Θρυλικές φανέλες στον ουρανό, με κορυφαία όλων του “πρώτου των πρώτων” Νίκου Γκάλη! (photos+videos)

Με αφορμή την απόσυρση της φανέλας του θρυλικού Γιώργου Αμερικάνου από την ΑΕΚ, το Onsports παραθέτει τις σημαντικές περιπτώσεις αθλητών που οι ελληνικές ομάδες τους τίμησαν με τον ξεχωριστό αυτό.

ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

gkalis

Ο Άρης σε μια αξέχαστη βραδιά στο Αλεξάνδρειο -και πλέον Nick Galis Hall- σχεδόν δύο χρόνια πριν, απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 6 και ο… Θεός έκλαψε. Τα λόγια είναι περιττά για τον άνθρωπο που έβαλε για τα καλά το μπάσκετ στη ζωή μας.

 

ΑΛΦΟΝΣΟ ΦΟΡΝΤ

fornt

O μεγάλος Αλφόνσο Φορντ έχασε τη «μάχη» με την λευχαιμία στα 33 του χρόνια και το ευρωπαϊκό μπάσκετ έγινε πιο φτωχό. Ο Παπάγου, η ομάδα που έφερε τον Αμερικανό στην Ελλάδα, σε μια εκδήλωση που ράγισαν καρδιές απέσυρε προς τιμήν του φανέλα με το νούμερο 9, ενώ στην ίδια κίνηση προέβη και το Περιστέρι αφού εκεί μεγαλούργησε (1999-2001).

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΛΒΕΡΤΗΣ

alvertis

Από την λίστα αυτή φυσικά δε θα μπορούσε λείψει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος τίμησε το 2009 τον Φραγκίσκο Αλβέρτη. Στο φιλικό με την ΤΣΣΚΑ, η φανέλα με το νούμερο 4 σηκώθηκε στον ουρανό του κατάμεστου ΟΑΚΑ προς τιμήν του ιερού τοτέμ των “πράσινων”, που επί 19 συναπτά έτη σήκωσε 25 τίτλους!

BONUS

Δεν πρέπει να λησμονήσουμε και ακόμα δύο περιπτώσεις απόσυρσης φανέλας που στην Ελλάδα αγαπήσαμε. Τον Ντράζεν Πέτροβιτς, τον «Μότσαρτ του μπάσκετ» που είχε θανατηφόρο τροχαίο το καλοκαίρι του 2003, λίγο πριν φορέσει τα πράσινα του Παναθηναϊκού και οι Νιού Τζέρσι Νετς απέσυραν το νούμερο 3.

Οι Σακραμέντο Κινγκς, επίσης, απέσυραν τη φανέλα με το νούμερο 16 για χάρη του Πέτζα Στογιάκοβιτς που «μπουσούλησε» στον ΠΑΟΚ και πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ κατακτώντας και το δακτυλίδι του Πρωταθλητή με τους Ντάλας.

stojakovic2

 

To Top