Θα σπάσει η… κατάρα ή θα παραμείνει το απόλυτο;

Η ώρα για την πρώτη ευρωπαϊκή στέψη σε διασυλλογικό επίπεδο έφτασε. Το βράδυ της Τετάρτης (14/5, 21:45), στο «Γιουβέντους Στάντιουμ» του Τορίνο, η (τυπικά γηπεδούχος) Σεβίλλη αναμετράται με την (τυπικά φιλοξενούμενη) Μπενφίκα, με έπαθλο το τρόπαιο του Europa League.

Ο τελικός της διοργάνωσης που δεν θα έχει την οικοδέσποινα Γιουβέντους καθώς… φρόντισε γι’ αυτό η Μπενφίκα στα ημιτελικά, δίνει στους «αετούς της Λισσαβώνας» τη δυνατότητα να ξορκίσουν την κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν και στους Ισπανούς να κάνουν το τρία στα τρία.

Αναμφίβολα, πάντως, η ομάδα που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον είναι η Μπενφίκα. Μετά από επτά αποτυχημένους ευρωπαϊκούς τελικούς, θέλει να βρεθεί και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης – έστω και στη δεύτερη, σε βαρύτητα, ευρωπαϊκή διοργάνωση – και να «λυτρωθεί» από την κατάρα του πρώην τεχνικού της.

Η κατάρα του Γκούτμαν

Η ιστορία, λίγο-πολύ είναι γνωστή. Ο Μπέλα Γκούτμαν, Εβραίος στην καταγωγή που γλίτωσε από το ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οδήγησε την Μπενφίκα σε δύο σερί κατακτήσεις του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1961 (3-2 την Μπαρτσελόνα) και το 1962 (5-3 την Ρεάλ).

Αμέσως μετά έφυγε, καθώς η διοίκηση της ομάδας δεν έκανε δεκτό το αίτημά του για αύξηση αποδοχών και έτσι ο Ούγγρος τεχνικός «καταράστηκε» την Μπενφίκα λέγοντας ότι θα περάσουν 100 χρόνια μέχρι να ξανακατακτήσει ευρωπαϊκό τρόπαιο!

Οι οπαδοί της εδώ και χρόνια εναποθέτουν λουλούδια στον τάφο του επί αυστριακού εδάφους, στη Βιέννη, για να τον… εξευμενίσουν, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει καταστροφικό. Εκτοτε, η Μπενφίκα έχει επτά χαμένους ευρωπαϊκούς τελικούς!

Πέντε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών / Champions League (1963: 1-2 από τη Μίλαν, 1965: 0-1 από την Ιντερ, 1968: 1-4 στην παράταση από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 1988: 5-6 στα πέναλτι από την Αϊντχόβεν, με 0-0 στα 120 λεπτά και 1990: 0-1 από τη Μίλαν) και δύο στο Κύπελλο UEFA / Europa League (1983: 1-2 συνολικά από την Αντερλεχτ, με ήττα 1-0 στις Βρυξέλλες και ισοπαλία 1-1 στη Λισσαβώνα στο διπλό τελικό και το 2013 με την ήττα 1-2 από την Τσέλσι).

Η περυσινή… καταστροφή

Η περυσινή σεζόν, μάλιστα, τελείωσε με καταστροφικό τρόπο για την Μπενφίκα. Στις 11 Μαϊου ηττήθηκε με 2-1 από την Πόρτο εκτός έδρας, με γκολ στις καθυστερήσεις, χάνοντας ουσιαστικά τον τίτλο στην Πορτογαλία από την προτελευταία αγωνιστική. Τέσσερις μέρες αργότερα ήρθε η ήττα με 2-1 από την Τσέλσι στον τελικό του Europa League και στις 26 Μαϊου έχασε και στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας από την Γκιμαράες, επίσης με 2-1!

Φέτος, ωστόσο, όχι μόνο δεν… καταστράφηκε από το πώς τελείωσε η περυσινή σεζόν, αλλά παίρνει το αίμα της πίσω. Ηδη έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, κατέκτησε και το Λιγκ Καπ της χώρας απέναντι στη Ρίο Αβε (2-0 στις 7 Μαϊου), παίζει στον τελικό του Europa League και την Κυριακή (18/5) αντιμετωπίζει εκ νέου τη Ρίο Αβε, στον τελικό του Κυπέλλου Πορτογαλίας! Ηδη έχει δύο Κούπες… και πάει για άλλες δύο!

Σεβίλλη για το τρία στα τρία

Από την άλλη πλευρά η Σεβίλλη. Όπως και η Μπενφίκα, έχει και αυτή δύο ευρωπαϊκά τρόπαια. Ωστόσο, ενώ οι Πορτογάλοι τα έχουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, οι Ισπανοί τα έχουν στο Kύπελλο UEFA. Κάτοχοι το 2006 και το 2007, δύο σερί πετυχημένοι τελικοί, απέναντι σε Μίντλεσμπρο (4-0) και Εσπανιόλ (3-1 στα πέναλτι, 1-1 κ.α., 2-2 παρ.), αντίστοιχα.

Η ομάδα της Ανδαλουσίας, λοιπόν, είναι αήττητη σε τελικό και αισιοδοξεί ότι θα κάνει το τρία στα τρία. Αν το καταφέρει, θα γίνει η τέταρτη ομάδα που θα έχει κατακτήσει τρεις φορές το Κύπελλο UEFA / Europa League. Οι άλλες τρεις είναι η Γιουβέντους (1977, 1990, 1993), η Ιντερ (1991, 1994, 1994) και η Λίβερπουλ (1973, 1976, 2001).

Η ώρα της στέψης

Τι θα γίνει λοιπόν; Η Μπενφίκα θα «σπάσει την κατάρα»… 48 χρόνια πριν αυτή λήξει (θεωρητικά, βάσει Γκούτμαν, θα μπορεί να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο… το 2062) ή η Σεβίλλη θα συνεχίσει με το απόλυτο ρεκόρ σε τελικούς και θα δώσει το ιδανικό τέλος στην περιπετειώδη πρόκρισή της στον τελικό με την κεφαλιά του Εμπιά στο 90’+4′, με την οποία πήρε το εισιτήριο παρά την ήττα της με 3-1 από τη Βαλένθια στο «Μεστάγια» (είχε νικήσει με 2-0 στο «Σάντσεθ Πιθχουάν»).

Οι απαντήσεις στον αγωνιστικό χώρο του «Γιουβέντους Στάντιουμ», την Τετάρτη (14/5). Σέντρα στις 21:45, με διαιτητή τον Γερμανό Φέλιξ Μπριχ.

Πηγή: sentragoal.gr

To Top