“Θηλιά” η ακρίβεια: 20% πάνω το κοτόπουλο, αυξήσεις στις μεταφορές, πλαφόν στα σούπερ μάρκετ! (videos)

“Θηλιά” η ακρίβεια: 20% πάνω το κοτόπουλο, αυξήσεις στις μεταφορές, πλαφόν στα σούπερ μάρκετ!

Πιο αναλυτικά:

Αυξήσεις στην αγορά: 20% ακριβότερο το κοτόπουλο! Όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ:

 

Υπό τον φόβο της επισιτιστικής κρίσης και των ελλείψεων τροφίμων η κυβέρνηση βάζει στο «μικροσκόπιο» ορισμένες κατηγορίες προϊόντων που ενδεχομένως εκλείψουν και ακριβύνουν εξαιτίας του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. Τα σούπερ μάρκετ, παράλληλα, καλούνται εντός 48 ωρών να δηλώσουν τα αποθέματα των 7 επίμαχων κατηγοριών και προχωρούν σε επιβολή πλαφόν σε συγκεκριμένα προϊόντα.

Οι μεγάλες αλυσίδες επέβαλαν αρχικά «κόφτες» στα ηλεκτρονικά τους καταστήματα βάζοντας στη «μαύρη» λίστα ηλιέλαια και τα πιο δημοφιλή άλευρα, ενώ σύμφωνα με την «Καθημερινή» έχουν ήδη προχωρήσει σε περιορισμούς και στα φυσικά καταστήματα.

Εκτός από τα ηλιέλαια και τα άλευρα στον κατάλογο με τις πιθανές ελλείψεις, τα σούπερ μάρκετ πρόσθεσαν και τη ζάχαρη, για την οποία παρακολουθήσαμε σκηνές πανικού στη Ρωσία, όπου τελείωναν τα αποθέματα.

Σε αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που θα κυμαίνονται περίπου στο 10% με 12%, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ολοένα αυξανόμενο λειτουργικό κόστος των πλοίων από τις αυξήσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχουν προχωρήσει ήδη κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρείες από 18/3, ενώ η αύξηση αυτή σε κάποιες άλλες εταιρείες θα περάσει στα εισιτήρια από 1ης Απριλίου. Σημειώνεται ότι το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας, παράδοσης Μαΐου, έκλεισε στις 21/3 με ισχυρή άνοδο, στα 115,62 δολάρια το βαρέλι (+7,12% σε σύγκριση με την Παρασκευή), στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα ημέρες, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI), παράδοσης Απριλίου, κατέγραψε επίσης σημαντική άνοδο 7,08% και έκλεισε στα 112,12 δολάρια το βαρέλι.

Όπως ανέφεραν στελέχη ακτοπλοϊκών εταιρειών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο τόνος πετρελαίου Fuel Oil (FO), για ένα συμβατικό πλοίο της ακτοπλοΐας, από τα 600 δολάρια τον τόνο που ήταν το Δεκέμβριο του 2021 άγγιξε χθες 21/3/2022 περίπου τα 1.050 ευρώ το τόνο ενώ τα 750 δολάρια τον τόνο είχε αγγίξει φέτος στις 11/3 το καύσιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο Fuel Oil (FO).

To Top