Θεσσαλονικιός γιατρός στη γραμμή του πυρός (photos)

Στη γραμμή του πυρός ανάμεσα σε τζιχαντιστές και Κούρδους, εκεί όπου οι βόμβες πέφτουν δίπλα στους καταυλισμούς των προσφύγων και οι άνθρωποι ζουν μόνο με το όνειρο της επιβίωσης, βρέθηκε ένας Θεσσαλονικιός γιατρός, ο Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος ως μέλος ειδικής  αποστολής από τους Γιατρούς του Κόσμου.
Ο ειδικευόμενος ψυχίατρος μαζί με τον οδοντίατρο Νικίτα Κανάκη και την παιδίατρο και πρόεδρο των Γιατρών του Κόσμου Λιάνα Μαΐλλη, ταξίδεψαν τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου, μέχρι τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, για να συνδράμουν με ανθρωπιστική βοήθεια στους καταυλισμούς των Κούρδων προσφύγων της Συρίας. Η ομάδα επέστρεψε στην Ελλάδα μόλις πριν από μια βδομάδα με μια βαλίτσα αναμνήσεις και εμπειρίες ζωής.
Στη συνοριογραμμή, μια ανάσα από τις εχθροπραξίες, έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο περίπου 200.000 πρόσφυγες εξουθενωμένοι από τον πόλεμο που πλήττει το Κομπάνι και ολόκληρη τη Συρία. Εκεί βρέθηκαν οι τρεις τολμηροί γιατροί προσπαθώντας να ενισχύσουν τους καταυλισμούς με απλά αλλά σημαντικά εφόδια. Υπάρχουν περίπου επτά διαφορετικοί καταυλισμοί, ο καθένας από τους οποίους έχει έως και 30.000 πρόσφυγες, ενώ το 70% των προσφύγων αποτελείται από γυναικόπαιδα, με πολλές από τις γυναίκες να είναι έγκυες.
Ένα μήνα πριν την αποστολή που συμμετείχε ο κ. Διαμαντόπουλος, είχε προηγηθεί μια διερευνητική αποστολή από τους Γιατρούς του Κόσμου προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι ανάγκες των προσφύγων. Οι Κούρδοι πρόσφυγες, όπως προέκυψε, είχαν ανάγκη από τα πιο απλά πράγματα, όπως κουβέρτες και τροφές.
Η ομάδα έμεινε για πέντε ολόκληρες μέρες στην Σαλιούρφα, μια πόλη κοντά στα σύνορα, και κάθε μέρα επικεπτόταν τους καταυλισμούς, όπου υπήρχε πραγματικό ανθρωπιστικό πρόβλημα.
To Top