slideshow-2

Ιστορικό ντοκουμέντο: Η μάχη Γκάλης – Τζόρνταν στο Αλεξάνδρειο (video)

Πολύς λόγος γίνεται για το ντοκιμαντέρ του Μάικλ Τζόρνταν, Νίκος Γκάλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησαν για την στιγμή που αντιμετώπισαν το North Carolina και αξίζει τον κόπο να θυμηθούμε ένα ιστορικό ντοκουμέντο.

Η… μάχη του Γκάλη με τον Τζόρνταν το 1983, στο Αλεξάνδρειο. Ο Air είχε έρθει τότε στην Ελλάδα με το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, έπειτα από πρόσκληση της ΕΟΚ για δύο φιλικά παιχνίδια με την Εθνική Ελλάδας.

Ο ένας αγώνας έγινε στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν είχε αγωνιστεί ο Γιαννάκης και ο άλλος στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, στο οποίο δεν έπαιξε ο Γκάλης.
Από το πρώτο ματς υπάρχει το βίντεο από την κάμερα της εξέδρας που κάλυπτε το ματς για λογαριασμό του προπονητή της Βόρειας Καρολίνας, Ντιν Σμιθ.

Στον αγώνα νίκησαν οι Ταρ Χιλς με 100-83, ο Τζόρνταν πέτυχε 34 πόντους και ο Γκάλης 24. Ο Τζόρνταν τότε είχε δηλώσει για τον Γκάλη: “Είναι ένας πλήρης παίκτης. Δεν περίμενα να δω έναν τέτοιο σκόρερ από την Ευρώπη, ειδικά από τη χώρα σας”.

 

Αθήνα, 1983: Η Εθνική αντιμετωπίζει το φημισμένο North Carolina στο κλειστό του Σπόρτιγκ, στα Ανω Πατήσια. Super Star…

Gepostet von NBA Hellás am Montag, 31. August 2015

Η περιγραφή του βίντεο που ανέβασε ο λογαριασμός του YouTube “NickGalis Archive”.

“Το περίφημο παιχνίδι ανάμεσα στην Εθνική και το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, το Νοέμβρη του 1983, και συγκεκριμένα το ένα από τα δύο. Ο 20χρονος δευτεροετής Μάικλ Τζόρνταν, με το 23 από τότε, πάτησε ελληνικό έδαφος και αντιμετώπισε τον Νίκο Γκάλη, με το 7 στην πλάτη! Το βίντεο δεν είναι από τηλεοπτική μετάδοση. Είναι η λήψη από βιντεοκάμερα της εποχής η οποία προοριζόταν αποκλειστικά για το αρχείο του προπονητή της Βόρειας Καρολίνας Ντιν Σμιθ, και υπάρχει μόνο στα αρχεία του Πανεπιστημίου. Η εικόνα βέβαια είναι πολύ καθαρή και ευκρινής, αλλά δεν υπάρχει ήχος, και φυσικά μετάδοση. Το ματς είναι ολόκληρο, απλά έχουν κοπεί τα κενά διαστήματα όπου δεν παιζόταν παιχνίδι! Όπως και να χει….πιστεύω ότι είναι συλλεκτικό και ιστορικό παιχνίδι, κι ακόμη και μια τέτοια λήψη είναι καλύτερη από το τίποτα!

Στα αγωνιστικά τώρα, με την Εθνική δεν αγωνίστηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος είχε μείνει στην Αθήνα. Στο ματς της επόμενης ημέρας στο κλειστό του Σπόρτιγκ όμως, ο Νικος Γκάλης δεν ταξίδεψε από Θεσσαλονίκη και ο Παναγιώτης Γιαννακης αγωνίστηκε. Ο Γκάλης σκόραρε 24 πόντους ενώ ο Τζόρνταν 34, ο οποίος αργότερα δήλωσε, «Είναι ένας πλήρης παίκτης. Δεν περίμενα να δω έναν τέτοιο σκόρερ από την Ευρώπη, ειδικά από τη χώρα σας». Η North Carolina επικράτησε της Εθνικής μας με 100-83. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε παρά…Michael and Nick on fire!”.

To Top