“Κάνουμε μια κρυστάλλινη προσπάθεια με θεμέλιο το καλό του Άρη”

Ο Λευτέρης Αρβανίτης μίλησε για όλους και για όλα εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το πλάνο που εφαρμόζεται στην ομάδα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΚΑΕ στον “Αγγελιοφόρο της Κυριακής”:

Στο τέλος της ημέρας, είστε ικανοποιημένος με την προσπάθεια που γίνεται στον Άρη;

“Να είσαι ικανοποιημένος στον Άρη δε γίνεται ποτέ. Εγώ θέλω να κερδίζουμε το πρωτάθλημα και να παίζουμε στην Ευρωλίγκα. Αλλά σε σχέση με την καταστροφική διοίκηση Δαμιανίδη και ό,τι παραλάβαμε, είμαστε σε καλό δρόμο. Προχωρήσαμε πολύ στο άρθρο 99, δικάζουμε στις 12 Δεκεμβρίου και ελπίζω ότι θα υπαχθούμε ώστε να μειωθούν τα χρέη και να διακανονιστεί η οφειλή προς το κράτος. Φτιάξαμε μια ομάδα, που πλέον αποτελεί περιουσία. Οι παίκτες αυτοί αξίζουν χρήματα, δεν είναι χρέη, είναι περιουσία που την κάναμε μόνοι μας. Δεν είχαμε και δεν έχουμε ιδιοκτήτη. Δημιουργήσαμε λοιπόν ένα κεφάλαιο, που θα είναι χρήσιμο τα επόμενα χρόνια”

Με ή χωρίς επενδυτή;

“Είτε μόνοι μας, είτε με επενδυτή. Μια εταιρία με συγκεκριμένα χρέη, που πληρώνονται, είναι εύκολο να προσελκύσει επενδυτή, όταν έχει αγοραστική αξία. Αν δε βρεθεί όμως επενδυτής, η ομάδα θα έχει κεφάλαιο για να αποπληρώνει τις οφειλές της και ταυτόχρονα να επενδύει για να δημιουργεί νέο κεφάλαιο σε στελέχη”.

Πώς πείστηκαν τα νέα παιδιά να μείνουν και πώς θα πειστούν κι άλλοι νεαροί να έρθουν στον Άρη;

“Είναι δύο περιπτώσεις. Όσοι ήταν στον Άρη, όπως ο Μποχωρίδης κι ο Βεζένκοφ, ήταν δικά μου παιδιά, τους ήξερα πολλά χρόνια. Είδαν στην πράξη πέρυσι ότι ο προπονητής τούς δίνει ρόλο. Αυτό βλέπουν και οι επόμενοι για να έρθουν. Ό, τι ο Άρης βασίζεται στα νέα παιδιά, ότι ο προπονητής τούς δίνει συμμετοχή. Δε λαϊκίζουμε, να παίζουν δυο λεπτά και να τελειώνουμε. Άνοιξε ο δρόμος και εξάλλου μετράει και η φανέλα και το όνομα. Μετράει η υγεία που βγάζει η ομάδα, ο προπονητής, η διοίκηση”.

Με τον Βαγγέλη Αγγέλου ταιριάξατε…

“Ταιριάξαμε… Αναλάβαμε και οι δύο στα δύσκολα. Εγώ μια καταχρεωμένη ομάδα στο χείλος του γκρεμού κι εκείνος μια ξένη ομάδα που δεν την είχε προετοιμάσει, αναλαμβάνοντας βαρύ έργο. Είναι δύσκολο, νομίζω δεν υπάρχει άλλη ομάδα στον κόσμο να το κάνει αυτό! Για μια τόσο μεγάλη ομάδα, με τόσα πολλά χρέη, να παίρνεις την ευθύνη να στηριχτείς μόνο σε Ελληνες παίκτες, σε νέα παιδιά, χωρίς ιδιοκτήτη! Ολοι επιλέγουν την εύκολη λύση. Ξένοι παίκτες, λεφτά, μάνατζερ, προπονητές και πάει λέγοντας. Αυτό μας έφερε στην κατάσταση που είμαστε. Βόλευε πολύ”.

Δεν υπάρχουν όμως στιγμές που θα θέλατε να είχατε στην ομάδα ξένους παίκτες;

“Οτι θα ήθελα να έχω δύο ποιοτικούς ξένους, θα το ήθελα. Ανταγωνιστικούς ξένους, για να χτυπάμε τίτλους. Πρέπει όμως να το καταλάβουμε. Πέρσι τελείωσαν κάτω από μας στη βαθμολογία ομάδες που είχαν έξι ξένους και τους άλλαξαν δύο και τρεις φορές. Έρχονται ξένοι χειρότεροι από τους Έλληνες. Προτιμώ λοιπόν ένα μοντέλο με Έλληνες νεαρούς, διεθνείς, παρά ξένους αμφίβολης αξίας από το καλάθι, που δε θα προσφέρουν. Μόνο έξοδα δημιουργούν. Θα ήταν εύκολο να λαϊκίζαμε και από την αρχή να φέρναμε ξένους. Αλλά έχω μια αρχή που δε θα την ακυρώσω ποτέ: Όχι χρήματα από τον Άρη, δε χρεώνω τον Άρη. Είναι λάθος τακτική αυτή, αποδείχτηκε στην πράξη. Τη χρονιά με τον Μπλατ και με ακριβούς ξένους, η ομάδα τερμάτισε 8η. Και την τελευταία χρονιά του Δαμιανίδη, με πολλούς ξένους, δε φτάσαμε ψηλά”.

Μπορεί λοιπόν να αποδώσει το μοντέλο με τους μικρούς;

“Είναι δύσκολο, αλλά θέλει υπομονή. Το 2001, όταν ήμουν στις ακαδημίες και στα παιδικό-εφηβικά, ο Λευτέρης (σ.σ. Μποχωρίδης) ήταν 9 ετών. Οταν το πιστεύεις, θέλει υπομονή και σκληρή δουλειά. Πρέπει να ωριμάσουν. Μπορεί και με την προσθήκη ενός, δύο ποιοτικών ξένων να φτάσουμε στο στόχο πιο εύκολα. Οχι όμως να κοροϊδεύουμε τον κόσμο”.

Τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον κόσμο του Άρη ποια είναι;

“Ο κόσμος είναι ικανοποιημένος, φτάσαμε τα 1.600 εισιτήρια διαρκείας και ο αριθμός αυξάνεται. Ο κόσμος ανταποκρίνεται, στηρίζει την ομάδα. Τα μηνύματα είναι τα καλύτερα. Βέβαια, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι καχύποπτοι. Είτε επειδή δε γνωρίζουν την αλήθεια, είτε επειδή επηρεάζονται από ανώνυμες πηγές, από φημολογίες που δε γνωρίζεις από πού προέρχονται και πού αποσκοπούν. Πάντως ο κόσμος του Αρη αγκαλιάζει την προσπάθεια”.

Η εκδήλωση του Νίκου Γκάλη πόσο βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση;

“Πάρα πολύ. Ο Νίκος έρχεται όλο και πιο κοντά. Είναι τεράστιο κεφάλαιο για τον Άρη, αναξιοποίητο, δείχνει ότι θέλει να βοηθήσει και αγαπάει την ομάδα, χωρίς να ζητάει το παραμκρό. Αυτό θέλω να το τονίσω ιδιαίτερα. Είναι πάντα δίπλα μας και θέλει μόνο να προσφέρει. Είναι τεράστιος ο Νίκος Γκάλης. Οφείλουμε να έχουμε υπομονή μαζί του και να κάνει αυτό που εκείνος θέλει”.

Σας έχει πει τι θέλει, τι σκέφτεται;

“Όχι, δεν ξέρω τι θέλει. Πρέπει να περιμένουμε”.

Η πρόσφατη κλήρωση στο Κύπελλο Ελλάδας, που έφερε στο δρόμο του Άρη στον ημιτελικό τον Πανιώνιο, αλλάζει τα πλάνα σας;

“Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το Κύπελλο. Εχουμε καιρό μπροστά μας. Θέλαμε την κλήρωση στην έδρα μας, με όποια ομάδα και να παίζαμε, γιατί έτσι κι αλλιώς θα παλεύαμε και θα παλέψουμε για την πρόκριση στον τελικό. Ο Αρης είναι τεράστια ομάδα, η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Αλλά ακόμη είναι νωρίς για το Κύπελλο”.

Υπάρχει σκέψη για ενίσχυση της ομάδας;

“Σκέψεις για ενίσχυση θα κάνουμε εφόσον υπαχθούμε στο άρθρο 99 και αρθεί η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών από τη ΦΙΜΠΑ. Ισως το εξετάσουμε. Αλλά δεν είναι στο μυαλό μας. Στα ομαδικά αθλήματα παίζει ρόλο η χημεία και όταν καταφέρεις να τη φτιάξεις, αν κάνεις προσθήκες για να την ενισχύσεις, μπορεί αντί για καλό να κάνεις κακό. Δεν είναι στα σχέδιά μας. Άλλο η άρση της απαγόρευσης βέβαια κι άλλο η ενίσχυση. Πρέπει να αρθεί η απαγόρευση για να φύγει το βάρος από πάνω μας, για να μπορέσει η ομάδα να παίξει στην Ευρώπη. Περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τον προπονητή και τους παίκτες μας. Τους αγαπάμε πολύ, είναι εξαιρετικά παιδιά και αθλητές με πάθος και ενέργεια στην ομάδα. Μην ξεχνάτε ότι παίζουμε και χωρίς δύο παίκτες, τους Σαρικόπουλο και Χαντ, που είναι πολύ καλοί. Τους πιστεύουμε και μπορούν να βοηθήσουν, ειδικά ο Ζήσης που θα παίξει σύντομα”.

Αν παίρνατε το μικρόφωνο μπροστά σε ένα κατάμεστο γήπεδο από φιλάθλους του Άρη, τι θα τους λέγατε;

“Θα τους έλεγα ότι πρέπει να είναι κοντά στην ομάδα. Θα τους ευχαριστούσα που βοηθούν σε δύσκολους καιρούς. Θα εξηγούσα ότι κάνουμε προσπάθεια που είναι τίμια, ειλικρινής, καθαρή. Προσπάθεια που είναι πάνω απ` όλα κρυστάλλινη. Θεμέλιο της είναι το καλό του Άρη. Αυτό θα τους έλεγα. Ο κόσμος είναι κοντά στην ομάδα άσχετα με τα αποτελέσματα. Είναι ωραία η ατμόσφαιρα στο γήπεδο όταν έχει κόσμο, το θέλει και ο αθλητής, το αναζητά. Είναι μεγάλη βοήθεια και για μας και για την ομάδα και για το ελληνικό μπάσκετ. Όλοι ξέρουν τι σημαίνει ο Άρης για το ελληνικό μπάσκετ. Με γεμάτο γήπεδο θα έρθει πιο εύκολα και ο επενδυτής. Ήδη στην Αθήνα εισπράττουμε διαρκώς θετικά σχόλια, ο Άρης επιστρέφει ξανά στην καρδιά των Ελλήνων φιλάθλων”.

To Top