Η FIFPRO για παραβιάσεις συμβολαίων στην Ελλάδα και σε άλλες έξι χώρες

Η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO), προειδοποίησε τους ποδοσφαιριστές-μέλη της, για τους κινδύνους υπογραφής σε συλλόγους της Κίνας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και αρκετών άλλων χωρών, λόγω «συστηματικών και εκτεταμένων παραβιάσεων συμβολαίων».

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κίνας, ανακοίνωσε τον περασμένο Απρίλιο, ότι οι σύλλογοι που δεν θα καταφέρουν να τακτοποιήσουν όλους τους εκκρεμείς μισθούς έως τις 31 Δεκεμβρίου, θα υποβιβασθούν ή θα αποβληθούν, με την Chongqing Liangjiang Athletic να είναι η τελευταία ομάδα που διαλύθηκε, λόγω χρεών.

Οι παίκτες της Chongqing είχαν δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον Μάιο, αναφέροντας ότι παρέμεναν απλήρωτοι.

Η FIFPRO, επισημαίνει ότι η μη πληρωμή μισθών ήταν επίσης ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα για παίκτες στην Αλγερία, στην Σαουδική Αραβία, στην Ρουμανία και στην Τουρκία, ενώ οι σύλλογοι της δεύτερης κατηγορίας στην Ελλάδα συχνά σταματούν τη λειτουργία τους χωρίς να πληρώσουν τα χρέη τους.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) τον περασμένο Δεκέμβριο, έδειξε ότι οι σύλλογοι της χώρας, χρωστούν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ σε απλήρωτους μισθούς.

«Ο αυξημένος αριθμός συλλόγων στην Ρουμανία, που μπαίνουν σε διαδικασίες αφερεγγυότητας, συνεχίζει να έχει σοβαρές συνέπειες για τους παίκτες, ωθώντας τους σε ατέρμονες διαδικασίες, με ελάχιστες έως καθόλου πιθανότητες να λάβουν αποζημίωση», προσθέτει η FIFPRO και συνεχίζει:

«Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παικτών που διεκδικούν να λάβουν μέρος από τους απλήρωτους μισθούς τους από το Ταμείο Προστασίας Παικτών της FIFA».

Η FIFA συνεργάσθηκε με την FIFPRO, το 2020, προκειμένου να δημιουργήσει ταμείο για την παροχή αποζημίωσης στους παίκτες, όταν οι σύλλογοι τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες ή παύουν να λειτουργούν, με το ποσό αυτό, να φθάνει στα τέσσερα εκατομμύρια δολάρια, μόνο για εφέτος!

Η FIFPRO, ανέφερε επίσης, ότι ανησυχεί για τον αυξανόμενο αριθμό ξένων παικτών που εγκλωβίζονται στην Λιβύη καθώς οι σύλλογοι που τους απασχολούν «αρνούνται να παράσχουν τα σχετικά έγγραφα για να φύγουν».

To Top