Θεσσαλονίκη: Αυξημένη επιφυλακή, αλλά όχι νέα μέτρα – Τι ειπώθηκε στην σύσκεψη

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση  που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε απόψε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους.

Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.

Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.

Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έκκληση Τζιτζικώστα: Συλλογική προσπάθεια για να αποφύγουμε το lockdown

Την τήρηση των μέτρων υγιεινής από τους πολίτες ζήτησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όλοι αισθανόμαστε κουρασμένοι από την παράταση των περιορισμών στην καθημερινότητά μας, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα έξαρση, με πρώτο μας μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Η ευρεία χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής είναι τα τρία κλειδιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Ας κάνουμε για το επόμενο διάστημα καθημερινότητά μας τη χρήση της μάσκας, που αποδεδειγμένα είναι και η μόνη ασπίδα στη μετάδοση του κορωνοϊού», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας και προσέθεσε:

«Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη νέα επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Για να βγούμε δυνατοί κι από αυτή την κρίση, όπως κάναμε με επιτυχία και στο παρελθόν. Όλοι μαζί είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Καμπανάκι Ζέρβα: Κάτω από 30 ετών τα μισά κρούσματα – Έλεγχοι από αύριο

Η έξαρση του κορωνοϊού στην πόλη μας έχει να κάνει με μία αδικαιολόγητη ανεμελιά, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στις δηλώσεις που έκανε σήμερα το απόγευμα μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Περιφερειάρχη Κέντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον υφυπουργό πολιτικής προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας.

Ο δήμαρχος σημείωσε πως ένα στα δύο θετικά κρούσματα στην πόλη μας είναι άτομο ηλικίας από 16 έως 29 ετών ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 χρόνια.

«Αν θέλουμε να έχουμε την πόλη ανοιχτή, τα σχολεία ανοιχτά, τα μαγαζιά ανοιχτά, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί», σημείωσε απευθύνοντας έκκληση κυρίως στους νέους να προσέξουν τις συναιθροίσεις και τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς και λιγότερο ανοιχτούς χώρους.

Ο ίδιος δήλωσε πως η πόλη αντιμετωπίζει το τρίτο κύμα κορωνοϊού και παρότι είναι ακόμα στο δεύτερο στάδιο του Χάρτη Ασφαλείας είναι πάρα πολύ κοντά στο να φτάσει το τρίτο, να αγγίξει δηλαδή το πορτοκαλί. «Για να αποφύγουμε το κόκκινο στάδιο, το 4ο, θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι πολύ σκληρά», προειδοποίησε. Για αυτό ανακοίνωσε πως από αύριο θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια αστυνομίας και δημοτικής αστυνομίας με στόχο να αποφευχθούν οι συναθροίσεις.

Ο δήμαρχος εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσει επιτυχώς και το τρίτο κύμα κορωνοϊού, όπως έκανε τον Μάρτιο και το καλοκαίρι.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε πως κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε και το ζήτημα του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου επισημαίνοντας πως αν όχι αύριο, μεθαύριο θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις σχετικά με το πώς θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί την ημέρα εκείνη. «Ίσως να μη χαρεί η πόλη μας αυτά που θα μπορούσε να χαρεί, αλλά είναι και αυτό ένα κομμάτι αυτής της προσπάθειας ούτως ώστε να ανταποκριθούμε θετικά και ουσιαστικά στο τρίτο αυτό κύμα του κορωνοϊού».

Πηγή: voria.gr

To Top