Η FIFA βάζει φρένο στους πολλούς… δανεισμούς παικτών!

Η FIFA αποφάσισε τη σταδιακή μείωση των δανεισμών ποδοσφαιριστών άνω των 22 ετών σε μάξιμουμ έξι διεθνών. Επιβάλλει στις κατά τόπους ομοσπονδίες τον εναρμονισμό στα πρότυπά της και για της εσωτερικές μεταγραφές.

Τη μείωση των δανεισμών ποδοσφαιριστών αποφάσισε η FIFA σε συνεδρίαση που έλαβε χώρα στη Ζυρίχη την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία αποφάσισε το σταδιακό περιορισμό της παραχώρησης ποδοσφαιριστών ηλικίας άνω των 22 ετών.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς – θα εγκριθούν στο συμβούλιο του Ιουλίου – τίθενται όρια στους διεθνείς δανεισμούς (ανάμεσα δηλαδή σε ομάδες διαφορετικών χωρών). Θα υπάρχει μια μεταβατική περίοδος κι από τη σεζόν 2020/21 το μάξιμουμ των διεθνών δανεισμών θ’ ανέρχεται σε οκτώ.

Από τη σεζόν 2022/23 οι διεθνείς δανεισμοί θα είναι μάξιμουμ έξι (με μάξιμουμ τρεις αποκτήσεις και τρεις παραχωρήσεις (με το καθεστώς δανεισμού) μεταξύ ίδιων ομάδων). Μάλιστα η FIFA δίνει περίοδο τριών ετών στις κατά τόπους ομοσπονδίας να εναρμονιστούν με την απόφασή της.

Κάτι που σημαίνει πως ότι ισχύει για μεταγραφές μεταξύ ομάδων διαφορετικών χωρών, θα ισχύει και για μεταγραφές μεταξύ ομάδων της ίδιας χώρας.

Αυτό, δηλαδή, σημαίνει ότι από τη σεζόν 2022/23 το ανώτατο όριο δανεισμών (απόκτησης και παραχώρησης) σε έξι μάξιμουμ διεθνών (μεταξύ ομάδων διαφορετικών χωρών) και έξι μάξιμουμ εσωτερικών (μεταξύ ομάδων των ίδιων χωρών).

Στόχος είναι ο δανεισμός να εξυπηρετεί καθαρά αθλητικούς σκοπούς με αντικείμενο την ανάπτυξη και βελτίωση των νεαρών ηλικιακά παικτών.

To Top