Θανάσης Αντετοκούνμπο: “Έχω ξεφύγει από το πρέπει, ζω τη ζωή που προσευχόμουν”

Η Εθνική Ανδρών έκλεισε τη θέση της στην φάση των “16” του MundoBasket 2023 μετά την νίκη – πρόκριση απέναντι στη Νέα Ζηλανδία και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μίλησε για το ματς που έρχεται κόντρα στη Λιθουανία.

Ο παίκτης των Μιλγουόκι Μπακς ξέφυγε από τα συνηθισμένα και μίλησε και για όσα γίνονται εκτός μπάσκετ, αναφέρθηκε στα ταλαντούχα νέα παιδιά που στελεχώνουν την ομάδα και η συζήτηση πήγε και στον Ρίκι Ρούμπιο.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

“Συγχαρητήρια στα παιδιά που είναι εδώ πέρα. Τα έδωσαν όλα. Ξέρω ότι το πρόγραμμα κόντρα σε Ιορδανία και Νέα Ζιλανδία μπορεί να θεωρηθεί βατό και πως έπρεπε να νικήσουμε, έτσι θα λέγαμε στα προηγούμενα έτη. Έτσι όπως ήταν η ομάδα με όλα τα παιδιά που δεν είναι εδώ μαζί μας και με τον Ντίνο που τραυματίστηκε την τελευταία στιγμή λίγο πριν ξεκινήσει η διοργάνωση έχουμε καταφέρει αυτά με ότι έχουμε αλλά το πιο σημαντικό είναι πως χθες τα παιδιά τα έδωσαν όλα, όλοι ήταν σταρ στο δικό τους. Θέλαμε να δείξουμε τι σημαίνει να εκπροσωπείς τη χώρα. Δείξαμε ότι σημασία είχε μόνο η νίκη και η πρόκριση και τίποτα άλλο”.

Για το τι τους είπε ο Ιτούδης στο ημίχρονο:

“Δεν μπορούμε να τα πούμε όλα όσα έγιναν στα αποδυτήρια, είναι προσωπικά. Θέλαμε να δείξουμε τι σημαίνει να εκπροσωπείς τη χώρα και πως είναι λίγο παραπάνω από το ταλέντο για το μπάσκετ. Μερικές φορές η θέληση για νίκη τα ξεπερνάει όλα. Ποτέ σε όλα τα τουρνουά που έχω παίξει από το 15 μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποκλειστεί από τον πρώτο γύρο. Μας είπε και ο κόουτς τι βλέπει, τι κάνουμε, μας άφησε και εμάς λίγο να μιλήσουμε τους παίκτες και να μπούμε μέσα και να τα δώσουμε όλα”.

Για τις μεγάλες διαφορές στην εικόνα των δύο ημιχρόνων:

“Στο πρώτο ημίχρονο έχει να κάνει πολύ με το physicality. Παίζαμε για να παίξουμε το δικό τους μπάσκετ, να μας χτυπήσουν να τους χτυπήσουμε και εμείς. Στο δεύτερο ημίχρονο παίξαμε το δικό μας μπάσκετ. Ότι εμείς θα είμαστε πιο physical από εσάς. Με τον δικό μας τρόπο και μέσα από την επίθεση και την άμυνα”.

Για τις διαιτητικές αποφάσεις:

“Θα ήθελα να υπάρχει η συνέπεια. Να είναι κάτι συγκεκριμένο, όχι ένα ματς έτσι, και ένα διαφορετικό. Κάποιες ομάδες έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο. Θα παίξουμε σκληρά, θα δώσουμε φάουλ στο λόου ποστ, πρέπει να υπάρχουν τα ίδια κριτήρια και στις δύο πλευρές”.

Για το γεγονός πως η Ελλάδα σε αντίθεση με άλλα τουρνουά δεν είναι το φαβορί:

“Μπορούμε να χαρούμε επιτέλους μία νίκη. Να πούμε ότι κερδίσαμε, να χαρούμε μια νίκη για τα παιδιά που είναι εδώ. Το βλέπουμε διαφορετικά στην Ελλάδα και διαφορετικά στο εξωτερικό. Εμείς πάμε στα τουρνουά και κερδίζουμε, κερδίζουμε και μας λένε έξω τι κάνετε και στο εξωτερικό φοβούνται να παίξουν εναντίων μας. Το ωραίο είναι ότι έχουμε θέσει κάποια στάνταρ. Όποιος θέλει να κάνει πρωταθλητισμό θέτει κάποια στάνταρ”.

Για το γεγονός πως ο αγώνας με τη Λιθουανία έχει το… πρέπει της νίκης:

“Έχω ξεφύγει από το πρέπει. Θα μιλήσω ατομικά σαν άνθρωπος, ζω τη ζωή που προσευχόμουν μια ζωή να ζήσω, τη ζω αυτή τη στιγμή και όταν ζητώ και παραπάνω νιώθω άσχημα. Γιατί μου τα έχει δώσει όλα ο Θεός. Δεν μπορώ να έχω πρέπει. Απλά πρέπει να δείξω σε αυτά τα νέα παιδιά που είναι το μέλλον και θα είναι στην ομάδα και τα επόμενα δέκα χρόνια ότι αυτό που έχει σημασία είναι να τα δώσεις, να πας στο ριμπάουντ, να παίξεις άμυνα, να τα δώσεις όλα και όταν μπεις στο αεροπλάνο να είσαι ικανοποιημένος με όσα έχεις κάνει”.

Για το μάλλον της Εθνικής με βάση και τις απουσίες και τι πρέπει να γίνει στο μέλλον:

“Οι Εθνικές ομάδες συνδέονται με την προσωπική ανάπτυξη του παίκτη. Δεν μπορεί η Εθνική ομάδα ξαφνικά να έχει 20 παικταράδες αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ανάπτυξη. Αυτό ξεκινάει από τις ομάδες και από τις υποδομές. Πρέπει να πετάξουμε όλα αυτά τα παιδιά στα βαθιά. Θυμάμαι στη δική μου ηλικία, είχαμε Εθνική ανδρών Α’, Εθνική ανδρών Β’. Είχαμε παίκτες πιο παλιά που έλεγες δεν χωράμε. Αν μεγαλώσει και το πρωτάθλημα μας και να αναγκάσουμε να μείνουν οι παίκτες στην Ελλάδα θα το δούμε σε πέντε χρόνια στην Εθνική ομάδα.

Όταν ο Ρούμπιο φέτος είπε αποσύρομαι από την Εθνική και λέει παίζω επαγγελματικά 20 χρόνια… Τι έπαιζε; Από τα 14 του. Δεν έχει κάνει λάθη, βάλτε να δείτε βίντεο. Μας κοιτάνε αρκετά παιδιά και λένε πως θέλουν να γίνουν σαν και εμάς αλλά δεν παίρνουν στις ομάδες τους αυτό που πρέπει. Αν έχει κάτι βάλτο να παίξει, καταλαβαίνω πως κρινόμαστε από νίκες, πρωταθλήματα αλλά αν το έχει βάλτον να παίξει γιατί βάζουμε σπόρους και θα φυτρώσουν μετά, σε πέντε-δέκα χρόνια”.

To Top