Η FIFA παίρνει μέτρα για το “στήσιμο αγώνων” στο Μundial

Η FIFA έχει πάνω από 400 φορείς έτοιμους να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων στο Mundial 2014. Έχει επίσης συμφωνήσει με ρυθμιστικές αρχές, όπως η Επιτροπή Εποπτείας Τυχερών Παιχνιδιών του Άιλ οφ Μαν (Isle of Man Gambling Supervision Commission), τον αντίστοιχο ΟΠΑΠ της Μάλτας (Malta’s Lotteries & Gaming Authority), την Επιτροπή Στοιχηματισμού του Γιβραλτάρ (Gibraltar Gambling Commission) και την Επιτροπή Στοιχηματισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Gambling Commission). Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη βοήθεια .

“Θέλουμε να βρούμε περισσότερους εταίρους πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο για να κάνουν το σύστημά μας ακόμη πιο αποτελεσματικό”, σημειώνει στο “Gaming Intelligence” ο Γιάτσεκ Βόιντιλα (Jacek Wojdyla), της θυγατρικής Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης (EWS) της FIFA.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 200 φορείς που ενεργοποιήθηκαν από την Επιτροπή Στοιχηματισμού του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι χιλιάδες ακόμη λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, η FIFA έχει αρκετό δρόμο να διανύσει για να αισθάνεται ασφαλής ότι είναι 100% καλυμμένη ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, ακόμη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο.

“Μπορούμε να καλύψουμε τη νόμιμη αγορά και τη γκρίζα αγορά, αλλά η μαύρη αγορά είναι μια δύσκολη περιοχή, η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί. Ωστόσο, τα στημένα παιχνίδια παίζονται σε νόμιμες αγορές. Είναι σημαντικό να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σε αυτές τις αγορές”, λέει ο Βόιντιλα.

Ο οποίος εστιάζει σε δύο φιλικά του 2011, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας. Στο ένα μεταξύ Βουλγαρίας και Εσθονίας υπήρξε ισοπαλία με σκορ 2-2 και στο άλλο η Λετονία επικράτησε της Βολιβίας με 2-1. Και τα επτά γκολ σε αυτές τις δύο αναμετρήσεις σημειώθηκαν από το σημείο του πέναλτι.

Τα στοιχεία που λαμβάνονται από τους φορείς εκμετάλλευσης στοιχημάτων έδειξαν ότι είχαν πονταριστεί τουλάχιστον 6,9 εκατ. δολάρια στον αγώνα Εσθονία-Βουλγαρία. Αξιωματούχοι και από τις τέσσερις εθνικές ομάδες παραπονέθηκαν στη FIFA, η οποία με τη σειρά της ζήτησε από τις Ομοσπονδίες των χωρών αυτών βοήθεια πάνω στην έρευνα. Στους έξι διαιτητές των αναμετρήσεων ασκήθηκαν διώξεις ενώ ήδη ένας από τους match fixers της Ασίας έχει συλληφθεί και φυλακιστεί.

Ωστόσο, η συνηθισμένη κριτική που γίνεται εναντίον των συστημάτων, όπως το EWS της FIFA και το σύστημα ανίχνευσης απάτης της UEFA, το οποία “τρέχει” από μια ιδιωτική εταιρεία, την Betradar, είναι ότι δεν μπορoύν να βρουν τους πραγματικούς ενόχους των στημένων αγώνων στην Ασία.

“Αντιθέτως με ότι συμβαίνει στην Ασία, στις ευρωπαϊκές χώρες, η αγορά είναι αρκετά οργανωμένη”, παραδέχεται Βόιντιλα. “Υπάρχει διαχείριση του κινδύνου, γνώση των αρχών του πελάτη και ένα πολύ υψηλό επίπεδο διαφάνειας, που μικραίνει τον κίνδυνο στημένων αγώνων. Επίσης, οι νομικοί φορείς στην Ευρώπη μας παρέχουν με πληροφορίες για παρατυπίες που βλέπουν στους λογαριασμούς τους”.

Επίσης, ο Βόιντιλα λέει πως η EWS υιοθετεί ουδέτερη στάση στα ζητήματα περί δικαιοδοσίας. Θέλει να παρέχεται όσο το δυνατόν ευρύτερη δυνατή κάλυψη. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει προθυμία διεύρυνσης το πεδίου στην Ασία, όπου η EWS έχει κάποιες σχέσεις, αλλά υπάρχει “περιθώριο για βελτίωση”.

“Φυσικά, τα στημένα παιχνίδια είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθούν, αλλά βλέπουμε σε τακτική βάση πληροφορίες που μας έρχονται και οι οποίες δείχνουν μια αβεβαιότητα σχετικά με το εάν ένας αγώνας είναι «καθαρός». Κάθε χειραγωγός μπορεί να… χτυπηθεί. Κάποιοι έχουν καλύτερες εσωτερικές δομές και είναι λιγότερο ευάλωτοι, αλλά σε κάθε αγορά μπορεί να δημιουργηθεί πλήγμα”, τονίζει.

Πηγή: soccerplus.gr

To Top