Ιδού το ποδοσφαιρικό “μνημόνιο” με όρο για το άρθρο 99!

Πολύς λόγος έγινε περί της συμφωνίας ΕΠΟ-Σούπερ Λίγκας-ΠΣΑΠ που επήλθε μετά από διαπραγματεύσεις εβδομάδων κι από πολλούς αποκαλείται το «μνημόνιο του ποδοσφαίρου».

Με τη συμφωνία μεταξύ των σχετικών με το ποδόσφαιρο θεσμικών φορέων επιχειρείται μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα που προκύπτουν λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.

Η εφημερίδα «SportDay» παρουσίασε τις λεπτομέρειες:

Η υπόθεση αφορά τις ρυθμίσεις που θα γίνουν, ώστε να διευκολυνθούν οι σύλλογοι με την επιμήκυνση των δόσεων καταβολής οφειλών και αφετέρου να είναι κανονιστικά διασφαλισμένοι οι ποδοσφαιριστές για τα χρήματα που τους οφείλονται.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες θα μπει και ειδικός όρος στη σύμβαση κατόπιν επιθυμίας της ΕΠΟ, με βάση τον οποίο οι επικείμενες ρυθμίσεις δεν θα ισχύσουν για ομάδες που επιλέγουν να προσφύγουν στο άρθρο 99.

Η Ομοσπονδία ως γνωστόν θεωρεί ότι τέτοιες προσφυγές συνιστούν παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο και ως εκ τούτου διαφωνεί με αυτές. Ο Άρης ήθελε μεγαλύτερη επιμήκυνση δόσεων, αλλά σε ΕΠΟ και Λίγκα υπεραμύνονται των ενεργειών τους και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία που επετεύχθη είναι ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει προς διευκόλυνση των συλλόγων. 

Ας δούμε τι ακριβώς προβλέπει η (κλιμακωτή) συμφωνία.

1. Για οφειλές από ΠΑΕ προς ποδοσφαιριστή ή ποδοσφαιριστές που κυμαίνονται από 100.000 μέχρι 200.000 ευρώ θα προβλέπονται μέχρι και 33 δόσεις για την εξόφληση.

2. Για οφειλές από 200.000 ευρώ μέχρι 300.000 ευρώ θα προβλέπονται μέχρι 40 δόσεις. Για οφειλές που ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ θα υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης έως και σε 45 δόσεις.

3. Όπως ισχύει το κλιμακωτό σύστημα προς τα πάνω, έτσι ισχύει και προς τα κάτω. Δηλαδή για ποσά που είναι μικρότερα των 100.000 ευρώ μειώνονται ανάλογα και οι δόσεις.

Αυτά προβλέπει η συμφωνία σε ό,τι έχει να κάνει τις διευκολύνσεις προς συλλόγους για τις οφειλές προς ποδοσφαιριστές. Από κει και πέρα αναμένεται να περιλαμβάνει και κάποια άλλα θέματα που έχει ζητήσει το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, προκειμένου να υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Επί παραδείγματι, στην ανακοίνωση-προαναγγελία του συμβουλίου της Λίγκας ένα από τα θέματα που αναφέρονται είναι το εξής: «Ενημέρωση από εκπροσώπους της Εταιρείας “Ευρωπαϊκή Πίστη” αναφορικά με ζητήματα ασφάλισης ποδοσφαιριστών». Την ολοκλήρωση της συμφωνίας Λίγκας – ΠΣΑΠ με τις ευλογίες της ΕΠΟ είχε προαναγγείλει πριν από λίγες ημέρες ο Γιώργος Σαρρής σε συνέντευξή του στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6.
Αφότου επικυρωθεί επίσημα η συμφωνία Λίγκας – ΠΣΑΠ θα επικυρωθεί συνολικά και από την ΕΠΟ στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 του μήνα.

Ένα άλλο θέμα που βρίσκεται στην ατζέντα της Ομοσπονδίας είναι αυτό του πριμ πρόκρισης στο Μουντιάλ. Η θέληση της ΕΠΟ είναι να υπάρχει ένας διαχωρισμός 60%-40% με το 60% να πηγαίνει στην ΕΠΟ και το 40% στους ποδοσφαιριστές (μεικτά και στις δύο περιπτώσεις).

Οι παίκτες θέλουν περίπου 50-50 και δεν αποκλείεται τελικά οι δύο πλευρές να τα βρουν κάπου στη μέση, δηλαδή 55% η ΕΠΟ και 45% οι ποδοσφαιριστές. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτό το θέμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα.

To Top