ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ιτούρμπε: Ο Παραγουανός “Μέσι” που αναζητεί τη “γη της (ποδοσφαιρικής) επαγγελίας” (photos)

Ο Χουάν Μανουέλ Ιτούρμπε δεν είναι απλός ένας ποδοσφαιριστής. Δεν είναι ένα τούρμπο όπως τον αποκαλούν, είναι μια ποδοσφαιρική προσωπικότητα η οποία συζητιέται από τα 17 του, καθώς πρόλαβε να πραγματοποιήσει τρεις μεταγραφές, να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Αργεντινής – Παραγουάης και να τον χαρακτηρίσουν ως τον “νέο Μέσι”.

Όλα ξεκίνησαν στις 6 Ιουνίου του 1993 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Τότε τον έφεραν στον κόσμο οι Παραγουανοί γονείς του, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εργαστούν σε άλλη χώρα μακριά από την πατρίδα τους λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν. Τα πράγματα άλλαξαν και ο Ιτούρμπε έπρεπε μαζί με τους γονείς του (Χουάν ντελ Καρμέν Ιτούρμπε και Μίριαμ Μαμπέλ Αρέβαλος) να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Ο μικρός Ιτούρμπε δεν είχε λόγο. Του ήταν αρκετό να παίζει και να κλωτσάει μπάλες στις στις φτωχογειτονιές της Ασουνσιόν.

Ωστόσο, γρήγορα ξεχώρισε με το ποδοσφαιρικό του ταλέντο από τα υπόλοιπα παιδιά. Έτσι πήγε στις ακαδημίες της Σέρο Πορτένιο για τα πρώτα του βήματα. Η εξέλιξή του ήταν άμεση, καθώς πήγε στις Κ15 και Κ16. Εκεί, ο Πέδρο Τρόλιο διέκρινε το “άστρο” του νεαρού και δεν δίστασε να του δώσει την ευκαιρία να παίξει για πρώτη φορά ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο σε ηλικία 16 ετών και 24 ημερών. Ηταν η 28η Ιουνίου του 2009, απέναντι στην Λιμπερτάδ, για την 21η αγωνιστική της Division Profesional.

ΟΛΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΟΥ

Με το που φόρεσε τη φανέλα της Σέρο Πορτένιο κι έδειξε κάποιες πτυχές του ταλέντου του, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ρόμα και η Τότεναμ τον έβαλαν στο “μικροσκόπιό” τους. Λίγο αργότερα, πήραν σειρά Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γουέστ Χαμ. Η αντίδραση του προέδρου του παραγουανικού συλλόγου, Χουάν Χοσέ Σάπαγ, ήταν άμεση, υπογραμμίζοντας ότι ο ποδοσφαιριστής δεν θα πουληθεί μέχρι να εκπληρώσει τις προσδοκίες εντός των τειχών, τόσο με τον σύλλογό του, όσο και με τις “μικρές” εθνικές ομάδες της Παραγουάης (μέσα στο 2009 κατά σειρά βρέθηκε στις Κ17, Κ18 και Κ20) στις οποίες ήταν αναπόσπαστο μέλος.

Η ρήξη δεν άργησε να έρθει. Ηταν Μάρτης του 2010. Ο πατέρας του αλλά και ο μάνατζέρ του, του είπαν να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στη Σέρο Πορτένιο προκειμένου να διασφαλίσει την αγωνιστική του άνοδο. Κάτι το οποίο δεν έγινε, με τη διοίκηση να του απαντά πως “θα σε βάλουμε στον… πάγο αν συνεχίσει έτσι”. Ο Σάραγ κατηγόρησε μάλιστα τον μάνατζερ Γκουστάβο Μασκάρντι και τον “θρύλο” του ποδοσφαίρου της Παραγουάης, Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, πως υποκινούν τον νεαρό και τους γονείς του.

Και κάπου εδώ έρχεται το επόμενο βήμα. Την ώρα που τον περιμένουν στην εθνική Κ20 για προπονήσεις, ο Ιτούρμπε αποφάσισε να αποχωρήσει από τη χώρα, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τόσο την Σέρο Πορτένιο, όσο και την Παραγουάη. Επέστρεψε στην Αργεντινή, της οποίας είναι πολίτης, μιας κι εκεί ισχύει νόμος που επιτρέπει την αυτόματη πολιτογράφιση ενός νεογέννητου, λόγω της συχνής μετανάστευσης. Η ομοσπονδία της χώρας διαπίστωσε αυτήν την έλευση και δεν έχασε ούτε στιγμή.

Προσκάλεσε τον Ιτούρμπε για ορισμένες προπονήσεις και του έδωσε εισιτήρια να ακολουθήσει την αποστολή της χώρας στην Πρετόρια, όπου θα προετοιμαζόταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Αυτό ήταν. Πραγματοποιώντας προπονήσεις υπό τις οδηγίες όλων αυτών των “αστέρων” της “αλμπιτσελέστε”, ο νεαρός Ιτούρμπε συνειδητοποίησε πως το μέλλον του βρισκόταν στην βιολογική πατρίδα του.

Ο Σέρχιο Μπατίστα, τότε προπονητής της ομάδας Κ20 της Αργεντινής, τον πήρε στις τάξεις του, έχοντας αποκτήσει, πλέον, το παρατσούκλι “νέος Μέσι”, από τους δημοσιογράφους που τον παρακολούθησαν να προπονείται μαζί με τον άσο της Μπαρτσελόνα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Συγκρούστηκε, αλλά δεν λύγισε. Ούτε τα έχασε όταν τον αποκάλεσαν για πρώτη φορα “μικρό ψύλλο”. Το αντίθετο. Αυτό τον βοήθησε να βρει ομάδα στην Αργεντινή. Η Κιλμές τον ενέταξε στο δυναμικό της, παρ’ όλα αυτά, δεν κατάφερε ποτέ να του εξασφαλίσει επαγγελματικό συμβόλαιο. Η Σέρο Πορτένιο επενέβη και μέσω της FIFA ακύρωσε τη συμφωνία με την Κιλμές. Μέχρι να βγει η οριστική απόφαση, ο Ιτούρμπε είχε δικαίωμα μόνο να προπονείται με τη νέα ομάδα του και τον Ιανουάριο του 2011 επέστρεψε στην Παραγουάη για λογαριασμό της Σέρο Πορτένιο.

ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΟΠΩΣ Ο ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Το καθήκον τον κάλεσε. Το Πρωτάθλημα Νότιας Αμερικής Κ20 στο Περού ήταν προ των πυλών και ο 17χρονος τότε Ιτούρμπε κλήθηκε να επιλέξει. Η διοργάνωση τον βρήκε να φορά τη φανέλα της “αλμπιτσελέστε” και πραγματικά ξεχώρισε με 3 γκολ και εξαιρετικές εμφανίσεις, έστω κι η ομάδα στο σύνολό της κυμάνθηκε στη μετριότητα, έστω κι αν κατετάγη 3η. Το τέρμα του, δε, κόντρα στη Χιλή, όπου ξεκίνησε την προσπάθειά του σχεδόν από τη σέντρα του γηπέδου, χαρακτηρίστηκε εφάμιλλο αυτών του Ντιέγκο Μαραντόνα και του Μέσι.

Η επιστροφή στην ομάδα μετά το τέλος των διεθνών υποχρεώσεων, τον Φεβρουάριο του 2011, τον βρήκε να δηλώνει πιστός στην Σέρο Πορτένιο και να φιλάει το σήμα στη φανέλα κατά τον πανηγυρισμό των δύο τερμάτων που σημείωσε στη νίκη 5-2 επί της Κόλο Κόλο, στο πρώτο παιχνίδι του μετά την επάνοδο στην Παραγουάη. Η πρόταση από την Πόρτο ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Ο Ιτούρμπε την αποδέχθηκε με χαρά, ωστόσο θα έπρεπε να περιμένει μερικούς μήνες, μέχρι να αποκτήσει τη δυνατότητα υπογραφής επαγγελματικού συμβολαίου. Μέχρι να ενηλικιωθεί, τον Ιούνιο του 2011, αγωνιζόταν στη Σέρο Πορτένιο, την ομάδα των παιδικών χρόνων του, με την οποία είχε αποκαταστήσει τις σχέσεις. “Εάν μπορούσα να παραμείνω στη Σέρο για ακόμα ένα χρόνο, θα το έκανα δίχως αμφιβολία”, είχε δηλώσει.

ΓΙΑΤΙ “ΝΕΟΣ ΜΕΣΙ”;

Το ότι τον αποκάλεσαν “νέο Μέσι” δεν τον χάλασε. Του έφτιαξε την ψυχολογία, του ανέβασε το ηθικό. Τα χαρακτηριστικά του άλλωστε μοιάζουν με τον Αργεντινό αστέρα της Μπαρτσελόνα. Βραχύσωμος, μόλις 1,69μ., ακριβώς όσο και ο Μέσι. Ταχύτατος, ευλύγιστος και δημιουργικός στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Χρησιμοποιεί το χαμηλό κέντρο βάρους για να αλλάζει εύκολα πορεία και να ξεγελά τους αντιπάλους, μία κίνηση βγαλμένο από το εγχειρίδιο του… αυθεντικού “ψύλλου”.

Διαθέτει ντρίμπλα και καλή πάσα, καθώς και τη δυνατότητα να αγωνίζεται τόσο πίσω από τους επιθετικούς, όσο και στις 2 πτέρυγες. Είναι πιο δυνατός στην μπάλα από όσο ο Μέσι, ωστόσο δεν μπόρεσε να αντέξει ως φορ περιοχής και δή όταν ήρθε στην Ευρώπη. Δεν διαθέτει και το ιδανικό τελείωμα στις φάσεις και φυσικά υστερεί στις κεφαλιές.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ

Μετά την Πόρτο το ευρωπαϊκό του άλμα γίνεται στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Ελλάς Βερόνα κι έπειτα στη Ρόμα. Εκεί παίζει… μπαλάρα και κάνει το κοινό της γείτονας χώρας να παραμιλά. Δεν είναι τυχαίο πως από την Ελλάς Βερόνα, ο Φίλιπο Ιντζάγκι προσπάθησε να τον φέρει στη Μίλαν για να τον “κολλήσει” στο 4-3-3.

Μια μεταγραφή που δεν έγινε ποτέ! Από τη Ρόμα έρχεται ο δανεισμός στην αγγλική Μπόρνμουθ, έπειτα η ιταλική Τορίνο, ακολουθεί η Τιχουάνα για να έρθει και πάλι η ποδοσφαιρική του αναγέννηση στην Πούμας του Μεξικό μέχρι τον τελευταίο του σταθμό την Πατσούκα. Πλέον στον Άρη επιθυμεί να βρει τη γη της επαγγελίας.

 

 

To Top