Θεσσαλονίκη – Πολυτεχνείο: Χιλιάδες αστυνομικοί – Απροσπέλαστο το κέντρο – Ποιοι δρόμοι κλείνουν (video)

Δείτε ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί σήμερα στη Θεσσαλονίκη λόγω των εκδηλώσεων, των συγκεντρώσεων και των πορειών στο πλαίσιο της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Αλλαγές θα σημειωθούν και στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, δεν θα επιτρέπεται σήμερα ο η κίνηση των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο από τις 14:30 το μεσημέρι σταδιακά και ανάλογα με την εξέλιξη των εκδηλώσεων, ενώ θα σημειωθούν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Απαγόρευση στάθμευσης, κλειστοί δρόμοι στη Θεσσαλονικη

Ειδικότερα, από τις 14:30 θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές – εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν. Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ. Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία ΧΑΝΘ, Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ. Λαμπράκη, Κ. Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

Επίσης, από το πρωί της Τετάρτης έως και το ξημέρωμα της Παρασκευής δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση γύρω από τα πανεπιστήμια και πιο συγκεκριμένα στους δρόμους: Εθν. Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου), Εγνατία (από Γ’ Σεπτεμβρίου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Αρμενοπούλου (από Δημ. Γούναρη μέχρι Εθν. Αμύνης) και Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ’ Σεπτεμβρίου).

Η απαγόρευση στάσης και στάθμευσης όλων των οχημάτων θα επεκταθεί και σε άλλους δρόμους από τις 06:00 το πρωί της Πέμπτης και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων. Πρόκειται για τις παρακάτω οδούς: Εγνατία (στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι Εθν. Αμύνης), Αγ. Δημητρίου (από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη), Εθν. Αμύνης (από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου), Γ΄ Σεπτεμβρίου (από την Αγ. Δημητρίου μέχρι την Γ. Λαμπράκη), Καρ. Ντήλ (από Τσιμισκή μέχρι την Βασ. Ηρακλείου), Βασ. Ηρακλείου (από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ. Ντήλ), Κ. Καραμανλή (από την Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου), Ελ. Βενιζέλου (από Τσιμισκή μέχρι Εγνατία) και Ολυμπιάδος (από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την Κασσάνδρου).

Απομακρύνονται οι κάδοι απορριμμάτων

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει απομακρύνει τους κάδους απορριμμάτων από την περιοχή του ιστορικού κέντρου και απευθύνει έκκληση στους κατοίκους, στους επαγγελματίες και στους καταστηματάρχες να μην κατεβάζουν απορρίμματα.

Οι κάδοι απορριμμάτων, σύμφωνα με την Αντιδημαρχία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, θα επανατοποθετηθούν το πρωί της Παρασκευής.

Χιλιάδες αστυνομικοί

Με «φρούριο» θα ομοιάζει σήμερα το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω του εορτασμού της 49ης επετείου του Πολυτεχνείου και των διαδηλώσεων που θα γίνουν στην πόλη μετά το μεσημέρι. Οι συγκεντρώσεις και οι πορείες φοιτητών, σωματείων και κοινωνικών ομάδων αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 17.00.

Στις 17:00 στην Καμάρα υπάρχει κάλεσμα συγκέντρωσης αντιεξουσιαστών αλλά και κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, ενώ στη ΔΕΘ (Πύλη Εμπορίου) θα γίνει προσυγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 18.00 θα γίνει η συγκέντρωση για την πορεία του ΚΚΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί και στις φετινές κινητοποιήσεις, στη φύλαξη των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ώστε να αποφευχθεί να λειτουργήσουν ως «ορμητήρια» ατόμων που ενδεχομένως να έχουν στόχο τη δημιουργία επεισοδίων.

Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η φύλαξη και σε κρατικά κτήρια, προξενεία και σημεία όπου, βάση του επιχειρησιακού σχεδιασμού, κρίνονται ότι μπορεί να αποτελέσουν στόχο για καταδρομικές επιθέσεις.

Επί ποδός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα υπάρχουν χιλιάδες αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ στους δρόμους θα βρίσκονται και διμοιρίες από κοντινές περιοχές. Παράλληλα με την έντονη αστυνομική παρουσία, αυξημένοι θα είναι και οι προληπτικοί έλεγχοι που θα γίνονται στο κέντρο της πόλης.

Επιπλέον, στον ουρανό της Θεσσαλονίκης θα πετούν ελικόπτερο και drone της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία θα μεταφέρουν συνεχώς εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκεται και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να επέμβει εάν ξεσπάσουν επεισόδια και κριθεί απαραίτητο.

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα βρίσκονται διαρκώς και δυνάμεις της Τροχαίας Υπηρεσίας, τόσο για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων – ειδικά τις ώρες που θα κλείσουν κεντρικοί δρόμοι της πόλης κατά τη διάρκεια των πορειών, όσο και για την απομάκρυνση σταθμευμένων οχημάτων σε περιπτώσεις που θα κριθεί αναγκαίο.

Κλειστό το ΑΠΘ

Λόγω της επετείου του Πολυτεχνείου, από το μεσημέρι της Τρίτης έως και την Πέμπτη, δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στο Αριστοτέλειο. Επίσης, την Τετάρτη 16/11/2022 από τις 6.30 π.μ. έως και την Παρασκευή 18/11/2022 στις 7.00 π.μ. δεν λειτουργούν οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, ενώ από την Τρίτη 15/11/2022 και ώρα 17.00 έως και την Παρασκευή 18/11/2022 στις 6.30 π.μ. απαγορεύεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων εντός του πανεπιστημιακού campus.

Οι οδηγίες του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης παίρνοντας μέτρα για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου:

«Με σκοπό την αποτροπή κάθε παραβατικής ενέργειας, παρακαλούνται όλοι οι καταστηματάρχες, να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των καταστημάτων τους με όλα τα ενδεδειγμένα μέσα, καθώς και για την απομάκρυνση εξωτερικά αυτών, πάσης φύσεως υλικών ή απορριμμάτων, τα οποία δύνανται να χρησιμοποιηθούν και μπορεί να προκαλέσουν σωματικές βλάβες ή υλικές ζημιές και φθορές.

Οι κάδοι σκουπιδιών μαζεύονται από την Τρίτη 15/11/2022. Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι καταστηματάρχες να μην τοποθετήσουν απορρίμματα ή άλλα υλικά μπροστά στα καταστήματά τους.

Συγκεκριμένα, προτείνονται στα μέλη μας τα κάτωθι μέτρα ασφαλείας για εκείνη τη μέρα:

-Να μην βγάλουν απορρίμματα και να απομακρύνουν αυτά, αν υπάρχουν μπροστά από τα καταστήματά τους.

-Να ανεβάσουν τις τέντες των καταστημάτων τους

-Να ενεργοποιήσουν τα στόρια, ή οτιδήποτε άλλο προστατευτικό διαθέτει το κατάστημα, μετά το κλείσιμο

-Να μην κάνουν χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων την συγκεκριμένη μέρα και, αν είναι δυνατόν, να τα απομακρύνουν από το κέντρο

-Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με βάση τον σχεδιασμό της Αστυνομίας, την Πέμπτη 17/11/2022 οι δρόμοι θα κλείσουν στις 5μ.μ.

Οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν τα καταστήματά τους, αυτοβούλως, πιο νωρίς εκείνη τη μέρα, εφόσον κρίνουν ότι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια των καταστημάτων και των υπαλλήλων τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

To Top