Η FIFA επιμένει ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα κατασκευαστικά έργα για το Μουντιάλ

Κόντρα στις πολυπληθείς έρευνες και ρεπορτάζ που κάνουν λόγο για χιλιάδες θύματα, η FIFA αναπαρήγαγε το πόρισμα της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ στο Κατάρ, αναφέροντας μόλις τρεις θανάτους μεταναστών εργατών.

Οι προετοιμασίες για το Μουντιάλ μπαίνουν στην τελική ευθεία καθώς απομένει λιγότερο από ένας μήνας μέχρι τη σέντρα στο εναρκτήριο παιχνίδι ανάμεσα σε Κατάρ και Εκουαδόρ (20/11). Κι ενώ το τοπίο γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και την εκμετάλλευση που υπέστησαν οι εργάτες, την τελευταία δεκαετία παραμένει νεφελώδες, η FIFA διαψεύδει μέχρι τελικής πτώσεως, όπως φαίνεται, τις ζοφερές αποτυπώσεις της πραγματικότητας που έφερε στο φως ο «Guardian» και άλλα ευρωπαϊκά μέσα.

Παρά τα ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για πάνω από 6.500 θανάτους μεταναστών εργατών στα κατασκευαστικά έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 2010, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία επιβεβαίωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πως οι θάνατοι ανέρχονται σε μόλις τρεις. Απολογισμό που είχε επικοινωνήσει σε πρώτο χρόνο και η οργανωτική επιτροπή του Κατάρ τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Στο Κατάρ, πέθαναν τρεις από τους εργάτες για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Τρεις. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Οι αριθμοί που κυκλοφόρησαν από συγκεκριμένα Μέσα είχαν σκοπό να προκαλέσουν αρνητισμό γύρω από το γεγονός και να εξυπηρετήσουν πολιτικά συμφέροντα. Είναι απολύτως αναληθή. Δεν αναγνωρίζουμε αυτούς τους αριθμούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν έχουν βάση. Είναι ανεύθυνη δημοσιογραφία. Κατηγορούν σαν κάθε θάνατος στο Κατάρ να συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Από την πλευρά της, η FIFA ανακοίνωσε ακόμη 37 καταγεγραμμένους θανάτους, οι οποίοι, όμως, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή δεν σημειώθηκαν στα εργοτάξια και καταγράφηκαν ως μη σχετικοί με την εργασία στα κατασκευαστικά έργα της διοργάνωσης.

To Top