Κάρτα καυσίμων: Μέχρι πότε θα μπορούμε να εξαργυρώσουμε τα 40 ευρώ για βενζίνη

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες για την επιδότηση καυσίμων.

Μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα έχει – σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – ενεργοποιηθεί στο gov.gr η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να δηλώνουν τα στοιχεία και να λαμβάνουν ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα εξαργυρώνουν στο πρατήριο της επιλογής τους.

Υπενθυμίζεται ότι θα επιδοτηθούν 60 λίτρα καυσίμου ανά μήνα, με 22 λεπτά το λίτρο στη βενζίνη (27 λεπτά στα νησιά) και επιπλέον 15 λεπτά έκπτωση στην πηγή για το πετρέλαιο κίνησης. Το συνολικό ποσό της επιδότησης και για τους τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο) ανέρχεται σε 40 ευρώ για τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε 50 ευρώ για τους κατοίκους νησιών. Τα αντίστοιχα ποσά για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών είναι 30 και 35 ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία που καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος επιδότησης. Όπως αναφέρεται, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η Ιουλίου 2022. Μετά την πάροδο της ημερομηνίας αυτής θα απενεργοποιείται και το υπόλοιπο ποσό θα επιστρέφει στο δημόσιο.

Ποιοι θα λάβουν επιπλέον επιδότηση έως 5 ευρώ

Προκειμένου να δώσει ένα κίνητρο στους καταναλωτές ώστε να επιλέξουν την ψηφιακή χρεωστική κάρτα και όχι να δηλώσουν λογαριασμό για την κατάθεση του ποσού της επιδότησης, η κυβέρνηση θα αυξήσει με έως 5 ευρώ επιπλέον την επιδότηση στα καύσιμα.

Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, η ενίσχυση για τα καύσιμα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη από το Δημόσιο ή τρίτους. Επίσης δεν μπορεί να δεσμευτεί και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

Κατά τον Απρίλιο θα δοθεί στους ιδιοκτήτες ταξί εφάπαξ αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 200 ευρώ, για την κάλυψη του αυξημένου κόστους καυσίμων.

To Top