε τις 90 πιο ισχυρές, επιδραστικές κι εμβληματικές στιγμές για το μπάσκετ, η καταγραφή των πρώτων κανονισμών του αθλήματος, στη Ρώμη το 1932, σίγουρα θα καταλάμβαναν κορυφαία θέση.

Μέχρι το 1932, όσοι αναφέρονταν στους κανονισμούς του μπάσκετ, μιλούσαν, σε μεγάλο βαθμό, για τους αμερικάνικους κανονισμούς, με τον υπόλοιπο κόσμο να αναπτύσσει κατά καιρούς διάφορες εκδόσεις με συστηματικές προσθήκες ή ενημερώσεις.

Το γεγονός ότι οι κανονισμοί δεν ήταν συγκεκριμένοι διεθνώς, ήταν κάτι που έπρεπε να αντιμετωπιστεί προκειμένου να προωθηθεί το άθλημα παγκοσμίως, καθώς σε πολλές χώρες οι κανονισμοί ήταν ελαφρώς διαφορετικοί κανόνες. Μέχρι που συστάθηκε η FIBA και διευκόλυνε αυτή την τόσο αναγκαία ενοποίηση του παιχνιδιού.

Με επικεφαλής τον πρώτο Πρόεδρο της FIBA, Leon Bouffard (Ελβετία) και τον Γενικό Γραμματέα, Renato William Jones (Μεγάλη Βρετανία), το Ιδρυτικό Κογκρέσο της FIBA εξασφάλισε την επεξεργασία των πρώτων τυποποιημένων διεθνών κανονισμών.

Αυτοί οι κανονισμοί προέβλεπαν ότι οι δύο ομάδες θα αποτελούνται από πέντε παίκτες, έχοντας και δύο αναπληρωματικούς να μπαίνουν στο παιχνίδι δύο φορές κατά τη διάρκειά του. Μετά από κάθε πόντο που σημειωνόταν εντός παιδιάς ή από μια ελεύθερη βολή, το παιχνίδι συνεχιζόταν με τζάμπολ στο κέντρο του γηπέδου.

Στην ουσία, οι κανονισμοί ήταν ίδιοι με τις ΗΠΑ, έχοντας όμως λίγες αλλαγές. Αποφασίστηκε ότι θα αναθεωρούνται κάθε τέσσερα χρόνια, συνδέοντας σε αυτόν τον κύκλο τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι αυτή η αναθεώρηση θα γίνεται από την Τεχνική Επιτροπή της FIBA.

To Top