Θρίλερ με τη δηλητηρίαση Αμπράμοβιτς – Τα σενάρια (video)

Μυστήριο με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς μετά τις πληροφορίες ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος εμφάνισε συμπτώματα δηλητηρίασης. Τι λένε οι ειδικοί και τι υποστηρίζουν ανώτεροι αξιωματούχοι.

Μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που μετέδωσε την είδηση ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αλλά και Ουκρανοί διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα δηλητηρίασης, εκπρόσωπος του Ρώσου δισεκατομμυριούχου έσπευσε επιβεβαιώνει την πληροφορία.
Παρόλα αυτά, δεν αποκαλύπτει περισσότερα ως προς το ποιος θεωρείται ότι στοχοποίησε τον δισεκατομμυριούχο και τα δύο ανώτερα μέλη της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Δύσης που εξέτασαν το περιστατικό, είναι ακόμη δύσκολο να προσδιοριστεί εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από χημικό ή βιολογικό παράγοντα ή από κάποιο είδος επίθεσης προερχόμενης από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Ειδικοί στα χημικά όπλα εκτιμούν ότι υπήρξε εσκεμμένη χρήση «χημικού στοιχείου». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, ο ειδικός επί του χημικού πολέμου Hamish De Bretton-Gordon δήλωσε πως «είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ‘περιβαλλοντικά αίτια’ προκάλεσαν τέτοιου είδους συμπτώματα». Ο Hamish De Bretton-Gordon αναφερόταν στην ερυθροφθαλμία, την επίμονη και επώδυνη δακρύρροια, την ξηροδερμία και την απολέπιση που εκδηλώθηκε -πάντα σύμφωνα με τις φήμες- στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και τουλάχιστον άλλα δύο άτομα.

Δημοσιογράφος του Guardian έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: Μια πηγή με άμεση γνώση μόλις μου επιβεβαίωσε τις αναφορές του WSJ/Bellingcat ότι ο Αμπράμοβιτς υπέφερε από συμπτώματα δηλητηρίασης. «Ο Ρομάν έχασε την όρασή του για αρκετές ώρες» και νοσηλεύτηκε στην Τουρκία, είπε η πηγή».

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, ο πρώην ιδιοκτήτης της Τσέλσι, καθώς και μέλη της ουκρανικής αποστολής εμφάνισαν ύποπτα συμπτώματα μετά τη συνάντηση των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Κίεβο.

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα που του εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να σχολιάσει το θέμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αμπράμοβιτς και οι διαπραγματευτές εμφάνισαν συμπτώματα όπως κοκκίνισμα στα μάτια, συνεχή και οδυνηρή δακρύρροια και ξεφλούδισμα στο δέρμα των χεριών και του προσώπου.

Η κατάσταση όλων τους, συμπεριλαμβανομένου και του Τάταρου βουλευτή από την Κριμαία Ουμέροφ, πλέον έχει βελτιωθεί και δεν κινδυνεύει η υγεία τους.

Η ερευνητική δημοσιογραφική ομάδα Bellingcat ανέφερε ότι ειδικοί που μελέτησαν το συμβάν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο κατά πάσα πιθανότητα για «δηλητηρίαση με άγνωστο χημικό όπλο». Η δόση και το είδος της τοξίνης που χρησιμοποιήθηκε δεν ήταν αρκετή για να απειλήσει τη ζωή των θυμάτων και μάλλον στόχος ήταν «να τρομοκρατηθούν» και όχι να τους προκαλέσουν «μόνιμη βλάβη». «Τα θύματα είπαν ότι δεν γνώριζαν ποιος μπορεί να επωφελείτο από μια επίθεση» εναντίον τους, πρόσθεσε η Bellingcat.

To Top