Θεοφάνια: Στην Προβλήτα Α΄ μετά από 60 χρόνια ο αγιασμός των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού (video)

Με στόχο την εύκολη πρόσβαση και την απρόσκοπτη θέα των πιστών η τελετή αγιασμού των υδάτων για τα Θεοφάνια πραγματοποιείται σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην Προβλήτα Α΄.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια ο αγιασμός και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού γινόταν στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, αλλά μια φωτογραφία που δώρισε ιερέας από τον Άγιο Μηνά, στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο, στάθηκε αφορμή για την αλλαγή του χώρου.

Η φωτογραφία του 1917 εικονίζει την τελετή του αγιασμού από τον τότε μητροπολίτη, μακαριστό Γεννάδιο, παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Α΄ Προβλήτα και ο κ. Φιλόθεος πρότεινε να επανέλθει στο σημείο εκείνο το τελετουργικό της ρίψης του Τιμίου Σταυρού και ο καθαγιασμός των υδάτων.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ο Μέγας Αγιασμός των Θεοφανίων θα γίνουν στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου του Παλαμά και στις 10.45 θα ξεκινήσει από το προαύλιο του ναού η λιτανεία για την τελετή αγιασμού των υδάτων.
Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η πομπή ιερέων και πιστών από τον Ναό του Αγίου Μηνά, ενώ λίγο νωρίτερα η λιτανεία από τον Ναό της Του Θεού Σοφίας. Οι τρεις λιτανείες θα ενωθούν σε μία στην Α΄ Προβλήτα όπου στις 11.05 θα γίνει η τελετή αγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού.

Δεδομένου του καλού καιρού, μεγάλη αναμένεται να είναι τόσο η προσέλευση του κόσμου, όσο και η συμμετοχή όσων θα βουτήξουν στον Θερμαϊκό για να πιάσουν τον σταυρό και να πάρουν την ευλογία του μητροπολίτη.

Οι ιερές ακολουθίες, όπως και ο αγιασμός θα τελεστούν προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Φιλόθεου, ενώ στην ανακοίνωση της Μητρόπολης σημειώνεται πως «αναμένονται οι φιλόχριστοι Θεσσαλονικείς και οι παρεπιδημούντες επισκέπτες της πόλης μας να προσέλθουν στην Ιερά Τελετή, και παραμένοντας κατά μήκος της Λεωφ. Νίκης, να συμμετάσχουν προσευχητικά στα τελούμενα».

Οι πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης, άρρηκτα συνδεδεμένοι με τη θάλασσα και τη ναυτική τέχνη θα παραστούν στην τελετή αγιασμού των υδάτων στη Βάση των Ναυτοπροσκόπων (Νικολάου Πλαστήρα 2 – Καλαμαριά), όπως συμβαίνει εδώ και πάνω από 50 χρόνια. Ο αγιασμός θα γίνει στον αύλειο χώρο του Παρεκκλησιού του Αγ.Νικολάου (Βαγόνι παλαιών Ναυτοπροσκόπων) στις 13.00, οπότε και πολλοί πρόσκοποι θα πέσουν στο νερό για να πιάσουν τον σταυρό.

Στο Φράγμα της Θέρμης θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού. Ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία θα γίνουν το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης, ενώ η τελετή του αγιασμού των υδάτων στη λίμνη στο Φράγμα της Θέρμης, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι, με τη συνδρομή και φέτος των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Θέρμης.

To Top