Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε τα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Champions League από την Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «έχει βαρεθεί τις απαράδεκτες σκηνές βίας» που συνόδευσαν τους εορτασμούς για τον ευρωπαϊκό θρίαμβο της ομάδας του Λουίς Ενρίκε, ενώ έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσημης δεξίωσης για την ομάδα και το προπονητικό επιτελείο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου εξέφρασε την ανησυχία του για τα περιστατικά που άφησαν ένα άτομο νεκρό, εκατοντάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις σε όλη τη Γαλλία.
«Δυστυχώς, έχουμε δει, και αρνούμαι να συνηθίσω σε αυτό, απαράδεκτες σκηνές βίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία προς τους πρωταθλητές Ευρώπης. Ο Μακρόν επέμεινε ότι η βία στους δρόμους που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας «δεν είναι ποδόσφαιρο» καταδικάζοντας τα επεισόδια.
🔴🔴 #ÚLTIMAHORA de los Campos Elíseos. Los ultras del PSG destrozan París.
Balance de una noche de caos: 416 detenidos, ataques con morteros, policías heridos…
Del multiculturalismo ya hablamos otros día: Léenos aquí 👉🏻 https://t.co/k9Z33atAV6 pic.twitter.com/nb1xXyfP1E
— Incensurables (@Incensurables) May 31, 2026
Ήδη σχεδόν 800 συλλήψεις
Ο προσωρινός απολογισμός των επεισοδίων είναι ιδιαίτερα σοβαρός. Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα δύο βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, μεταξύ αυτών και ένας 17χρονος του οποίου η ζωή εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Επιπλέον, τραυματίστηκαν 57 αστυνομικοί και 219 συμμετέχοντες στους εορτασμούς, εκ των οποίων οκτώ σοβαρά.
CAOS EN PARÍS DURANTE CELEBRACIONES DEL PSG 🇫🇷
Lo que inició como una noche de alegría por el título de Champions League del PSG terminó en disturbios
saqueos y enfrentamientos con la policía en Francia Las autoridades reportaron más de 700 personas detenidas y decenas de heridos pic.twitter.com/l8iuDD4gNd— Radio Stereo Begonia (@BegoniaStereo) June 1, 2026
Το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει 780 συλλήψεις σε όλη τη χώρα, αριθμός αυξημένος κατά 32% σε σύγκριση με τις περσινές εορταστικές εκδηλώσεις. Από αυτές, οι 457 κατέληξαν σε αστυνομική κράτηση. Μόνο στο Παρίσι καταγράφονται 306 κρατήσεις, εκ των οποίων οι 81 αφορούν ανηλίκους, ενώ περίπου οι μισές από τις υπό διερεύνηση παραβάσεις σχετίζονται με επιθέσεις ή απόπειρες επιθέσεων κατά αστυνομικών.



